עקבו אחרינו - כדי לקבל את העדכונים והתכנים החדשים לפני כולם!

8 הרגלים המזיקים לתפקוד המוח, שחייבים להימנע מהם

המוח שלנו, הוא אחד מהאיברים החשובים ביותר בגופנו. כפי שאתם יודעים ההרגלים של אורח חיינו משפיעים מאוד על בריאותנו. למשל, כאשר אדם אינו מתעמל מספיק ואוכל יותר מידי, אדם זה יעלה במשקל.

זמן קריאה: 5 דקות
שינוי גודל טקסט

אם היה לכם יום מתוח בעבודה, אתם עלולים לחזור הביתה עם כאב ראש. ישנם הרגלים רבים המזיקים למוח שלכם. בדרך כלל אתם לא חשים את ההשפעות של הרגלים גרועים אלה הפוגעים במוחכם באותו זמן.

ככל שאנו מתבגרים, זה טבעי שנחווה אובדן קטן של תפקודי מוח. אולם מספר הרגלים מזיקים עלולים להגביר את תהליך ההתנוונות של המוח.

Advertisements

לדוגמא: ה- BBC דיווח על מחקר שהתבצע על הרגלים לא בריאים והקשר שלהם לתפקודי המוח. ד"ר האנקה יוסטן מחבר המחקר, אומר שהרגלים שמזיקים ללב, מזיקים גם למוח.

1. דילוג על ארוחת בוקר

הרגל זה של דילוג על ארוחת הבוקר, משפיע בצורה שלילית על בריאות המוח שלכם. כולנו מכירים את האימרה הישנה "ארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביותר של היום".

ישנם מחקרים המורים על כך שכאשר מדובר על בריאות המוח, דילוג על ארוחת הבוקר הוא הרגל מזיק. למשל מחקר ביפן שחקר מעל 80,000 אנשים גילה שדילוג על ארוחת בוקר, מעלה את הסיכון לשבץ וללחץ דם גבוה.

המחקר נוהל במשך 15 שנים ובחן אנשים שאין להם היסטוריה של מחלות לב או סרטן וגילה שאכילת ארוחת בוקר בכל יום, עוזרת לבן אדם להימנע מלחטוף שבץ.

החוקרים גם ציינו שלחץ הדם יורד לאחר ארוחת הבוקר, לכן אכילת ארוחת בוקר גם מפחיתה את הסיכון לשטפי דם. אכילת ארוחת בוקר באופן קבוע, משפיעה לטובה גם על הריכוז ועל היכולות הנפשיות.

Advertisements

ישנו מחקר נוסף המגבה זאת, אשר בחן את ההשפעות של ארוחת הבוקר על הביצועים האקדמאים של ילדים.

כתב העת 'גבולות במדעי המוח האנושי' פרסם הוכחה לכך שילדים שאוכלים ארוחת בוקר כל יום, היו בעלי ביצועים אקדמאים טובים יותר בכיתה, במיוחד במתמטיקה וחשבון.

כדי לוודא שתמיד תהיה לכם ארוחת בוקר מזינה ובריאה, אתם יכולים להכין לעצמכם שייק ירוק, שייק פירות, או לשלב את הפירות עם מעט ירוקים. זו היא ארוחת בוקר מהירה וקלה להכנה, שאתם אפילו יכולים לשתות בדרך לעבודה.

2. קרינה של טלפון נייד יכולה לגרום לסרטן במוח

היה ויכוח מתמשך האם קרינה מטלפונים ניידים יכולה לגרום לסרטן. ניסוי קליני שבוצע ב-2016 חשף קשר בין קרינה מטלפון נייד לסרטן, אצל חולדות. הניסוי חשף חולדות לסוג של הקרינה הקיימת בטלפונים סלולריים ל-9 שעות ביום, במשך שנתיים רצופות.

המחקר גילה שהסיכון לגידולים במוח ובלב, עלה בצורה משמעותית. הדוחות לצרכן אומרים שזה מספיק כדי לבסס את הקשר שבין השימוש בטלפונים סלולריים עם סיכוני סרטן לטווח הארוך.

זה לא אומר שאנחנו צריכים לזרוק את הטלפונים הסלולריים שלנו. לרוב הטלפונים הסלולריים והטלפונים החכמים שלנו יש אנטנה בתוך המעטפת שלהם, המשמעות היא שכך הקרינה מורחקת מהראש שלכם.

למרות זאת, הדוחות לצרכן ממליצים לנקוט במספר אמצעי זהירות על מנת להימנע מחשיפה לקרינה של הטלפון הסלולארי הגורמת לסרטן.

אלה הם 4 מאמצעי הזהירות המומלצים בעת שימוש בטלפון סלולארי:

  • השתמשו באזניות או ברמקול בעת שיחה בטלפון.
  • אם האות הסלולרי חלש, תרחיקו את הטלפון מגופכם.
  • תשלחו הודעות כתובות או תשתמשו בשיחות וידאו כאשר זה אפשרי.
  • אל תשימו את הטלפון בכיס החולצה או המכנס.

3. אכילת יתר של שומן גורמת לנזקים במוח

כולנו מודעים לסכנות של תזונה המכילה יותר מידי שומן מעובד, אולם אכילת יותר מידי שומן מעובד יכולה גם לפגוע במוח שלנו. מדענים גילו שמאכלים עתירי שומן, יכולים לחווט מחדש את המוח, למצב שבו המוח מתחיל להשתוקק למאכלים עתירי שומן.

מחקר שהתבצע ע"י 'התכנית למדעי המוח בשימוש לרעה בסמים' באוניברסיטת ונדרבילט שבנאשוויל ארה"ב, התגלה שאנשים שאוכלים על בסיס קבוע אוכל עתיר בשומן מעובד, מפתחים מומים במוח.

מומים אלה גורמים למוח לשלוח אותות להמשיך לאכול, למרות העובדה שהאדם מרגיש שבע. כך שמערכת המוח שתפקידה לרסן את הרעב מתחילה לגרום לאדם להשתוקק למאכלים עתירי שומן והתוצאה היא השמנת יתר ובעיות בריאותיות נוספות.

לסגל לעצמכם הרגלי אכילה בריאים, תעזור לתפקודי המוח שלכם לפעול כסדרם ותמנע מכם לפתח השתוקקויות למאכלים עתירי שומן.

לדוגמא, חוקר בתחום מדעי המוח ד"ר מארק .פ. מטסון אומר שמחקרים הראו שיום צום אלטרנטיבי, יכול לעזור לעכב את ההתחלה של המחלות: אלצהיימר, הנטינגטון ופרקינסון.

תזונה של יום צום אלטרנטיבי נקראת לפעמים- 5:2 תזונה בצום לסירוגין. המשמעות של צום לסירוגין היא, אכילה רגילה במשך 5 ימים רצופים ולאחר מכן הפחתה של צריכת הקלוריות ל-500 קלוריות לאישה ולגבר 600 קלוריות, ב-2 ימים לא רצופים.

על פי מחקר קליני שהתפרסם בכתב העת 'PLoS One', סוג זה של צום מגביר את היכולות המנטליות של המוח.

4. מחסור בפעילות חברתית

פסיכולוגים מאשרים שתפקודי המוח שלנו נמצאים במיטבם כאשר יש לנו אפשרויות להתרועע עם אנשים אחרים. מחסור בקשרים חברתיים יכול להוביל לדיכאון, תחושות בדידות ואפילו להשפיע על היכולת של המוח לזכור דברים.

ילדים שאין להם מספיק מגע חברתי עם ההורים וחבריהם ללימודים, בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח בעיות פסיכו- חברתיות. אצל מבוגרים המחסור באינטראקציה חברתית יכול להוביל גם ליצירתם של הרגלים רעים כמו שתיית אלכוהול ושימוש בסמים.

כדי להימנע ממחסור באינטגרציה חברתית, חשוב מאוד למצוא דרכים להתחבר עם אנשים אחרים. למשל, מחקר שבוצע באוניברסיטת מישיגן הראה שמעורבות חברתית יכולה לעזור להגברת היכולות המנטליות.

החוקרים דיווחו שאפילו שיחה רגילה של 10 דקות ביום, יכולה להגביר את הזיכרון ואת הביצועים המנטליים. על מנת להימנע ממחסור באינטגרציה חברתית חשוב מאוד למצוא דרכים להיפגש ולהתחבר עם אנשים אחרים.

יועצים באוניברסיטת פלורידה ממליצים להצטרף למכון כושר, למרכז קהילתי או להירשם לפעילות כיתתית. פעילות גופנית תעזור לכם להרגיש טוב יותר ותיתן לכם הזדמנויות לפגוש אנשים אחרים.

אפילו להתקשר לקרוב משפחה או חבר תעזור לכם להתרועע יותר ותשמור על מוחכם פעיל.

5. מחסור בשינה

כולנו מרגישים רעננים יותר לאחר שנת לילה טובה. אולם ההרגל של לא לישון מספיק הוא בעל השפעה מזיקה למוח. ד"ר הנסה ד. ברגבה אומר, שמחסור בשינה משפיע בצורה שלילית על המוח בשל 4 הסיבות הבאות:

  • תהליכי המחשבה שלכם נהיים אטיים וביצוע המשימות הופך לקשה יותר.
  • זה גורם ליותר שכחה ומשפיע על הזיכרון הקצר.
  • הלמידה קשה יותר.
  • גורם לנרגנות ולשינויים תכופים במצבי הרוח.

מחסור בשינה עלול לפגוע פיזית במוח שלכם. המכון הלאומי האמריקאי של 'הפרעות נוירולוגיות ושבץ' מדווח שכאשר אנו ישנים, מבנה התאים משתנה כדי לשטוף החוצה רעלים שהצטברו במהלך היום.

לכן, על מנת להימנע מהפרעות מוחיות ניווניות, חשוב מאוד שתמיד תשנו שינה איכותית ומספקת.

6. עישון

עישון זה הרגל שמזיק לאיברים שונים בגופכם הכוללים את המוח שלכם. צוות של חוקרים גילה שמעשנים כרונים חווים ירידה בתפקוד הדופמין במוח שלהם.

ירידה זו של דופמין היא גורם המוביל להתמכרות ומעלה את הסיכויים לחזור לעשן כאשר מנסים להפסיק. החוקרים גילו שכאשר אדם מפסיק לעשן, רמות הדופמין מתאזנות וכך מראה שתפקוד נמוך של דופמין נגרם בשל עישון.

רופאים שמו לב גם שלאנשים מעשנים יש קליפת מוח דקה יותר מאצל אנשים שלא מעשנים. חלק זה של המוח חיוני מאוד לזיכרון, לשפה ולתפיסה. רופאים מסכימים על כך שקליפת מוח דקה קשורה להתדרדרות מנטלית.

הגמילה מעישון תגרום להגברת היכולות המנטליות ותעזור לכם לחיות חיים בריאים ואיכותיים יותר.

7. יותר מידי סוכר

בנוסף לכך שהוא גורם לקו המותניים שלכם להתרחב ומעלה את הסיכויים שלכם לחלות בסוכרת מסוג 2 ולהשמנת יתר, יותר מידי סוכר גם משפיע לרעה על המוח שלכם.

מחקר שפורסם ע"י 2 חוקרים מאוניברסיטת ניו סאות' וויילס שבאוסטרליה, התגלה שליותר מידי סוכר יש השפעה שלילית על התפתחות המוח, בדיוק כמו מתח והתעללות, על עכברים צעירים.

הם הסיקו מכך שאם אותו תהליך קורה אצל ילדים ובני נוער, יכולות להיות ליותר מידי סוכר השפעות ארוכות טווח על התנהגות המוח.

חשוב מאוד להוריד כמה שיותר משקאות קלים וממתקים מהתזונה היומית שלכם. גם חשוב מאוד שתהיו זהירים מסוכר שמוסיפים לאוכל מעובד כמו סירופ תירס פרוקטוז, היפוך סוכר וסוכרוז.

בנוסף לכך להרבה מאכלים דלי שומן מוסיפים סוכר כדי לשפר את טעמם. לכן כדאי לכם מאוד למצוא מוצרים שהם לא ממותקים או שהם ללא תוספות סוכר.

להפסיק לאכול סוכר יכול להיות תהליך מאתגר, לכן תכתבו בחיפוש 13 דרכים יעילות להפסיק לאכול סוכר, שם תמצאו דרכים פשוטות לעבור תהליך זה יותר בקלות.

הורדת כמויות הסוכר היום יומיות שאתם צורכים למינימום, תשפר את בריאותכם והיא תשמור על תפקודי המוח שלכם תקינים. תכתבו בחיפוש- 6 דברים מדהימים שקורים לגופכם, כאשר אתם מפסיקים לאכול סוכר.

8. צריכה מוגזמת של אלכוהול

צריכת אלכוהול משפיעה על גופכם בדרכים רבות והיא גורמת להשפעות מזיקות לאורך זמן על מוחכם, גם אחרי שהוא יוצא מהגוף.

על פי 'המחלקה לשירותי בריאות ואנוש' האמריקאית, האלכוהול משפיע על מוחכם בדרכים רבות כגון, פגימה בזיכרון והאטה בזמני התגובה.

אנשים השותים כמויות גבוהות של אלכוהול במשך תקופות זמן ארוכות, מעלים לעצמם את הסיכוי לפתח שינויים עקביים ומשמעותיים במוח, הממשיכים גם לאחר שהאדם התפכח.

הפגיעה יכולה להיות כתוצאה מהשפעות ישירות של אלכוהול על המוח או כתוצאה מהשפעות לא ישירות, בשל מצב בריאותי כללי ירוד או ממחלת כבד רצינית.

במחקר חדש שפורסם בכתב העת 'אלכוהוליזם: מחקר קליני וניסויי' התגלתה ירידה בחומר הלבן אצל אנשים בגיל העמידה שנגמלו משתיית אלכוהול, לעומת אנשים שלא הפריזו בכמויות שתיית האלכוהול.

החוקרים הראו ששתייה כרונית של אלכוהול מובילה לתוצאות של נזק מדיד במוח. תוצאות אלו מצביעות על כך שלאנשים בעלי סיכון גבוה לאלכוהוליזם, כנראה יש הבדלים במבנה המוח.

אחד מהחוקרים פרופסור לפסיכולוגיה ופסיכיאטריה מ. קין מציין, שככל שאתם מפריזים יותר בשתיית אלכוהול, כך גדלים הסיכויים שלכם לנזק מוחי תמידי.

אלה הם 8 ההרגלים המזיקים ביותר לבריאות המוח שלכם. אף אחד לא רוצה לחלות במחלה נוראית שגורמת לסבל וכאב. עכשיו לא מאוחר מידי לשנות הרגלים אלה ולהפוך אותם להרגלים בריאים יותר וטובים יותר.

תשמרו על הבריאות שלכם, כי היא בידיים שלכם וכי אתם ראויים לחיים טובים.

Advertisements
אם הגעתם עד כאן, סימן שאתם אנשים רציניים שאכפת להם מהבריאות המשיכו לקרוא והגרילו כתבה נוספת שתעזור לכם לשמור על אורח חיים בריא!


Advertisements

לתשומת לבכם - מאמרי בריאות נועדו למטרת עיון בלבד ולא כתחליף לייעוץ רפואי.
הרשמה
עדכן אותי על
guest
0 תגובות
תגובות קודמות
תגובת חדשות תגובות עם לייקים
משוב בתוך הטקסט
צפה בכל התגובות