עקבו אחרינו - כדי לקבל את העדכונים והתכנים החדשים לפני כולם!

רטינופתיה סוכרתית – הסיבוך שכל חולה סוכרת צריך להכיר

רטינופתיה סוכרתית היא סיבוך שכיח של מחלת הסכרת. מי בסיכון גבוה יותר ללקות במחלה? ולמה חשוב לאבחן אותה מוקדם?

זמן קריאה: 3 דקות
רטינופתיה סוכרתית
רטינופתיה סוכרתית
שינוי גודל טקסט

רטינופתיה סוכרתית היא אחד הסיבוכים השכיחים של מחלת הסוכרת, הנובע מפגיעה בכלי הדם הזעירים של הרשתית בעין.

כאשר רמות הסוכר בדם נשארות גבוהות לאורך זמן, נגרמים שינויים בנימי הדם הקטנים ברשתית, המתבטאים בדליפות, חסימות ולעתים גם בדימומים מקומיים.

תהליך זה פוגע בהדרגה ביכולת של רקמת הרשתית לתפקד, ועלול להוביל לירידה משמעותית בחדות הראייה, להופעת כתמים כהים בשדה הראייה או לקושי בהבחנה בין צבעים.

ללא מעקב קבוע וטיפול הולם, רטינופתיה סוכרתית מסוגלת להחמיר עם הזמן ולהוביל בסופו של דבר לפגיעה חמורה בראייה ואפילו לעיוורון.

הדמיית תלת מימד של מיקרו-אנאוריזמות, בליטות מיקרוסקופיות בדפנות העורקים מלאות בדם, נמצאות ברשתית העין במצב של רטינופתיה סוכרתית.
הדמיית תלת מימד של מיקרו-אנאוריזמות, בליטות מיקרוסקופיות בדפנות העורקים מלאות בדם, נמצאות ברשתית העין במצב של רטינופתיה סוכרתית // צילום תמונה depositphotos

מי נמצא בסיכון גבוה יותר לפתח רטינופתיה סוכרתית?

על אף שלמעשה כל חולה סוכרת נמצא בסיכון מסוים לפתח רטינופתיה סוכרתית, הסיכון גבוה במיוחד בקרב מספר קבוצות. ראשית, ככל שמחלת הסוכרת מאובחנת יותר שנים, כך עולה הסבירות להופעת סיבוכים הקשורים בראייה.

בנוסף, חולים עם סוכרת לא מאוזנת, המתאפיינת ברמות גבוהות ותנודתיות של רמות הסוכר בדם, נמצאים גם הם בקבוצת סיכון. מעבר לכך, גורמים כמו יתר לחץ דם, עישון, השמנת יתר וגיל מבוגר יכולים להגביר את הפגיעה ברשתית.

יחד עם זאת, חשוב להדגיש שגם אנשים עם סוכרת מאוזנת וללא גורמי סיכון בולטים אינם חסינים מפני רטינופתיה סוכרתית, ולכן המודעות לנושא חשובה עבור כלל חולי הסוכרת.

כיצד ניתן לאבחן רטינופתיה סוכרתית בשלבים מוקדמים?

הכלי המרכזי לגילוי מוקדם של רטינופתיה סוכרתית הוא בדיקות סקר תקופתיות אצל רופא עיניים, גם בהיעדר תלונות ספציפיות על הראייה.

מומלץ לחולי סוכרת לעבור בדיקת עיניים מקיפה לפחות אחת לשנה, הכוללת הערכה של חדות הראייה, מדידת לחץ תוך עיני, וצילום של קרקעית העין.

באמצעות חומר הרחבת אישונים וצילום ייעודי קל יותר לזהות סימנים מוקדמים של רטינופתיה, דליפות של נוזלים או דימומים נקודתיים ברשתית. לפעמים נעזרים גם בבדיקות נוספות כגון OCT (סריקה אופטית של חתכי הרשתית).

ככל שהאבחון נעשה בשלב מוקדם יותר של הרטינופתיה הסוכרתית, כך יש יותר אפשרויות למנוע את התקדמות הנזק והידרדרות הראייה. לכן ההיענות של חולי הסוכרת לבדיקות המעקב השגרתיות היא בעלת חשיבות עצומה.

מהן אפשרויות הטיפול ברטינופתיה סוכרתית?

הבסיס לטיפול ברטינופתיה סוכרתית הוא קודם כל הסדרה ואיזון של מחלת הסוכרת עצמה, ע"י תזונה, פעילות גופנית ותרופות להורדת רמות הסוכר בדם.

במקביל, יש חשיבות רבה לשליטה בגורמים נלווים כמו לחץ דם גבוה או רמות לא תקינות של שומני הדם. ברמה העינית, בשלבים המוקדמים של רטינופתיה סוכרתית לרוב עוקבים אחר המצב מבלי צורך בהתערבות.

בשלבים מתקדמים יותר ניתן להיעזר בזריקות תוך עיניות של תרופות אנטי-שגשוגיות שמעכבות יצירת כלי דם בלתי תקינים. ניתן גם לבצע טיפולים ממוקדים בלייזר ברשתית כדי לצמצם דליפות מכלי דם או למנוע היווצרות כלי דם פגועים.

במקרה של דימומים חמורים לחלל העין או של היפרדות רשתית עקב רטינופתיה סוכרתית יש לעתים צורך בפרוצדורות כירורגיות.

טיפול משלים לרטינופתיה סוכרתית ברפואה הסינית למחלות עיניים

לצד הטיפול הרפואי הסטנדרטי ברטינופתיה סוכרתית, ישנה אפשרות לשלב גישה משלימה ומסייעת מעולם הרפואה הסינית למחלות עיניים.

איתי שרף, מטפל באמצעות רפואה סינית למחלות עיניים, מציע למטופלים טיפול משלים, שנועד לחזק את כלי הדם בעין, לשפר את מחזור הדם ברשתית ולתמוך בהאטת ההידרדרות של המחלה.

הדגש הוא על התאמה אישית של הטיפול למצבו הספציפי של כל מטופל, ועל שילוב מושכל של העקרונות המסורתיים והמודרניים כדי להביא לתוצאות המיטביות.

חשוב לציין שאין מדובר בתחליף לפרוטוקול הטיפול הקונבנציונלי, אלא בגישה נוספת ומשלימה הפועלת בצמוד ובתיאום עם הרופא המטפל, מתוך ראייה הוליסטית של צרכי המטופל.

לסיכום,

רטינופתיה סוכרתית מהווה סיכון משמעותי לשמירה על ראייה תקינה בקרב חולי סוכרת. האבחון המוקדם, הטיפול הממוקד והמעקב הקפדני הם שילוב קריטי שיכול למזער את הפגיעה בעיניים ולהבטיח תפקוד ראייתי מיטבי למרות המחלה.

על כל חולה סוכרת להיות ערני לאפשרות של התפתחות רטינופתיה, ולא להזניח את בדיקות העיניים התקופתיות גם אם הסוכרת נשלטת ולא מורגשת ירידה בראייה.

שילוב של הקפדה על הנחיות הטיפול, מעקב רפואי צמוד ואימוץ אורח חיים בריא מהווה את המפתח לשמירה על בריאות העיניים לטווח הארוך.

אם הגעתם עד כאן, סימן שאתם אנשים רציניים שאכפת להם מהבריאות המשיכו לקרוא והגרילו כתבה נוספת שתעזור לכם לשמור על אורח חיים בריא!



לתשומת לבכם - מאמרי בריאות נועדו למטרת עיון בלבד ולא כתחליף לייעוץ רפואי.
הרשמה
עדכן אותי על
guest
0 תגובות
תגובות קודמות
תגובת חדשות תגובות עם לייקים
משוב בתוך הטקסט
צפה בכל התגובות