חילבה הוא צמח שמשתמשים בעלים ובזרעים שלו כבר אלפי שנים ברפואות המסורתיות. חילבה מכונה בדרך כלל 'מטי' בהינדית, 'מנטולו' בטלוגו, 'ונדהיים' בטמילית, 'אולובה' במליאלם וכדומה, הפכה לבת בית קבועה בהרבה משקי בית.
ברפואה המסורתית ההודית והסינית, השתמשו בזרעי החילבה כתבלין כדי לשפר את הבריאות וכשיקוי עצמתי לשיער. אולם מחקרים שבוצעו לאחרונה, הראו שהחילבה יכולה לעשות הרבה יותר מזה.
החל מהוספת טעם למנות ושליטה על סוכרת ועד לזירוז לידה, לזרעי החילבה יש מגוון יתרונות לעור, לשיער ולבריאות שלכם. החילבה היא קטנייה ירוקת עלים ילידת אירואסיה (יבשת הכוללת את אירופה ואסיה) ואפריקה,
שמשתמשים בה שימוש נרחב בשל ערכה המזין והארומתי. במשך מאות שנים השתמשו בה כתרופה ברפואות מסורתיות באפריקה ואסיה כדי להקל על הלידה, להקל על בעיות עיכול ולטפל בבעיות עור כמו שלפוחיות, אקזמה ודלקות.
ידועה בשם 'מטי' בהינדית, החילבה היא מרכיב ותבלין נפוץ באבקות תבלינים במטבח ההודי. אוכלים אותה טרייה בסלטים כמו גם מבושלת או יבשה במנות אחרות. החילבה גם נפוצה ברפואת האיור וודה שגם היום מיושמת.
בימינו, לרוב נעזרים בה חולי סוכרת ואנשים הנאבקים לשמור על רמות בריאות של שומן בדם. כתוסף תזונתי, נוטלים לעתים את החילבה בקפסולות המכילות את אבקת הזרעים.
את האבקה ניתן לשים גם במזונות ומשקאות. את העלים הירוקים של צמח החילבה, אפשר לשים בכוס ולחלוט לתה.
התרכובות הפעילות של החילבה
הרבה מיתרונותיה הבריאותיים של החילבה נובעים מה- סאפונינים שהיא מכילה, תרכובות העוזרות להגן על הגוף מפני סרטן, כולסטרול נמוך מידי, סוכר גבוה ושומנים בדם. הסאפונין גם מפחית את הסיכון לקרישי דם ולאבנים בכליות.
טריגונלין, זו תרכובת נוספת שמכילה החילבה והיא שופעת ביתרונות בריאותיים. היא בעלת תכונות אנטי בקטריאליות, אנטי ויראליות, מפחיתות שומן, מפחיתות סוכר, נוגדת גידולים סרטניים והיא אפילו מגינה על המוח.
החילבה מכילה שפע של תרכובות שיש בהן פעילות נוגדת חמצון וביניהן אפיגנין (apigenin- פלבון), לוטאולין (luteolin), חומצה קופאית (caffeic acid) וחומצה קומארית (coumaric acid).
שמן החילבה מכיל ריכוז גבוה של שומני רב בלתי רוויים (polyunsaturated fats), בערך 84% מתכולתו, המסייעים בהגדלת ייצור תאי וכלי דם אחרי פציעה.
19 יתרונותיה הבריאותיים של החילבה
1. חילבה משפרת את תפקוד המוח שלכם
החילבה מסייעת בהפחתת הסיכון להתפתחות אלצהיימר ופרקינסון. היא מפחיתה את פעילותו של האנזים אצטילכולין אסטראז (המפרק את הנוירוטרנסמיטר אצטיכולין וכך מונע הצטברות יתר שלו).
היא מפחיתה את ייצורם של חלבונים המובילים להיווצרות של פלאק במערכת העצבים והיא משפרת את הזיכרון ואת יכולת הלמידה. אבקת זרעי חילבה מפחיתה את העקה החמצונית, הדלקות הפנימיות, קשיים בזיכרון ואת הפלאק, אצל חולדות עם מחלת אלצהיימר.
2. מועילה ללב
התקף לב גורם למוות של רקמות ולעקה חמצונית על שרירי הלב. אצל חולדות, החילבה הגבירה את פעילותם של מספר נוגדי חמצון בלב וכך שיפרה את בריאות רקמת הלב.
זרעי החילבה הפחיתו את רמות הכולסטרול בקרב ארנבים בכ-50%, אצל ארנבים עם ובלי כולסטרול גבוה (היפרכולסטרולמיה- יתר כולסטרול בדם).
העלים שלה הפחיתו את כלל הכולסטרול, את ה- LDL, כמו גם את הטריגליצרידים והעלו את רמות ה- HDL הכולסטרול "הטוב", בקרב ארנבים באותו ניסוי. הודות לכל היכולות האלה, החילבה ללא ספק מגינה על הלב שלכם.
3. חילבה עוזרת לכם למנוע השמנת יתר
בניסוי שנערך על חולדות, החילבה צמצמה את העלייה במשקל. בניסוי הזה האכילו נקבות של חולדות בחילבה והן העלו פחות במשקל; ומדד מסת הגוף שלהן (BMI) היה נמוך יותר.
גם הדם שלהן הכיל פחות שומנים, ביחס לדם של החולדות שהיו בקבוצת הבקרה.
4. מפחיתה את רמות הסוכר בדם
במחקר קליני שנערך על 24 אנשים הסובלים מסוכרת מסוג 2, נתנה להם או אבקת זרעי חילבה שהושרתה במים רותחים או אבקת זרעי חילבה עם יוגורט במשך 8 שבועות רצופים.
בקרב המשתתפים במחקר שצרכו את אבקת החילבה שהושרתה במים רותחים, הייתה ירידה משמעותית ברמות הסוכר בדם, ביחס לקבוצה שאכלה חילבה עם יוגורט. מחקר קליני נוסף הראה תוצאות דומות.
אנשים עם סוכרת מסוג 1 שצרכו חילבה במשך 10 ימים, היו עם רמות נמוכות יותר של סוכר בדם ורגישות גבוהה יותר לאינסולין, ביחס לאנשים שלא צרכו חילבה.
ההשפעות ההיפוגליקמיות (הורדת הסוכר) של החילבה נובעות בחלקן מ- הידרוקסי איזולוצין-4 (4-hydroxyisoleucine), חומצת אמינו שנוכחת בחילבה, הממריצה את ייצור האינסולין על ידי תאי הלבלב.
החילבה גם עוצרת את פעילותם של אלפא-עמילאז (alpha-amylase) ו-סוכראז (sucrase), שני אנזימים המפרקים סוכרים גדולים לגלוקוז וכך הם מפחיתים את הריכוז הכללי של סוכר בדם.
5. חילבה טובה לעור שלכם
החילבה מכילה מוצילגי (mucilage), זה הוא חומר דביק שמרקמו ג'לי-רירי, המרגיע ומעשיר את העור בלחות, מבלי לגרום לגירוי כאשר מורחים אותו על העור.
במשך 6 שבועות מרחו קרם לעור המכיל תמצית זרעי חילבה, על הפנים של 11 אנשים. בתום 6 השבועות, לחות העור של המשתתפים עלתה ותכולת המלנין ומספר הבליטות על העור הופחתו.
מלנין – melanin – צבען (פיגמנט) בצבע חום כהה או שחור, השוהה בקשתית העין, בשיער, בשכבת הדם של העין ובעור. הגורם לעתים לכתמים כהים על העור.
תאי אדם במעבדה (מחקר אין ויטרו- מבחנה, המהווה חלופה למחקר על בעלי חיים) נחשפו לשלושה סוגים של סאפונינים שחולצו מחילבה, המפחיתים את תגובת התאים לחשיפה לשמש.
סאפונינים – saponins – קבוצה של תרכובות כימיות טבעיות הנמצאות במידת מה של שפע, בזני צמחים שונים.
לאחר החשיפה לסאפונינים, תאי העור היו בעלי רמות נמוכות של ציטוקינים דלקתיים (חלבונים היוצרים קשר בין תאי גופנו). הם גם ייצרו פחות מלנין, פיגמנט חלבוני המופק כאשר העור נחשף לקרני האולטרה ויולט.
החילבה מכילה המון קרוטנואידים, שהם מולקולות נוגדות חמצון המומרות לויטמין A בכבד, בשעת הצורך. מריחה של שמן חילבה על עורן של חולדות, זירזה את החלמתם של פצעים על ידי הפחתת הדלקת ועידוד צמיחת עור חדש.
6. עוצרת את גדילתם של תאי סרטן בגוף
הסאפונינים שמכיל צמח החילבה, מונעים את חלוקת התאים של תאי סרטן והם אף גורמים למוות תאי מתוכנן של תאי הסרטן, הנקרא אפופטוזיס (apoptosis).
זרעי החילבה צמצמו את כמות תאי סרטן המעי ותמצית חילבה, האטה את התקדמותם של תאי סרטן השד בקרב חולדות.
במטא אנליזה שנערכה על חילבה, התגלה שהיא אף מונעת את גדילתם של תאי סרטן המעי, לוקמיה, סרטן השד, סרטן הפרוסטטה וסרטן העצמות.
מטא אנליזה – meta-analysis – השוואה וצירוף בעזרת שיטות מגוונות, של השוואתן וצירופן של תוצאות שהושגו במספר מחקרים שונים. שהיא למעשה ממוצע משוקלל של תוצאותיהם של כל המחקרים שנבחנו.
תאי דם בריאים של 15 אנשים בוגרים קיבלו תמצית חילבה ולאחר מכן נחשפו לטיפול סטנדרטי בקרינה, שנעשה לחולי סרטן. החילבה הגבירה את רגישותם של תאי ה- T להשפעותיה של הקרינה ודרבנה את מוות תאי הסרטן.
T-cells – תאי T – לימפוציט T, נוצרים מתאי מח העצם כמו כל תאי מערכת החיסון, אלא שהם מסיימים את התהליך המיון שלהם בתימוס וזו הסיבה ששמם תאי T. סוג של נוגדנים של מערכת החיסון.
דיוסגנין שהוא סוג של סאפונין הנמצא בחילבה, מדכא את התהוותם של תאי סרטן בעצם ושל גידולים סרטניים על ידי גרימת נקרוזה לגידול או לתא הסרטני על ידי יצירת עקה על התאים הסרטניים.
נקרוזה – necrosis – מוות תאים ברקמות שאינו מתוכנן על ידי היווצרות עקה, לחץ המופעל על התאים.
הדיוסגנין גם עוצר את פעילותם של IKK ו- p65. שני אלה IKK ו- p65, לוקחים חלק בתגובת התא לדלקת. סאפונין נוסף הנמצא בחילבה ששמו פרוטודיוסין (protodioscin), גורם למוות תאי מתוכנן בתאי לוקמיה אנושיים.
7. בעלת תכונות נוגדות חמצון
בקרב חולדות שהכבד שלהן נפגע מאלכוהול, תמצית זרעי חילבה צמצמה משמעותית את ריכוז הרדיקלים החופשיים, העלתה את רמות נוגדי החמצון והפחיתה את הנזק לאנזימים.
בקרב חולדות עם דלקת פרקים החילבה העלתה את רמות נוגדי החמצון, ויטמין C ושל הגלוטתיון. בנוסף החילבה גם הפחיתה את הריכוז של אנזימים כמו קטלאז ו-גלוטאתיון פראוקסידאז, המייצרים זנים שונים של חמצן תגובתי (רדיקלים חופשיים).
8. חילבה אנטי דלקתית
עכברים עם תגובות אלרגיות בעור, קיבלו חילבה במשך 7 ימים רצופים. החילבה הפחיתה את הדלקת בעור ואת הצטברותם של תאים דלקתיים.
בקרב עכברים עם דלקת פרקים, החילבה צמצמה את הנוזלים המצטברים במפרקים ואת פעילותם של האנזימים הדלקתיים. החילבה מצמצמת את הדלקת על ידי דיכוי הייצור של אינטרלוקין 4, 5, 13 ו- 1B ואת חדירתם של תאי דם לבנים.
התהליך הנ"ל מונע את שינוי התאים והפיכתם לתאי T מסייעים וכך מצטמצמת התגובה הדלקתית של הגוף.
אינטרלוקין – Interleukin- שם כולל של מספר חלבונים ששייכים לקבוצה של ה-ציטוקינים והם בעלי מספר רב של תפקידים חשובים מאוד, במערכת החיסון.
9. חילבה מכילה פעילות אנטי מיקרוביאלית
תמצית זרעי חילבה נבדקה בצלחות פטרי על מספר מינים של חיידקים; והיא הראתה יכולת מדהימה בעיכוב גדילתו של חיידק ה- אי.קולי ושל מלזיה פורפור (Malassezia furfur- זן של פטרייה הנמצא מטבעו בעור בני האדם והיא מזוהה עם סבוריאה דרמטיטיס).
לזרעי חילבה נבוטים יש פעילות אנטי מיקרוביאלית מוגברת, בעיקר כנגד החיידק ה.פילורי (H. pylori), מה שאין לזרעים שאינם נבוטים.
דפנסין (Defensin), תמצית חלבון המופקת מעלי החילבה, מדכאה את התפשטותן ואת רבייתן של שתי סוגי פטריות בגוף. פעילותה האנטי מיקרוביאלית של החילבה, מסייעת גם בהאצת הריפוי של פצעים.
הן זרעי החילבה והן עלי החילבה, מצמצמים את התפתחותם של חיידקים בדרכים זהות.
10. מפחיתה קרישי דם
נוגדי קרישת דם כמו וורפרין (נקרא קומדין בישראל), ניתנים לעתים קרובות כתרופת מרשם לאנשים הנמצאים בסיכון גבוה להתקף לב או שבץ, מכיוון שהם מונעים את היווצרותם של קרישי דם המונעים את זרימת הדם לאיברי הגוף.
תמצית חילבה הפחיתה בחצי, את הזמן הנדרש לתאי דם אנושיים (בדגימות מעבדה) רגילים להתקרש. מה שהופך את החילבה למזון המונע התקפי לב ושבץ.
11. חילבה מסייעת בהגנה על מערכת העיכול
במחקר שנערך על חולדות, שהיו תחת לחץ, שמן זרעי חילבה הפחית בצורה משמעותית את היווצרותם של כיבי קיבה (אולקוס). במחקר נוסף שנערך על חולדות, החילבה צמצמה את התרחשותו של רפלוקס קיבתי ושטי (צרבת).
12. משפרת את בריאות הכליות שלכם
במחקר שנערך על חולדות זכריות, נתנו להם אתילן גליקול, הגרם להיווצרותן של אבנים בכליות ולספירת תאי דם אדומים נמוכה ולאנמיה.
את אותן חולדות האכילו בזרעי חילבה ונצפתה עלייה בספירת תאי הדם האדומים, של ה-המוגלובין והפחתה בכמות מלחי סידן בכליות. מה שסייע בפירוק האבנים בכליות.
מלחי אלומיניום ניתנים לעתים קרובות לאנשים עם אי ספיקת כליות, אך אנו יודעים זה מכבר שאלומיניום מזיק מאוד לגופנו. טיפול בחולדות שנחשפו לאלומיניום בעזרת אבקת זרעי חילבה, איזנה מחדש את השתן, הקריאטינין ואת רמות הסוכר בדם.
החילבה גם הגבירה את ריכוז נוגדי החמצון, צמצמה סוגים של חמצן תגובתי, שיפרה את האיכות הכללית של רקמת הכליות והעלתה את משקל הכליות, חזרה למשקל נורמלי.
13. חילבה מקלה על כאבי וסת
במחקר ניסויי מבוקר אקראי, שנעשה בהשתתפותן של 101 סטודנטיות, החוקרים בחנו את חומרת כאבן במשך 2 מחזורי וסת רצופים, תוך כדי שנתנו להן חילבה או פלציבו.
התוצאות הראו שלמרות שלכל הסטודנטיות שהשתתפו במחקר הייתה אותה חומרת כאב לפני המחקר, 51 הסטודנטיות שקיבלו חילבה דיווחו שהן חשו הרבה פחות כאב בסוף המחקר, בניגוד ל-50 הסטודנטיות האחרות, שקיבלו את הפלציבו.
14. הנקה
עשבונאים (רופאים המרפאים בעזרת צמחים) של הרפואה המסורתית מגדירים את החילבה כ- גלקטגוגו (galactagogue), חומר המעודד ייצור חלב אם (להנקה) בקרב נשים.
מספר מחקרים דיווחו ששתיית תה חילבה, מגבירה את ייצור החלב ואת העלייה במשקל של הילודים, בניגוד לפלציבו.
15. חילבה מסייעת לגברים
הדיוסגנין שמכילה החילבה, הוא מקדים הכרחי לשם היווצרותו של הורמון המין. הוא מאזן את הורמוני המין המסייעים בשמירה על ה- חימדון, בקרב גברים בריאים.
טסטופן (Testofen) שגם אותו מכילה תמצית החילבה, משפר את הדחף לעשיית אהבה בקרב גברים.
במחקר ניסויי מבוקר שנעשה על 60 גברים בריאים, צריכה יום יומית של 2 טבליות המכילות 600 מיליגרם כל אחת, הטסטופן הגביר את- ההתעוררות המינית, האורגזמה, את רמות האנרגיה ואת החוזק.
16. מאטה את ההזדקנות של הגוף
זרעי חילבה עשירים בנוגדי חמצון מטבעם, המסייעים להגנה על הגוף מפני רדיקלים חופשיים וכך מונעים הזדקנות מוקדמת ואף מאטים את תהליך ההזדקנות הטבעי של הגוף.
מחקרים שנעשו על בעלי חיים הראו שזרעי החילבה מגנים על מבני התאים מפני נזק חמצוני, הודות לתכולתם העשירה בנוגדי חמצון. באחד מאותם מחקרים התגלה שתמצית זרעי חילבה, מדכאה את הפירוק החמצוני של ליפידים בכבד.
17. מורידה חום גבוה
אחד מהשימושים המסורתיים ברפואה ההודית והסינית בזרעי החילבה, היא הורדת חום גבוה. כשיש חום גבוה, שתיית כוס תה מחליטה של זרעי חילבה, מסייעת בהורדת החום.
18. חילבה מרגיעה כאב גרון
סגולותיה המרגיעות של החילבה, מעולות להרגעת כאבי גרון. גם תכונותיה משככות הכאבים והריריות שלה, תורמות את חלקן. רפואת האיור וודה ההודית, משלבת זרעי חילבה ועלי תמרינדי ליצירת מי גרגור המקלים על כאב הגרון.
19. משפרת את פרופיל השומנים בדם
הרפואה הסינית המסורתית כמו גם הרפואה ההודית המסורתית, משתמשות בזרעי חילבה להורדת רמות הכולסטרול. רפואת האיור וודה ההודית ממליצה על צריכת 10-20 גרם בכל יום של אבקת זרעי חילבה, להורדת כולסטרול ה- LDL.
את זרעי החילבה אתם יכולים לצרוך מושרים במים (למשך לילה), להנביט אותם, לחלוט אותם לתה, ליטול תוסף מזון טבעי בקפסולות או להכין מהם מעדנים כמו סחוג או כתוספת לסלטים טריים.
המינון היומי המומלץ נע בין 25 גרם עד 50 גרם בצריכת הזרעים. אם החלטתם לצרוך קפסולות טבעיות של חילבה, מצוין על האריזה המינון היומי המומלץ.