עקבו אחרינו - כדי לקבל את העדכונים והתכנים החדשים לפני כולם!

7 מזונות שחשבתם שהם מזיקים, אך מחקרים הוכיחו שהם בריאים

ברגע שאדם מסוים מוצג באור שלילי, לאנשים קשה לשנות את הדעה שלהם ולא משנה כמה מאמצים מושקעים כדי להציג את אותו אדם באור הנכון והאמתי שלו.

זמן קריאה: 6 דקות
צילום: (depositphotos)
מזונות בריאים
שינוי גודל טקסט

לצערנו הרב גם כשמדובר במוניטין של מזונות קורה אותו דבר. החל מהרגע שבו מזון מסוים מתויג כ- "לא בריא" או כ- "משמין", אנשים רבים לא חושבים פעמיים לפני שהם מוציאים את אותו מזון מהתפריט שלהם.

אולם הגיע הזמן שאנשים ברחבי העולם, יתחילו להיות מודעים לכך שלא כל המזונות ראויים למוניטין הרע או הטוב שיש להם.

עם התעוררות המחקרים שיש בשנים האחרונות, ישנם מספר מזונות מזינים ארוזים, שהחוקרים גילו שלא רק שאינם גורמים לעליה במשקל, אלא שהם אף אינם גורמים לבעיות בריאותיות כפי שחשבו פעם.

למעשה, מספר מזונות שנאמר לנו שהם מזיקים, הם דווקא בעלי תכונות שמועילות לכם. לא רק שהם לא מזיקים לנו, הם אפילו מכילים שפע של יתרונות בריאותיים המגינים ועוזרים לגופנו להדוף את המחלות, שבעבר קישרו אותן לאכילת המזונות האלה.

הגיע הזמן שתדעו את האמת על המזונות שלא הובנו כראוי במשך שנים רבות ותעבירו אותם מרשימת ה- "לא לאכול" לרשימת ה- "כן לאכול".

1. כל מזון שמכיל שומן

האמונה הישנה: כל סוגי השומן יגרמו לכם להשמין.

התובנה החדשה והנכונה: סוגי השומן הנכונים עוזרים להגביר את הרגשת השובע, ממקסמים את קצב חילוף החומרים שלכם, מגינים עליכם מפני מחלות, מזרזים את מהירות ספיגת החומרים המזינים בגופכם והם אף משפרים את ספיגת הויטמינים המסיסים בשומן.

חשבתם כל השנים שאנשים שאוכלים שומן הם שמנים, ובכן מסתבר שזה לא כך בהכרח. גופנו זקוק לשומן מזין וזו הסיבה לכך ששומנים רבים מוגדרים כחיוניים, על מנת להוריד במשקל ולתפקודו הראוי של גופכם.

בנוסף לכך, השומנים מהסוג הנכון עושים פלאים לירידה במשקל ובצריכת מזונות מזינים. שלא לדבר על מזונות שמעובדים בצורה מינימלית, שהם עתירי שומן וארוזים, המכילים שפע של חומרים מזינים חיוניים (מיקרונוטריאנטים).

החל מויטמינים ומינרלים ועד לנוגדי חמצון המגינים על גופנו מפני רדיקלים חופשיים, העוזרים לגופכם להיות מטופח ובריא. אתם לא תקבלו את כל היתרונות האלה ממזונות חסרי ערך עמוסים בסוכר, דלי שומן ומעובדים עיבוד יתר.

למשל, מחקרים רבים גילו שכאשר אנשים מפחיתים את כמות השומן שהם אוכלים, הם בדרך כלל מחליפים אותו בסוכר מעובד ומזוקק או בפחמימות ריקות, אשר לשניהם יש השפעות הרסניות על האינסולין ועל הסיכון שלכם ללקות בסוכרת.

2. אגוזים

האמונה הישנה: האגוזים עתירי שומן רווי, מה שיכול לגרום להעלאת הסיכון ללקות במחלות לב, לכן לא כדאי לאכול אותם לעתים תכופות.

התובנה החדשה והנכונה: ליסה מוסקוביץ' RD, CDN ומייסדת המרפאה המבוססת על רפואה פרטית במנהטן, מנהלת קבוצת התזונה בניו יורק אומרת:

"בזמן שאגוזים וזרעים אכן מכילים כמה שומנים רוויים, הם גם שופעים בחומרים מזינים החל מסיבים הבריאים ללב, שומני חד בלתי רוויים (MUFAS), אומגה 3, מגנזיום בונה עצמות, סידן וברזל ממריץ".

לצערנו הרב האמונה הישנה הזו עדיין פוגמת בבחירות הבריאותיות שלנו גם היום. מחקרים רבים חשפו את הקשר שבין צריכת אגוזים לסיכון מופחת להתפתחות מחלות לב, סוכרת מסוג 2 ולירידה בתמותה הכללית.

אך מכיוון שהם עשירים בקלוריות, להזכירכם מדובר בקלוריות טבעיות בריאות ולא מעובדות, אנשים נוטים לוותר עליהם.

3. תפוחי אדמה

האמונה הישנה: פחמימות מזיקות ותפוחי אדמה מלאים בהן.

התובנה החדשה והנכונה: אמנם תפוחי האדמה עשירים בפחמימות, אך הם גם משביעים מאוד ועשירים בחומרים מזינים החיוניים לתפקודו הבריא של גופכם. תחושת השובע שיש לכם לאחר אכילת תפוח אדמה, מרחיקה מכם את הרעב ליותר זמן מאשר הפחמימות המעובדות והמזוקקות.

"הודות" לפופולריות של התזונה דלת הפחמימות, תפוחי האדמה נכנסו לרשימה השחורה ללא שום סיבה מוצדקת. יכול להיות שזה קרה מכיוון שאנשים באופן אוטומטי, מקשרים את תפוחי האדמה עם מזונות שמנים כמו צ'יפס ותפוח אדמה מוקרם.

לאחר שתתבוננו לרגע בתובנות המדעיות, אתם תגלו שאין לכם שום סיבה לחשוש מאכילת תפוחי האדמה, מכיוון שבנוסף להכל הם סותמי רעב מצוינים שיעזרו לכם להוריד במשקל.

במחקר אוסטרלי שמדד את ערך השובע של 38 מזונות אהובים, החוקרים גילו שתפוחי האדמה דורגו אפילו טוב יותר ממזונות מלאים כמו אורז מלא ושיבולת שועל.

תוצאות המחקר האוסטרלי הראו, שבימים שבהם המשתתפים אכלו תפוחי אדמה, הם אכלו פחות אוכל. אל תשכחו גם שירק שורשי זה הוא גם מקור מצוין לאשלגן, ויטמין C (כאשר הוא טרי), סיבים הגורמים להרגשת שובע ועוד.

4. שמן קוקוס

האמונה הישנה: שמן קוקוס מכיל יותר שומן רווי משומני בישול אחרים.

התובנה החדשה הנכונה: שמן הקוקוס אכן מכיל שומן רווי, אך שומן רווי זה הוא שומן טבעי ובריא.

נכון, שמן הקוקוס עשיר בשומן רווי, אבל מקורו של יותר מחצי ממנו, הוא מחומצה לורית (שהיא חומת השומן העיקרית שמכיל שמן הקוקוס), שרשרת טריגליצרידית בינונית ייחודית, הנלחמת בחיידקים והמגבירה את הוצאת האנרגיה של האדם במשך 24 שעות ב-5%.

בנוסף לכך, מחקר שהתפרסם בכתב העת 'שומנים' גילה, שצריכת שמן קוקוס דווקא מפחיתה את השומן בבטן. זאת מכיוון שגופכם מעדיף להמיר את שמן הקוקוס לאנרגיה ולא לשומן, מה שעוזר לכם בהורדה במשקל.

בנוגע לכך ששומן רווי זה מעלה את רמות הכולסטרול שלכם, זה נכון, אבל שומן רווי זה שיש בשמן הקוקוס, מעלה את רמות כולסטרול ה- HDL שזה הכולסטרול "הטוב" בדם שלכם, מה שמפחית את הסיכון שלכם ללקות במחלות לב.

תפזרו שבבי קוקוס טבעיים (לא מסוכרים) על העוגות והעוגיות שלכם, תוסיפו שמן קוקוס למאכלים המטוגנים והמבושלים שאתם מכינים, על מנת להצר את ההיקפים שלכם.

5. יין אדום

האמונה הישנה: כל סוגי האלכוהול דומים, הם בסה"כ קלוריות ריקות ומלאים בסוכר.

התובנה החדשה הנכונה: כאשר שותים אותו במתינות, היין האדום מעשיר את גופכם ביתרונות בריאותיים ראויים לציון, הודות לתכולתו העשירה בנוגדי חמצון.

אין זה אומר שעליכם לשתות אין ספור כוסות של יין אדום ביום, אך שתיית כוסית אחת של יין אדום בכל ערב אחרי הארוחה, בהחלט תספק לגופכם את כל יתרונותיו.

חוקרים מאוניברסיטת פרדו הנמצאת במערב לפאייט בארה"ב, גילו שיין אדום באופן מיוחד, מכיל תרכובת הנקראת פיקאטנול (piceatannol), הנקשרת לקולטני האינסולין של תאי השומן וכך היא מונעת מהם להתבגר ולגדול.

תרכובת נוספת הנקראת חומצה אלגית שמכיל היין האדום, הוכחה כמשנה את הדרך שבה "גנים של שומן" מביעים את עצמם, הוא ממריץ את חילוף החומרים שלכם ומאט את גדילתם של תאי שומן חדשים.

מחקר נוסף גילה שבכוחו של נוגד חמצון נוסף שמכיל היין האדום שנקרא רזברטול, לעזור כנגד מספר תופעות שליליות הקשורות למחסור בפעילות גופנית כמו, אבדן מסת שרירים ורגישויות של הדם לסוכר.

6. קפה

אמונה ישנה: זה גורם לכם להיות סופר עצבניים, זה בטוח לא טוב.

התובנה החדשה הנכונה: הקפה הוא אחד מהמקורות הטובים ביותר של פלבנואידים בריאים ללב.

לא רק שהקפה ממלא אתכם באנרגיות, הוא גם מכיל שפע של יתרונות בריאותיים כגון האצת חילוף החומרים, שריפת השומן בבטן והפחתת חרדות.

שתיית כוס הקפה השנייה ביום, תתן לכם יותר מאשר רק לעבור בשלום את יום העבודה שלכם, מכיוון שהיא אף יכולה להציל את חייכם. מחקר שפורסם בכתב העת 'מחזור הדם', גילה שאנשים ששתו 3-5 כוסות של קפה שחור ביום, היו בעלי סיכון מופחת ב-15% למות מכל סיבה שהיא, בהשוואה לאנשים שלא שתו קפה שחור בכלל במשך היום.

כמו כן הם מצאו קשר הפוך בין שתיית קפה וסוכרת מסוג 2. במאמר החוקרים מסבירים, שהשילוב הייחודי של התרכובות והחומרים המזינים של קפה ג'אווה (java), הם הודות להשפעות הבריאותיות שיש לפולי הקפה על גוף האדם.

אחד מהפיטוכימיקלים שמכיל הקפה שנקרא חומצה כלורוגנית (chlorogenic acid), הוא כפי הנראה הגיבור האלמוני. הדרך שבה תרכובת זו שומרת על בריאותכם היא, שתרכובת זו מצמצמת את ספיגת הסוכר במעיים ובכבד וכך היא מסייעת לגופכם לחמוק מהתפתחות הסוכרת.

7. שוקולד מריר פרווה

אמונה ישנה: שוקולד מלא בשומן ובסוכר והוא טעים, מה שאומר שהוא בוודאות לא בריא.

התובנה החדשה הנכונה: שוקולד מריר עשיר בפלבנואידים מפחיתי מתחים ומפרקי שומן.

האמונה הישנה אמנם לא טועה לחלוטין, מכיוון ששוקולד חלב, לבן ואף כמה מהשוקולדים המרירים, אכן מלאים בסוכר מעובד ומזוקק, בתוספים מלאכותיים ואפילו בשומני טראנס של שמנים צמחיים מוקשים חלקית.

מה שגרוע אף יותר זה, שאם השוקולד עבר תהליך אלקלאי, הוא מופשט מכל המרירות שלו, במחיר של התרכובות הטבעיות והבריאות שהקקאו מכיל.

אך אם תאכלו רק שוקולד מריר המכיל 74% (מוצקי, שומן ונוזלי) קקאו לפחות, אתם תשמרו על גיזרתכם הנאה. ככל שאחוז הקקאו בשוקולד גבוה יותר,

כך הוא בריא יותר ללב מכיוון שהוא מכיל יותר שומני חד בלתי רוויים ופלבנולים אנטי דלקתיים, שתי תרכובות שקשורות באופן ישיר להפחתת הסיכון לשבץ ולהתפתחות של אי ספיקת לב.

בנוסף לכל אלה, נמצא קשר ישיר בין אכילת שוקולד מריר פרווה, לבין מעיים בריאים, כלומר שהבקטריה הבריאה הנמצאת במערכת העיכול שלכם (הנקראת פרוביוטית) ניזונה מהקקאו, מתסיסה אותו והופכת אותו לתרכובות אנטי דלקתיות.

אם הגעתם עד כאן, סימן שאתם אנשים רציניים שאכפת להם מהבריאות המשיכו לקרוא והגרילו כתבה נוספת שתעזור לכם לשמור על אורח חיים בריא!



לתשומת לבכם - מאמרי בריאות נועדו למטרת עיון בלבד ולא כתחליף לייעוץ רפואי.
הרשמה
עדכן אותי על
guest
0 תגובות
תגובות קודמות
תגובת חדשות תגובות עם לייקים
משוב בתוך הטקסט
צפה בכל התגובות