פעילות גופנית של מס' דקות ביום תשנה את חייכם, עלייה פשוטה בגרם אחד של מדרגות, הליכה מסביב לבניין, או ג'וגינג (הליכה מהירה) הנמשך 3 דקות, בכוחן לשפר את בריאות האנשים הנמצאים כרגע בגיל העמידה (בגילאי 40-60), גם אם פעילות זו משתרעת לאורך כל היום.
כך עולה ממחקר חדש, שעקב אחר הרגלי הפעילות הגופנית והבריאות של יותר מ-4,800 אנשים בוגרים, בגילאי 40 ומעלה, במשך 4 שנים.
בתום המחקר החוקרים הגיעו למסקנה
שמקטעים קצרים של פעילות גופנית מוסיפים ובחישוב סך כל הזמן, מפיקים תועלת בריאותית רבה לעושים אותם.
הממצאים שהתגלו במחקר יוצא דופן זה, התגלו כמנוגדים להנחיות הפדרליות (בארה"ב), האומרות:
פעילות גופנית חייבת להימשך לפחות 10 דקות רצופות
על מנת לסייע בהדיפת מחלות ומוות בטרם עת.
"ההנחיה הפדרלית הזו מרמזת שאם הפעילות הגופנית נמשכת פחות מ-10 דקות, היא לא נלקחת בחשבון כיתרון בריאותי", אומר כותב המחקר ד"ר וויליאם קראוס.
"ובכל זאת אנחנו אמרנו לאנשים לעשות את כל הדברים הבאים כדי לשפר את הבריאות שלהם- לעלות במדרגות, להחנות את הרכב רחוק יותר ממקום העבודה כדי לצעוד,
להיכנס לחנות כדי לקנות את הקפה, את כל אחת מהפעילויות הללו, לוקח הרבה פחות מ-10 דקות לבצע". קראוס הוא רופא לב (קרדיולוג) ופרופסור במכון דיוק לפיזיולוגיה מולקולרית, הנמצא באוניברסיטת דורנהאם שבעיר בניו יורק.
לאחר בחינת ההשפעות של פעילויות גופניות שנמשכו בערך דקה, פרופסור קראוס והצוות שלו גילו שכל זה משתלם, כל עוד עוצמת הפעילות מגיעה לרמה מתונה או נמרצת.
"כאשר אתם יכולים לבצע לפחות 30 דקות של פעילות גופנית ברוב ימות השבוע, אתם תראו סיכון מופחת למוות מוקדם", אומר קראוס.
"אלה חדשות טובות, מכיוון שצבירה של דקה ועוד דקה, יכולה להיות קלה יותר מאשר למצוא זמן ל-30 דקות רצופות של פעילות גופנית", מוסיף קראוס.
החל משנת 2008, מחלקת הבריאות ושירות האנוש האמריקאים המליצו לאמריקאים לעשות לפחות 150 דקות של פעילות גופנית מתונה, או 75 דקות של פעילות גופנית נמרצת בכל שבוע, בפריסה על מספר ימים.
למחקר זה שערכו קראוס ועמיתיו, הם הגדירו פעילות גופנית מתונה כהליכה בקצב מהיר המקשה על ניהול שיחות. הגברת הקצב עד הליכה מהירה, מייצגת פעילות נמרצת עבור רוב האנשים.
החוקרים בחנו את פעילותם של 4,840 אנשים בוגרים
שהשתתפו בסקר בדיקת הבריאות והתזונה הלאומי (של ארה"ב) שנערך בין השנים 2003 עד 2006. כל המשתתפים בסקר זה היו עם מכשירי מעקב, על מנת שיהיה ניתן לעקוב אחרי הפעילויות שלהם.
המשתתפים שהיו פעילים כל יום, אפילו במשך פחות מעשר דקות, סייעו לעצמם להדוף מצבים קטלניים אפשריים כמו סוכרת ומחלות לב.
"אנו רוצים להצהיר זאת בבירור ובפשטות, כל הפעילות הגופנית המתונה והנמרצת, יכולה להילקח בחשבון כמפחיתת הסיכון שלכם למוות מוקדם, גם כאשר היא מחולקת למספר מקצים", אומר קראוס.
לא מפתיע, שצוות החוקרים גילה גם שכל המרבה הרי זה משובח, במיוחד עבור האנשים שהחליטו להתחיל להניע את עצמם, לאחר שניהלו אורח חיים שאינו פעיל.
"ככל שתעשו יותר פעילות גופנית, כך תפחיתו את הסיכונים שלכם ותחושו יותר ביתרונות הבריאותיים", אומר קראוס.
האנשים שעשו פחות מעשרים דקות
של פעילות גופנית מתונה או נמרצת בכל יום, היו בעלי הסיכון הגבוה ביותר למוות מוקדם, חשף המחקר.
המשתתפים במחקר שצברו 60 דקות יומיות של פעילות גופנית, הפחיתו את הסיכון שלהם ב-57%. המשתתפים שצברו 100 דקות של פעילות גופנית יומית או יותר, הפחיתו את הסיכון שלהם ב-76% למוות מוקדם ממחלות כרוניות, כך מתברר מהמחקר.
תוצאות המחקר של פרופסור קראוס ועמיתיו, התפרסמו ב-22/03/2018, בכתב העת של 'איגוד הלב האמריקאי'.
ד"ר גרג פונארו, שלא לקח חלק ולא היה לו שום קשר למחקר, מנהל המרכז של אהמנסון ל- קרדיומיופתיה, באוניברסיטת קליפורניה שבניו יורק, ארה"ב, אומר,
"ממצאים אלה מרמזים על כך, שסך כל משך הפעילות הגופנית שהצטברה במשך היום והשבוע בעלת ערך, כשהשאיפה היא להגיע ל-150 דקות שבועיות במצטבר,
בין אם אתם מחלקים אותן למקצים קצרים בתדירות גבוהה יותר, או אם אתם מחלקים אותן למקצים ארוכים יותר", אמר פונארו. כדי להגשים מטרה זו, ממליץ פונארו להיעזר בסוג הטכנולוגיה שנעזרו בה במחקר כדי לעקוב אחר הפעילות הגופנית.
"עוקבי פעילות" (צמידי כושר) יכולים לעזור לאנשים המעוניינים לשפר את הבריאות שלהם בעזרת מתן משוב על בסיס יומי ושבועי, של כלל הדקות שהשקיעו בפעילות גופנית מתונה או נמרצת", אומר פונארו.
לסיכום: תעלו במדרגות במקום במעלית, תחנו את הרכב רחוק יותר כדי לצעוד כמה דקות למשרד, את ההליכה של ה-5 דקות לסופר תהפכו להליכה מהירה וכדומה.
התוצאה שתקבלו היא: צבירה של בערך 30 דקות, של פעילות גופנית מתונה עד נמרצת בכל יום, שתגרום לשיפור בבריאות שלכם ותהדוף מכם מוות מוקדם ומחלות כרוניות למיניהן.