עקבו אחרינו - כדי לקבל את העדכונים והתכנים החדשים לפני כולם!

7 סיבות לא להשתמש יותר בפרפין רך על עורכם

אנשים רבים משתמשים בוזלין כדרך זולה לרכך ולהעשיר את עורם בלחות. ג'ל פטרולאום הוא תערובת חצי קשה, של חומרים שומניים שהם מוצר לוואי של תעשיית הנפט הגולמי.

זמן קריאה: 8 דקות
צילום: (depositphotos)
7 סיבות לא להשתמש יותר בפרפין רך על עורכם
שינוי גודל טקסט

שם המותג הנפוץ הוא וזלין. אמנם הוא יכול לרכך את עורכם, אך ישנן הרבה סיבות לא למרוח יותר לעולם את ג'ל הפטרולאום על עורכם. מוצרים המכילים את ג'ל הפטרולאום יכולים לזהם את גופכם, להפריע לרמות האסטרוגן ולהכיל חומרים מסרטנים.

החדשות הטובות הן, שישנן הרבה חלופות טבעיות ובטוחות לעורכם, מבלי לערב את גופכם עם הבעיות הבריאותיות הקשורות לג'ל הפטרולאום.

Advertisements

ישנם שמנים טבעיים רבים כמו שמן קוקוס, חמאת שיאה ועוד.. שהם חומרים טבעיים לחלוטין ואתם יכולים למצוא אותם גם לא מזוקקים, מה שהופך אותם לבריאים אף יותר.

שמנים אלה מכילים שפע של מרכיבים טבעיים ובריאים המטפחים, מעשירים בלחות ומגינים על עורכם בו זמנית ואת זה לצערנו אי אפשר לומר על הוזלין. למעשה, חלק מהשמנים הטבעיים האלה כל כך בריאים, שאתם יכולים אפילו לבשל איתם.

אז מה זה בעצם וזלין

וזלין מכיל את ג'ל הפטרולאום שאותו מזקקים משמן המופק מהקרקע. הכימאי העומד מאחורי התגלית של ג'ל הפטרולאום שם לב כיצד אנשי הנפט שפכו את השאריות ממקדחת הנפט על פצעים, כדי לעזור להם להחלים.

משקע השמן עובר זיקוק כדי להסיר ממנו זיהומים והתוצאה היא ג'ל הפטרולאום.

מה עושה ג'ל הפטרולאום לעורכם

מלבד היותו מרכיב במשחת הוזלין, מוצרי יופי רבים מכילים את ג'ל הפטרולאום, כדי לעזור לשמור על הלחות של העור. הוא עושה זאת ע"י יצירת שכבת הגנה עמידה למים, על העור.

Advertisements

הוא יכול להופיע על תוויות מוצרי היופי והטיפוח לעור בשמות אלה: פטרולאטום, שמן מינרלים, שמן פרפין או פרפין נוזלי. להיות עם שכבה עמידה למים על עורכם אולי נשמע כרעיון טוב, אך הבעיה היא שג'ל הפטרולאום אינו מאפשר לעורכם לנשום.

המשמעות היא שהוא אינו מאפשר ללחות להיכנס להיכנס לעורכם. ג'ל הפטרולאום גם יכול להחריף בעיות כמו אקנה ורוזצאה (מחלה דלקתית על העור), מכיוון שהוא יכול לנעול בתוך הנקבוביות שלכם אבק וזיהומים.

הוזלין אמנם מרכך את עורכם אך אינו מכיל שום יתרונות בריאותיים נוספים לעורכם.

למשל השמנים הטבעיים, טובים ובריאים בהרבה יותר לעורכם, מכיוון שהם מכילים חומצות שומן מזינות, ויטמינים, נוגדי חמצון, תכונות אנטי בקטריאליות ומיקרוביאליות, המגינות על עורכם בטבעיות.

אולם רבים מקדמים את היתרונות של השימוש בג'ל הפטרולאום לעור יבש. למשל ד"ר אנדרו ווייל אומר שכל החומרים המזיקים מוסרים מג'ל הפטרולאום במהלך תהליך הזיקוק.

גם ד"ר אלקסה קימבל מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת סטנפורד אומרת שג'ל הפטרולאום הוא קרם לחות מעולה שאינו גורם לתגובות אלרגיות.

זה עם זאת, לא אומר שמוצרים שמבוססים על הפטרולאום כמו וזלין, בטוחים ב-100%. ד"ר ווייל אומר שוזלין ומוצרים אחרים המכילים את ג'ל הפטרולאום, אינם בטוחים למריחה סביב הנחיריים, מכיוון שהם יכולים לגרום לדלקת ריאות.

הסכנות המשויכות לג'ל הנפט

על מנת לגלות האם ג'ל הפטרולאום בטוח לגמרי ואינו גורם לתופעות לוואי, בואו נביט במה שאומרים המדענים בנוגע לבטיחותו של ג'ל הפטרולאום. חלק מאמירות אלה אולי יבהירו לכם את הסיבות שבשלן כדאי לכם להפסיק למרוח וזלין על העור.

6 סיבות לא להשתמש יותר בג'ל נפט (פטרולאום)

1. מזהם את הגוף

אחת הדאגות של השימוש בג'ל פטרולאום על עורכם היא, שגופנו אינו יכול לפרק אותו. לכן מוצרים כמו וזלין אינם מועילים לגופכם או לעורכם מלבד ריכוך עור יבש.

כתב העת 'בריאות האישה' פרסם דו"ח שבו נכתב שפחמימנים ממוצרי קוסמטיקה עם שמן מינרלי (שגם הוא מיוצר מנפט) מזהמים את הגוף. המדענים גילו שתרכובות אלה נכנסות לתוף הגוף דרך העור, השאיפה והתזונה.

לאחר מכן הם מאוחסנים ברקמות השומן ויכולים לעבור מחלב האם בזמן ההנקה לתינוק. הם הגיעו למסקנה ש"מוצרי קוסמטיקה יכולים להוות מקור רלוונטי לזיהום".

זו בהחלט סיבה לדאגה, מכיוון שכתב העת 'בריאות האישה' הצהיר ש: "פחמימנים של שמן מינרלי הם המזהמים הגדולים ביותר של גוף האדם".

2. משפיע על רמות האסטרוגן

תרכובות הקיימות בג'ל הפטרולאום יכולות גם לגרום לעלייה ברמות האסטרוגן בגוף. כאשר ישנה עלייה של אסטרוגן בגוף האישה, הוא משפיע על מערכת הרבייה וגורם לשינויים פיברוציסטים בשד (גושים בשד), שינויים במצבי הרוח ולתסמונת הקדם וסתית.

כתב העת 'חשיפה מדעית ואפידמיולוגיה סביבתית' גילה שבג'ל הפטרולאום יש פעילות אסטרוגנית. העלייה ברמות האסטרוגן התקשרה לשימוש בג'ל פטרולאום ולמוצרים המכילים אותו לטיפוח העור.

החוקרים גילו שג'ל פטרולאום מכיל פחמימנים ושתהליך הזיקוק משתנה מיצרן ליצרן. הדאגה היא שמוצריו של ג'ל הפטרולאום יכולים להשפיע לרעה גם על המערכת האנדוקרינית (אחראית על התפקוד ההורמונלי, על חילוף החומרים ועל וויסות תהליכים שונים בגוף).

3. יתכן ומכיל חומרים מסרטנים

מה שמדאיג אף יותר בנוגע לשימוש בחומרים המכילים את ג'ל הנפט (פטרולאום), היא העובדה שהוא מכיל כפי הנראה תרכובות הגורמות לסרטן.

'קבוצה העבודה הסביבתית' (EWG) גילתה שמוצרי קוסמטיקה רבים המבוססים על ג'ל הפטרולאום, מכילים חומר מסרטן הנקרא 1,4- Dioxane (דיוקסאן). חומר זה התגלה בערך ב-22% ממוצרי הקוסמטיקה וזה כולל סבונים לתינוקות וקרמים לגוף.

אמנם EWG מדרג את הוזלין כנטול סיכון מסרטן, אך הדו"ח מטיל ספק על כל המוצרים המכילים את ג'ל הנפט. הם ממליצים ש: "הצרכנים חייבים לבחור בזהירות את המוצרים שהם קונים, תוך כדי הימנעות מרכישת מוצרים המכילים מרכיבים מסוכנים".

דו"ח שפורסם בכתב העת 'דרמטולוגיה חקירתית' על השפעתם הגורמת לסרטן של מוצרים המבוססים של שמן מינרל ופטרולאום, מצא קשר ישיר בין שמן מינרל וסרטן, אך לא עם ג'ל פטרולאום.

החוקרים גילו שלג'ל פטרולאום אין השפעה על גדילת הגידול, בזמן שלשמן המינרל הייתה השפעה מאיצה על גדילת הגידול. אז נראה שיש הרבה מחלוקת בנוגע לאם מריחת וזלין על העור יכולה לגרום לגידולים וכרגע הקשר עדיין לא בוסס.

אולם, אין סיבה לקחת את הסיכון כאשר ישנן כל כך הרבה חלופות טבעיות ובריאות שהן טובות יותר. האם לא עדיף לדעתכם להשתמש בשמנים טבעיים שלא רק מרככים את העור, אלא שגם מעשירים את העור במינרלים ועוזרים לבריאות העור.

בעיקר מכיוון שהוכח מדעית שג'ל פטרולאום גורם לדאגות בריאותיות הקשורות אליו.

בעיות בריאותיות נוספות המקושרות לוזלין

בעיה נוספת הקשורה לשימוש במוצרים המכילים וזלין ופטרולאום ג'ל, היא ההשפעה שלהם על העור כאשר הם יוצרים את המחסום המגן על עורכם.

4. סיכון לזיהום חיידקי של הנרתיק

רופאים גילו ששימוש בג'ל פטרולאום יכול לגרום לאישה לסיכון גבוה מאוד לפיתוח זיהום חיידקי של הנרתיק או לקנדידיאזיס (זיהום שמרים הכולל גירוד, הפרשות לבנות עם גושים וצריבה באיבר המין).

כתב העת 'מיילדות וגניקולוגיה' דיווח שנשים שהשתמשו בג'ל הפטרולאום באזור הנרתיק שלהן, היו בסיכון כפול לפיתוח זיהום בנרתיק.

עפ"י ד"ר סטן ורמונד מהמוסד ל'בריאות עולמית', ג'ל פטרולאום הוא מעט בסיסי ולכן הוא עלול לתרום לגדילתן של בקטריות רעות בנרתיק. ד"ר ורמונד מסביר ואומר שסביבה חומצית נרתיקית, חיונית מאוד לבריאות הנרתיק.

5. דלקת ריאות ליפואידית

סיכון נוסף הכרוך בשימוש בוזלין שנרמז ע"י ד"ר אנדרו ווייל קודם לכן במאמר זה, הוא הפיתוח של דלקת ריאות ליפואידית. שאיפה של מוצרי פטרולאום לאורך תקופה ממושכת יכולה לגרום לסיבוכים נשימתיים.

כתב העת של 'רפואה פנימית כללית' מדווח שדלקת ריאות ליפואידית, מתרחשת כאשר שואפים או בולעים ג'ל פטרולאום או שמן מינרלי.

החוקרים דיווחו ששימוש בתדירות גבוהה בשפתון נגד יובש המכיל שמן מינרלי או מריחת ג'ל פטרולאום על מעברי האף, יכול להעלות את הסיכון שלכם לפתח דלקת ריאות ליפואידית.

6. רעיל

אוניברסיטת מרילנד רשמה את ג'ל הפטרולאום כחומר רעיל, המזיק כאשר בולעים אותו או כאשר נכנס לעיניים. לעתים קרובות מומלץ להשתמש בג'ל פטרולאום או בוזלין מכיוון שהוא קרם לחות זול לעור.

אך חשוב לזכור, עורכם הוא האיבר הגדול ביותר בגופכם. האם אתם באמת רוצים להשתמש במוצרים זולים על עורכם, כאשר ישנן אפשרויות טובות יותר, בטוחות יותר ובריאות יותר?

למשל, במחקר שפורסם בכתב העת 'דרמטיטיס' (דלקת העור), התגלה ששמן קוקוס יעיל באותה המידה ובטוח לשימוש, על פני שמן מינרלי בטיפול בעור יבש ומגרד. יתרה מכך, לשמן קוקוס יש גם השפעה מחטאה על העור ההורגת את החיידקים הגורמים לזיהומים.

8 החלופות הטבעיות והבריאות, לוזלין

כדי לשמור על מראה עורכם בריא ויפה, בואו נביט מקרוב על האפשרויות הרבות הנהדרות, הטבעיות והבטוחות לשימוש הזמינות לכם, במקום השימוש בוזלין.

1. חמאת שיאה

חמאת שיאה היא חלופה נפלאה לוזלין, מכיוון שהיא מזינה את עורכם ושומרת על הלחות שלו. את החמאה מפיקים מאגוז הגודל על עץ השיאה ואין צורך לזקק אותו, על מנת לשמור על עורכם בריא.

חמאת השיאה עשירה בויטמינים A ו- E השומרים על בריאות העור והמחדשים את תאי העור. חמאת השיאה היא גם מקור עשיר לחומצות שומן בריאות המזינות ומעשירות את עורכם בלחות.

בדיקה לעומק שבוצעה בחמאת השיאה גילתה, שהיא מכילה חומצת קינמון המכילה סגולות אנטי בקטריאליות, אנטי ויראליות ואנטי פיטרייתיות. ע"י תכונות אלה היא עוזרת לגופכם להרוג רדיקלים חופשיים ועוזרת למנוע תסמיני הזדקנות.

מחקרים שהתבצעו על שימוש לטווח ארוך בחמאת שיאה לטיפוח העור, גילו שאין השפעות שליליות ואין תופעות לוואי כלל ושהחמאה הינה מרכיב טבעי טוב ואיכותי לשימוש יום יומי.

אפשר להשתמש בחמאת השיאה גם כדי להקל על גודש באף מכל סיבה שהיא והיא יעילה לא פחות ממוצרים המבוססים על פטרולאום.

כתב העת הבריטי 'פרמקולוגיה קלינית' דיווח שחמאת שיאה יעילה מאוד לטיפול בגודש באף ושהיא יעילה בדיוק כמו טיפות אף. חמאת שיאה יעילה מאוד גם לטיפול באקזמה, עור יבש ולהפחתת הופעתם של קמטים.

2. שמן קוקוס

שמן הקוקוס הוא חלופה נפלאה נוספת, לשימוש בג'ל פטרולאום על עורכם. מומלץ לכם להשתמש בשמן קוקוס virgin (בתולי), לא מסונן, שהופק בכבישה קרה ואורגני, מכיוון שהוא תרופה טבעית מצוינת לבעיות עור רבות.

שמן קוקוס עוזר להעלות את רמות ה- קולגן בעורכם והפעילויות האנטי בקטריאליות שלו, הורגות את החיידקים הגורמים לזיהומים.

בניגוד לוזלין, שרק מונע מהלחות לעזוב את עורכם, החומצה הלורית שמכיל שמן הקוקוס נכנסת לעומק שכבות העור וכך היא מעניקה לעורכם לחות עמוקה.

במחקר שפורסם בכתב העת 'ביולוגית התרופות', התגלה ששמן הקוקוס גם עוזר להפחית את הדלקתיות של העור ושהוא פועל כמשכך כאבים קל.

ישנה גם ראיה לכך ששמן קוקוס פועל טוב יותר ממוצרים המבוססים על שמן מינרלי, כאשר משתמשים בו לטיפול בעור יבש.

כתב העת 'מדע קוסמטי' גילה ששמן קוקוס גם עוזר למנוע נזקים בשיער. המחקר הראה ששמן הקוקוס התעלה על השמן המינרלי במניעת נזקים לשיער.

במחקר, לשמן המינרלי לא הייתה כל השפעה על איבוד הפרוטאין של השיער, בזמן ששמן הקוקוס עזר להגביר את כמות הפרוטאין בקווצות השיער ומנע אובדן של פרוטאין.

בניגוד למוצרים המבוססים על פטרולאום, שמן קוקוס גם יעזור להפסיק את הגירוי והגירוד הקשורים לעתים קרובות לאקזמה, לעור יבש, לפסוריאזיס ולדלקת העור.

3. שמן שקדים

שמן שקדים מתוק הוא הרבה יותר טוב לעורכם מכל מוצר קוסמטי המבוסס על שמן מינרלי. ישנן מספר דרכים להשתמש בשמן שקדים מתוק והוא קרם הלחות המושלם לעורכם. בהיותו עשיר בויטמין E, שמן השקדים עוזר לעורכם להישאר צעיר ובריא.

מחקר שהתבצע לחקר סגולותיו הבריאותיות של שמן השקדים גילה שהוא מכיל תכונות נוגדות דלקות, שעוזרות לטפל במצבי יובש של העור ובאקזמה. החוקרים גילו ששמן שקדים עוזר לחידוש העור ושהוא מרכך מעולה.

שמן השקדים כל כך עדין ונעים, שאתם יכולים להשתמש בו כדי להעשיר בלחות את העור שסביב עיניכם. לכן במקום להשתמש בוזלין כקרם לילה, תמרחו בעדינות שמן שקדים כדי להפחית את הקמטים סביב עיניכם ועל פניכם.

4. שמן חוחובה

שמן החוחובה הוא שמן מושלם לעורכם, מכיוון שהוא מגן על עורכם ושומר על הלחות בו זמנית. כמו כל השמנים המוזכרים למעלה, שמן החוחובה מתאים לכל סוגי העור והוא גם מסיר מהעור את השומן המיותר שהצטבר עליו.

במחקרים שנעשו לחקר יתרונותיו של שמן החוחובה על העור, אושר שהשמן הוא היפואלרגני ומצוין לכל סוגי העור. מחקר מ-2009 גילה ששמן החוחובה הינו מרכך טבעי שהופך את העור לרך ובריא יותר, מבלי להיות דביק או שמנוני.

מחקר נוסף גילה שתערובת של שמן חוחובה וגליצרול, יכולה להעשיר את העור בלחות לזמן של עד 24 שעות. שמן החוחובה גם עוזר לעור לרפא נזקים בזכות תכונותיו נוגדות הדלקות. למעשה שמן חוחובה מזרז בצורה פעילה את הריפוי של פצעים בעור.

5. שמן אבוקדו

שמן האבוקדו הוא בהחלט אחד מהשמנים המובחרים וטובים ביותר לשימוש על פני הוזלין. שמן האבוקדו מכיל כ-70% חומצה אולאית ומחקרים הראו שלחומצה זו יש הרבה יתרונות בשימוש על העור.

מחקר שהתבצע ב-2013 על שמן שקדים, גילה ששמן אבוקדו עוזר להעלות את רמות הקולגן של העור. הקולגן חשוב מאוד להפחתת הופעתם של קמטים ולריפוי פצעים בעור.

היתרונות של השימוש בשמן שקדים על עורכם, הם בשל החומצה האולאית וחומצות שומן בריאות נוספות שהוא מכיל. גם שמן האבוקדו הוכח כיעיל מאוד בריפוי של מספר מצבים דלקתיים של העור.

כתב העת 'דרמטולוגיה' דיווח ששמן אבוקדו מעורבב עם ויטמין B12, הוא טיפול טבעי מצוין בפסוריאזיס. אתם יכולים להשתמש בשמן האבוקדו לטיפול במצבים כרוניים ארוכי טווח של העור, ללא שום תופעות לוואי.

שמן האבוקדו מצוין לשימוש לא רק על עורכם, אתם גם יכולים לבשל איתו, מכיוון שלשמן האבוקדו יש נקודת שריפה גבוהה מאוד. חלק מהיתרונות המוכחים של שמן האבוקדו הם הורדת הכולסטרול, שיפור בריאות הלב והקלה על כאבי דלקות פרקים.

6. שמן פקעות ורדים

שמן פקעות ורדים מעולה להזנת העור והוא שומר היטב על הלחות של העור. יתרונותיו הרבים של שמן זה נובעים מהרמות הגבוהות של ויטמין A, ויטמין C, אומגה- 3, אומגה- 6 ו-9 חומצות שומן ובנוסף לכל אלה הוא גם עשיר מאוד בנוגדי חמצון.

אתם יכולים לשים את שמן פקעות הורדים ישירות על עורכם ולאפשר לתכונותיו המעלות את לחות העור, לשמור על עורכם לח. יתרון נוסף לשימוש בשמן פקעות ורדים על עורכם התגלה במחקר שנערך ב-2015.

במהלך המחקר, רופאים השתמשו בשמן פקעות ורדים טהור, כדי לרפא פצעים מהר יותר וכדי למנוע באופן טבעי את הופעתן של צלקות. כאשר הם מרחו בצורה ישירה את שמן פקעות הורדים על האזור הפצוע, הנפיחות והאדמומיות הופחתו במהירות.

ניתן גם להשתמש בשמן פקעות ורדים לטיפול בפסוריאזיס ורוזצאה (מחלת עור הגורמת לגבשושיות ולאדמומיות על עור הפנים), כהגנה מפני נזקי השמש ולהפחתת התסמינים של אקנה.

7. חמאת קקאו

חמאת הקקאו היא קרם לחות, שפתון נגד יובש וקרם נגד קמטים הרבה יותר בריאים, מעולים ויעילים מאשר וזלין. חמאת הקקאו לא רק טעימה, היא גם מכילה חומצות שומן המוסיפות לחות שעשירות ביתרונות לעור שלכם.

חמאת הקקאו גם בטוחה לספיגה אל תוך העור ע"י עיסוי, למניעת סימני מתיחות באופן טבעי. כתב העת 'חומרים מזינים' דיווח שחמאת קקאו מכילה פוליפנולים המשפרים את גמישות העור, גוון העור ואת רמות הקולגן.

בכתב העת צוין שהשתמשו ברכיבים של הקקאו לטיפול בפסוריאזיס, אקנה, סרטן העור ולריפוי פצעים. חמאת הקקאו היא מוצר טבעי נהדר לטיפול במגוון רחב של מחלות עור ומניעתן. אתם גם יכולים להשתמש בחמאת הקקאו כקרם טבעי נגד קמטים.

8. שעוות דבורים, שמן זית ודבש

בשעוות הדבורים משתמשים כדי להוריד נפיחות של העור, גירודים, לטפל בזיהומים פטרייתיים על העור וכדי לטפל בתסמינים של טחורים. מחקר אחד השווה תערובת של שעוות דבורים, דבש ושמן זית אל מול הוזלין לטיפול בדרמטיטיס (דלקת עור).

המחקר גילה שהתערובת של שעוות הדבורים עם שמן הזית והדבש, התעלתה על הוזלין ושהטיפול עם תערובת שעוות הדבורים היה יעיל בהרבה יותר לטיפול בפסוריאזיס ודרמטיטיס, מהשימוש בוזלין.

לסיכום- האם כדאי לכם להשתמש בשמנים טבעיים או בוזלין?

בזמן שדרמטולוגים רבים ממליצים על וזלין או על מוצרים אחרים המבוססים על פטרולאום לטיפוח העור, מחקרים רבים הראו שישנן חלופות זמינות שהן טובות יותר. הוטל ספק על הביטחון בשימוש בג'ל פטרולאום על עורכם וישנן חששות בנוגע להשפעתו על הגוף.

מחקרים רבים מבוססי מדע הראו ששמנים טבעיים כמו שמן קוקוס, חמאת שיאה, חמאת קקאו, שמן שקדים, שמן חוחובה, שמן אבוקדו, שמן זית וכדומה, מתעלים על הוזלין כפי שראיתםם במאמר זה, בהרבה דרכים ובעיקר כי הם טבעיים ובטוחים.

שמנים טבעיים רבים יוצרים הגנה טובה על העור כמו ג'ל הפטרולאום ועושים אף יותר מכך. הם מכילים יתרונות נוגדי חמצון, נוגדי דלקות והם אנטי מיקרוביאליים והם מעשירים את עורכם בויטמינים רבים החיוניים לבריאות העור ולשמירתו ללא דופי.

כעת שאתם מודעים למידע הקיים על הוזלין מבחינה מדעית וגם בהתייחסות לשמנים הטבעיים, ההחלטה היא בידיים שלכם, האם להמשיך להשתמש בוזלין או לעבור לאפשרויות הטבעיות הבטוחות והבריאות יותר.

Advertisements
אם הגעתם עד כאן, סימן שאתם אנשים רציניים שאכפת להם מהבריאות המשיכו לקרוא והגרילו כתבה נוספת שתעזור לכם לשמור על אורח חיים בריא!


Advertisements

לתשומת לבכם - מאמרי בריאות נועדו למטרת עיון בלבד ולא כתחליף לייעוץ רפואי.

תגובות לכתבה 0

השארת תגובה