עקבו אחרינו - כדי לקבל את העדכונים והתכנים החדשים לפני כולם!

תה סרפד, 9 יתרונות בריאותיים שכדאי להכיר

תה סרפד מוכר יותר לאנשים שסבלו או סובלים, מבעיות בשתן. אך לתה סרפד יש יתרונות בריאות נהדרים נוספים, שאותם תכירו במאמר זה.

זמן קריאה: 6 דקות
תה סרפד - אילוסטרציה
תה סרפד
שינוי גודל טקסט

תה סרפד הוא תה שמכיל שפע של חומרים מזינים, שמועילים לבריאות בדרכים רבות ומגוונות.

סביר להניח שלפחות בטיול אחד עם ביה"ס או עם המשפחה, צעדתם ליד הצמח הירוק שנראה תמים. אך כשהרגל שלכם נגעה בו בטעות, חשתם עקצוץ קל או תחושת דקירה.

אז דעו לכם שמרבית הסיכויים, שנגעתם בצמח הנקרא סרפד. גם סביר להניח שגידפתם את הצמח שגרם לכם לחוסר הנעימות הזמנית הזו, מכיוון שלא ידעתם שהסרפד העוקצני הזה, הוא צמח מרפא רב שנתי המטפל במספר רב של מצבים בריאותיים.

השימוש הנפוץ ביותר, הוא הפיכת העלים לתה סרפד. המהווה תרופה טבעית להקלה על אלרגיות.

תה סרפד נחשב ברפואות מסורתיות כאחד מהמשקאות הבריאים המובילים, שגם הוכח שהוא משפר את בריאות העור, העצמות ודרכי השתן.

יתכן ואתם שואלים כעת, כיצד הצמח הזה שנראה כמו צמח שכדאי להתרחק ממנו במגע ראשון, הוא בפועל בחירה מצוינת לטיפול בבעיות בריאותיות שונות ומגוונות? בואו נגלה את הסיבות לכך.

מה הוא סרפד?

סרפד דו-ביתי או בשמו הבוטני יוטריקה דיואיקה (urtica dioica), הוא צמח פורח רב שנתי הנמצא בשימוש רפואי במשך עידן ועידנים עוד מיוון העתיקה.

כיום ניתן למצוא אותו בכל רחבי העולם, אך המקור שלו הוא באזורים הקרים יותר של אירופה ואסיה. צמח מרפא זה גדל בדר"כ לגובה של שניים עד ארבעה מטרים והוא פורח מחודש יוני עד ספטמבר.

סרפד גדל בצורה הטובה ביותר האדמה עשירה בחנקן, עליו בצורת לב והפרחים שלו צהובים או ורודים.

רוב האנשים מכירים אותו בשל התגובה הצורבת, המתרחשת כאשר העור בא במגע עם השיערות הצורבות העדינות המוכרות גם בשם טריכומות ( trichomes), הנמצאות על העלים ועל הגבעולים.

אך ברפואות העממיות השונות לאחר עיבוד קל לצמח המרפא 'סרפד דו-ביתי', ישנם יתרונות בריאותיים נהדרים.

מרבית התרופות הטבעיות שמכינים מהסרפד, מכילות את הגבעולים ואת העלים, אך גם לשורשים שלו יש סגולות מרפא.

לצמח הסרפד יש תכונות אנטי דלקתיות עוצמתיות, שמטפלות בבעיות בריאותיות רבות.

העלים והגבעולים, מסייעים בדר"כ בהקלה על אלרגיות ובעיות נשימה נוספות. השורשים מסייעים גם בטיפול בבעיות בדרכי השתן ובערמונית מוגדלת.

תה סרפד יתרונות הבריאות העיקריים

1. מטפל באלרגיות ובקדחת השחת

שתיית תה סרפד לא רק מרגיעה את תסמיני האלרגיה, אלא שהיא גם מטפלת באלרגיה.

ייצור היסטמינים בגוף, הוא ההבעה של התגובה האלרגית של הגוף לחומר מסוים. כאשר נוצרים היסטמינים בגוף כתגובה אלרגית, מתחילים התסמינים המטרידים. אלרגיות גורמות לגודש לא נעים, להתעטשות לגירוד ועוד.

ב- מחקר שנערך על השפעות הסרפד על אלרגיות, למדו החוקרים כי תכונותיו האנטי דלקתיות משפיעות לטובה על מספר קולטנים ואנזימים מרכזיים, כאשר מתרחשת תגובה אלרגית.

כאשר מדובר בקדחת השחת, חשוב לצרוך תה ספרד מיד כשהתסמינים מופיעים כדי למנוע אותם לחלוטין.

עלי הצמח מכילים מטבעם היסטמין צמחי שעשוי להיראות כלא יעיל לטיפול באלרגיות, אך ישנה היסטוריה של שימוש בהיסטמינים לטיפול בתגובות אלרגיות קשות.

גם קיימות עדויות לכך שבזמן שמתרחשות תגובות אלרגיה קשות, ישנן רמות נמוכות של היסטמינים בפלזמה.

ב- מחקר רנדומלי עולמי אחר שנערך במכללה הלאומית לרפואה נטורופתית, למדו החוקרים שהשימוש בסרפד להקלה על אלרגיה דורג במקום גבוה יותר, בהשוואה לפלצבו. מחקר זה הוא מחקר סמיות כפולה אקראי, והשתתפו בו 98 אנשים.

2. תה סרפד עוצר דימום

מוצרים מסוימים המכילים סרפד, הראו שכאשר מורחים אותו על העור הוא מסייע בהפחתת הדימום במהלך ניתוח. כפי שגילו החוקרים ב- מחקר שנערך ב-2010.

3. מרגיע כאבי שרירים ומפרקים

הודות לתכונותיו נוגדות הדלקות ומשככות הכאבים, תה סרפד שימש כתרופה טבעית במשך מאות שנים, לטיפול בשרירים ומפרקים כואבים ונוקשים.

על פי סקירת מחקר שפורסמה ב-2018 בכתב העת 'מולקולות', למדו החוקרים כי שתיית תה סרפד מקלה על דלקת מפרקים ניוונית וכאבי מפרקים בידיים, ברכיים, ירכיים ועמוד השדרה. בזמן שהחומרים נוגדי הדלקות שמכיל תה הסרפד, מחסלים את הדלקות הגורמות לכאבים אלה.

בסקירה זו למדו החוקרים שגם שניתן לשלב תה סרפד יחד עם תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות, כך שאנשים יוכלו להפחית את כמות התרופות שהם נוטלים.

כמובן שתמיד עדיף לשלב תה סרפד יחד עם תזונה אנטי דלקתית, להעצמת ההשפעות נוגדות הדלקת של שניהם.

4. תה סרפד מחזק את העצמות

פרחי הסרפד מכילים סידן, מגנזיום וברזל שתפקידם בגוף גם לשמור על העצמות חזקות ובריאות. בנוסף, צמח הסרפד מכיל גם ויטמין D ו-K, שגם הם הכרחיים לשמירה על בריאות העצמות. המגנזיום שמאוחסן בעצמות, תומך בחוזק העצמות ואף מסייע בספיגת הסידן. מחסור במגנזיום נמצא קשור לאוסטאופורוזיס, מצב שבו העצמות חלשות ושבריריות.

מחסור ממושך בכל אחד מהוויטמינים הנ"ל, בכולם או בחלקם עלול להוביל בסופו של דבר לאובדן מסת העצם.

5. מחזק את בריאות הלב

תה סרפד מכיל ויטמינים ומינרלים, שהכרחיים להגנה על בריאות הלב שלכם. צמח הסרפד הוא מקור נפלא לקרוטנואידים שונים כולל בטא קרוטן, שאותו הכבד ממיר לוויטמין A בשעת הצורך.

כאשר אוכלים את הסרפד טרי בסלט, הוא שופע גם בוויטמין C שבשילוב עם תכולת הברזל שלו הם מסייעים ביצירת כדוריות דם אדומות וע"י כך למנוע ולטפל באנמיה.

צמח הסרפד המופלא מכיל גם את הפלבנואידים קוורצטין (quercetin) וקאמפרול (kaempferol). אשר מפחיתים את לחץ הדם וכך מסייעים בהורדת הסיכון להתפתחותן של מחלות לב וכלי דם.

הודות לתכולת הברזל והאשלגן הטבעיים שלו, תה סרפד מסייע בהרפיית כלי הדם ובשמירה על זרימת דם בריאה.

6. תה סרפד מרגיע גירויים בעור

הודות לתכונותיו הטבעיות האנטי היסטמיניות, אנטי דלקתיות, אנטי מיקרוביאליות ומשככות הכאבים. יש לצמח המרפא סרפד, היסטוריה ארוכה ברפואות המסורתיות כטיפול טבעי ויעיל לגירויים שונים בעור כולל אקזמה ואקנה.

הוא מפחית את האדמומיות והנפיחות, מרגיע את הגירוי והגירוד ומאיץ את הריפוי.

על מנת ליהנות מיתרונות נהדרים אלה לעור תשתו תה סרפד ובמקביל, תמרחו תה סרפד ישירות על האזורים המגורים.

לעתים ישנם מקרים של אלרגיות בעור לסרפד, לכן מומלץ לכם לנסות קודם על קטע קטן בעור, כדי לוודא שאין לכם רגישות אליו.

7. משפר את בריאות הערמונית, דרכי השתן והכליות

תה סרפד הוא חומר משתן טבעי, המסייע במתן בריא של שתן. צמח המרפא סרפד, משמש כבר מאות שנים כתרופה טבעית לריפוי דלקות בדרכי השתן ולמניעת אבנים בכליות.

ב- מחקר על חולדות שפורסם בכתב העת 'דוחות רפואה מולקולרית', למדו החוקרים כי סרפד מפחית את הצטברותם של גבישי סידן האוקסלט בכליות, אשר תורמים להיווצרות הסוג הנפוץ ביותר של אבנים בכליות.

שתיית תה סרפד פעם ביום מטפלת בהיפרפלזיה שפירה של הערמונית, בצורך תכוף למתן שתן ובקושי בריקון השלפוחית.

8. תה סרפד מחזק את מערכת החיסון

צמח הסרפד המופלא מכיל מספר תרכובות המחזקות את מערכת החיסון כולל ויטמין C (כשהוא נאכל טרי), בטא קרוטן וקרוטנואידים נוספים, פלבונואידים ומינרלים. נוגדי החמצון האלה מגנים על תאי הגוף מפני עקה חמצונית הנוצרת מעודף של רדיקלים חופשיים, תוך כדי שהם מחזקים את תאי מערכת החיסון ומונעים את היחלשותם.

מחקרים מראים כי תמצית סרפד מחזקת את התגובה החיסונית; ומעודדת את פעילותם שת תאי החיסון.

ב- מחקר שנערך באוניברסיטת האקטפה שבאנקרה טורקיה, למדו החוקרים שהצמח מגרה את תאי ה-T של מערכת החיסון, אשר תפקידם לחסל זיהומים ופתוגנים אחרים שעלולים לגורם לגוף לחלות.

9. מסדיר את העיכול

דלקת מופרזת ממושכת יוצרת הפרעות לעיכול בריא ומעודדת את צמיחתם של חיידקים מזיקים, בתוך מערכת העיכול שלכם.

אולם צריכה קבועה של תה סרפד או של הצמח בסלטים ובתבשילים, תסייע לכם לחסל את הדלקות, לווסת את העיכול, להפחית ולמנוע עצירות, שלשולים וקלקול קיבה.

בעזרת שמירה על איזון נכון של חיידקי המעיים הטובים והחיידקים האחרים, אתם יוצרים לעצמכם הגנה רחבה מפני מגוון רב של מחלות.

יתרונות נוספים של תה סרפד ואכילת סרפד

  • מגביר את ייצור החלב אצל נשים מיניקות
  • מגביר את צמיחת השיער
  • מאזן את רמות הסוכר בקרב אנשים עם סוכרת
  • מפחית את דימום החניכיים בעת דלקת
  • מטפל בהפרעות בפעילות הכליות ודרכי השתן
  • מונע ומטפל באגירת מים
  • מונע ומטפל בשלשולים
  • מפחית את זרימת הדם בזמן הווסת
  • מקל על אסתמה
  • מרפא ומזרז את ריפויים של פצעים
  • טיפול טבעי ויעיל בטחורים
  • מעודד התכווצויות אצל נשים בהריון לפני לידה
  • מנטרל ומרפא עקיצות חרקים
  • מטפל ומרפא דלקת גידים
  • מטפל ומונע אנמיה

כיצד לצרוך סרפד

אתם יכולים לקטוף את צמח הסרפד שצומח ליד הבית שלכם או כשאתם נתקלים בו בטיול למשל, אתם גם יכולים למצוא חליטות שלו בחנויות טבע.

כאשר אתם רוכשים סרפד בחנות, חשוב שתשימו לב אם אתם רוכשים גבעולים, פרחים ועלים או שורשים. מכיוון שיש להם יתרונות בריאות שונים.

את עלי, פרחי, גבעולי ושורשי צמח הסרפד ניתן למצוא מיובשים או מיובשים בהקפאה, בתמצית, בכמוסות, כמיץ או כתה.

אין מינון מומלץ, מכיוון שבכל מוצר ישנן כמויות משתנות של חומרים פעילים. אך ניתן להתייעץ עם הומאופת במקרה ומדובר במצב בריאותי דחוף.

בעיקרון אין מגבלת צריכה, אך כמובן שתמיד כדאי לצרוך במתינות. במקרה ואתם נהנים לאכול אותו טרי או בתבשילים, פשוט אל תאכלו אותו כל יום.

אפשרויות להוספת הסרפד לתזונה שלכם

1. תה סרפד

את עלי ופרחי צמח המרפא סרפד, ניתן לייבש כדי לאחסן אותם ולהכין מהם תה במשך חודשים. אתם יכולים לשלב את עלי הסרפד יחד עם עלים של צמחים אחרים בחליטה.

אין שום בעיה עם הכנת תה סרפד מעלים טריים. סרפד משמש גם מרכיב עיקרי במשקאות אחרים כדוגמת בירת סרפד.

2. סרפד בבישול

כפי שציינו: השורשים, הגבעולים ועלי הסרפד טובים למאכל. את העלים ניתן לאדות כמו תרד עדיף לאדות את העלים הצעירים. אפשר להכין מרק סרפד או פשוט להוסיף אותו למרקים ותבשילים.

אפשר לטחון את הסרפד ולהוסיף אותו למתכונים כמו פולנטה, שייקים, סלטים ופסטו.

אם אתם רוצים לאכול את העלים טריים בסלט, כדאי לכם לבחור בעלים הצעירים יותר מכיוון שהם לא צורבים עדיין.

3. סרפד במריחה על הגוף

אתם יכולים להכין תה סרפד, להעביר אותו לצנצנת זכוכית ולהכניס למקרר. תוכלו למרוח אותו על מפרקים כואבים, עקיצות חרקים, פצעים פתוחים או סגורים כדי להקל על הכאב ולזרז את הריפוי שלהם.

אתם גם יכולים לטחון את העלים או השורשים ולהכין מהם קרם טבעי יחד עם שמן זית כתית מעולה או שמן קוקוס אורגני שהופק בכבישה קרה.

אם הגעתם עד כאן, סימן שאתם אנשים רציניים שאכפת להם מהבריאות המשיכו לקרוא והגרילו כתבה נוספת שתעזור לכם לשמור על אורח חיים בריא!



לתשומת לבכם - מאמרי בריאות נועדו למטרת עיון בלבד ולא כתחליף לייעוץ רפואי.
הרשמה
עדכן אותי על
guest
0 תגובות
תגובות קודמות
תגובת חדשות תגובות עם לייקים
משוב בתוך הטקסט
צפה בכל התגובות