נשירת שיער מוגזמת הנמשכת תקופה ארוכה עשויה להיגרם בעקבות מגוון גורמים כולל חוסר איזון הורמונלי, תרופות מסוימות, לחץ ממושך, הכימיקלים שבמוצרי השיער, מחלות אוטואימוניות, טיפוח לא נכון לשיער, חוסרים תזונתיים ואף גנטיקה.
ישנן אין ספור תרופות שהומצאו ותרופות סבתא רבות ושונות שעשויות לסייע בהפחתת נשירת השיער ובהצמחתו של שיער חדש, אך במאמר זה אנו מתמקדים דווקא בפן שלא מדברים עליו מספיק ואם בכלל, התזונה שלכם. הטיפול בנשירת שיער מוגזמת ומתמשכת דורש גישה רב גונית ואל תשכחו שהאוכל אתם אוכלים, משפיע באופן ישיר על הבריאות של גופכם כולל בריאות השיער.
הקרקפת שלכם מצמיחה באופן טבעי כמעט 120,000 קווצות שיער בכל יום וכולן זקוקות לתזונה נכונה. ישנו מזון שמזין יותר לשיער מאחרים ובמאמר זה, אתם תקבלו המלצות תזונתיות לטיפול ולמניעת נשירת שיער.
אכילת המזונות הבאים כחלק מהתזונה היומיומית שלכם, תסייע לכם להשתלט על נשירת השיער המוגזמת ואף תעודד את צמיחתו של שיער חדש ובריא.
10 המזונות לטיפול ולמניעת נשירת שיער מופרזת וממושכת
1. טופו (ללא הנדסה גנטית)
טופו מכיל מטבעו מספר חומרים מזינים חיוניים המסייעים לצמיחת השיער, שאף משפרים את בריאות השיער הכללית שלכם. בין חומרים טבעיים חיוניים אלה כלולים חלבון מלא, ההכרחי לבניית שיער חדש ולריפוי שיער פגום. בנוסף הוא מכיל גם ברזל, שלו הגוף זקוק לייצור המוגלובין שהוא חלבון המצוי בתאי הדם האדומים והוא האחראי היחידי על נשיאת החמצון והחומרים המזינים לכל תא ותא בגופכם, כולל לשורשי השיער לצמיחת שיער בריאה.
מחסור בברזל מוביל לבסוף לרמות נמוכות של המוגלובין, אשר עשויות לגרום בסופו של דבר להיחלשות השיער ולנטייה להישברות ו/או לנשירה. כשיחד עם זאת הוא מכיל גם סידן, ברזל, אבץ, ויטמין A, ויטמין K, B6 וויטמין E אשר משפרים את ייצור החלבון בתוך זקיקי השיער לתמיכה בצמיחת שיער בריא.
2. אגוזים וזרעים מטפלים ומונעים נשירת שיער
אגוזים וזרעים מלאים עשירים מטבעם בוויטמינים מקבוצת B קומפלקס, בוויטמין E, אבץ, סלניום ובחומצות שומן חיוניות אשר מזינים את זקיקי השיער לשם בניית שיער ארוך, חזק ובריא. הגברת חוזק השיער מפחיתה את שבירתו ונשירתו המופרזת של השיער כשבמקביל, היא מאפשרת צמיחה מחודשת ומהירה של השיער.
האגוזים גם מכילים תרכובות צמחיות אורגניות הנקראות פיטוסטרולים כדוגמת טוקוטריאנולים (tocotrienols) ובטא-סיטוסטרול (beta-sitosterol), אשר מסייעים גם לטיפול ומניעת נשירת שיער בקרב גברים. הם עושים זאת ע"י עיכוב סינתזת האנדרוגן דיהידרוטסטוסטרון (DHT), שאחראי במידה רבה לגרימת סוג זה של נשירת שיער.
על פי מחקר סקירה שבו למדו החוקרים שכאשר ישנו ריכוז גבוה של דיהידרוטסטוסטרון בזקיקים, נוצרת נשירה. פיסטוקים לדוגמה, עשירים בבטא-סיטוסטרול הפועל כחוסם טבעי של האנדרוגן דיהידרוטסטוסטרון. השמנים הבריאים שמכילים כלל האגוזים ידועים בכך שהם מגבירים את כמות האלסטין (elastin) בשיער.
אלסטין הוא חלבון מבני שמאפשר את גמישותו של השיער שלכם, מה שמפחית משמעותית את הישברותו.
3. גזר מטפל ומונע נשירת שיער
הגזר עשיר מטבעו בבטא-קרוטן אשר מומר בכבד שלכם לוויטמין A ע"פ הצורך וויטמין A מגרה את ייצור הסבום בקרקפת, כך שהוא מסייע בשמירה על הלחות הנכונה של זקיקי השיער כדי לתמוך בצמיחת שיער בריאה. קרקפת יבשה גורמת לשיער להתייבש ולנטות להישבר.
תפקיד נוסף של ויטמין A הוא לגרות את ייצור תאי השיער החדשים בתוך הזקיקים, כדי להוסיף עובי ואורך לשיערכם. כשבמקביל הוא גם פועל כנוגד חמצון עוצמתי המעודד את הגברת זרימת הדם בקרקפת לשם חיסול דלקות. במקרה של דלקת בקרקפת נוצרת הפרעה לזקיקי השיער ובשל כך, השיער נחלש ומתחיל לנשור או לנשור בקלות.
זרימת דם טוב יותר בקרקפת גם מוודאה שזקיקי השיער שלכם יקבלו יותר חומרים מזינים וחמצן דרך הדם, כדי לתמוך בצמיחת שיער מהירה ובריאה.
4. חומצת השומן החיונית אומגה-3
זרעי פשתן וצ'יה בכמות של 2-3 כפות וחופן אגוזי מלך בכל יום, יעניקו לכם כמות נאותה של אומגה-3. חומצת השומן אומגה-3 מסייעת בשמירה על השומן הטבעי של הקרקפת ושל זקיקי השיער, וע"י כך צמיחת השיער מקבלת עידוד נוסף. חומצות השומן אומגה-3 מסייעות בחיסול דלקות בגוף ובקרקפת.
דלקת זו מחלישה את שורשי השיער ומעכבת את צמיחתם של זקיקי השיער; וזו אחת מהסיבות לנשירת שיער מוגזמת ולעיכוב בצמיחתו של שיער חדש. גם חשוב ביותר שתבלו בכל יום לפחות 15 דקות באורה הישיר של השמש, מכיוון שוויטמין D מעורר את פעילותם של זקיקי השיער לצמיחת שיער בריאה יותר.
5. תרד מטפל ומונע נשירת שיער
תרד הוא מקור נהדר לברזל איכותי אשר מסייע בהגברת אספקת החמצן לזקיקי השיער, לצמיחת שיער בריאה ומהירה. בנוסף התרד מכיל גם סבום ואומגה-3, אשר מרככים את הקרקפת והשיער מבפנים. כאשר אתם אוכלים אותו חי בסלט הוא גם שופע בוויטמין C שהוא גם נוגד חמצון עוצמתי, המגן על זקיקי ותאי השיער שלכם מפני הרדיקלים החופשיים.
רדיקלים חופשיים הם מולקולות תגובתיות בלתי יציבות, אשר מזיקות לתאי השיער הבריאים וגורמים להם להיות חלשים ותשושים ובמקביל הם פוגעים גם בזקיקי השיער, מה שמעכב את צמיחת השיער.
מגנזיום, סידן ואשלגן הם מרכיבים תזונתיים חיוניים נוספים שמכיל התרד והם מסייעים בחיזוק, תיקון וגדילת השיער שלכם כך שנשירת השיער נמנעת.
6. שיבולת שועל
עשירה באבץ, חומצות שומן חיוניות, סיבים תזונתיים, ברזל ועוד. שילוב חומרים חיוניים אלה מסייע במניעת נשירת השיער ובהאצת צמיחתו המחודשת. בעוד שהשומנים הטבעיים מעניקים לחות לקרקפת ואף מחסלים דלקות.
7. בטטה
שופעת בבטא-קרוטן אשר הכרחי לייצור תאים חדשים כולל של השיער, הוא מעניק חוזק ועובי לזקיקים כך שהם לא נשברים או נושרים בקלות ובנוסף, הוא מעודד את ייצור הסבום בקרקפת כדי לשמור על הלחות שלה. קרקפת עם לחות מיטבית תומכת בצמיחת ובהתחדשות השיער.
8. גרעיני חמנייה
מכילים מגוון רחב של חומרים מזינים המסייעים בהפחתת נשירת שיער ובהגברת צמיחתו. ויטמין B5 למשל מעודד את זרימת הדם לקרקפת וזקיקי השיער מקבלים הודות לכך, יותר חומרים מזינים וחמצן. זרעים אלה מכילים גם אבץ, חלבון, נחושת, מגנזיום, סידן, ברזל, אשלגן, ויטמינים מקבוצת B קומפלקס וויטמין E, שלכולם יש את היתרונות שלהם לשיער בריא וחזק.
9. שורש ג'ינסנג
זהו צמח מרפא שנעזרים בו ברפואה הסינית לריפוי מגוון בעיות. הוא שופע ברכיבים ביו-אקטיביים כולל פיטוכימיקלים וספונינים המכונים ג'ינסואידים (ginsenosides), המעודדים צמיחת שיער בריאה. על פי מחקר סקירה.
10. אבוקדו
רמות השומן הבריא הגבוהות שהוא מכיל מעשירות את הקרקפת שלכם בלחות מבפנים, כך שהשיער גדל חלק ורך. טיפוח שיער מבוסס תזונה גורם לו להיות גמיש וגם נוצרות פחות דלקות בקרקפת, אשר גורמות לנשירת שיער מופרזת. הוא מכיל ויטמין B12 וויטמין E, האחראיים על האיכות הטובה של השיער שלכם.
לסיכום:
מומלץ לכם להתחיל לשלב כבר היום את המזונות הנ"ל כדי לרפא את הקרקפת, להגן על זקיקי השיער ולעודד את צמיחתו של שיער חדש ובריא יותר.