קריאטינין גבוה נוצר כאשר מסיבה כלשהי, הכליות אינן מצליחות להוציא את העודפים בשתן.
מהו קריאטינין ואיך הוא נוצר בגוף?
קריאטינין (Creatinine) נוצר מקריאטין, תרכובת שהכבד שלכם מייצר שבה השרירים שלכם משתמשים כמקור לאנרגיה והקריאטין שלא נמצא בשימוש, מומר לקריאטינין. תוצר פסולת כימי זה, הוא למעשה תוצר לוואי של חילוף החומרים בשרירים ושל התכווצויות השרירים השגרתיות שבעזרתן אתם מניעים את גופכם.
הקריאטינין מופרש מהגוף דרך הכליות, אשר מסננות את הדם ומסלקות את הקריאטינין להפרשה דרך השתן. רמת הקריאטינין שלכם משקפת שני גורמים:
- תפקוד הכליות
- מסת השרירים
רמות גבוהות ממושכות של קריאטינין מצביעות על כך שהכליות אינן מתפקדות כראוי, בשל פגיעה או בעיה. לגברים יש רמות גבוהות יותר של קריאטינין מטבעם בהשוואה לנשים, מכיוון שיש להם יותר שרירים ביחס לנשים. טווח הקריאטינין התקין בדם הוא:
- לנשים: 0.5-1.1 מ"ג/ד"ל (מיליגרם לדציליטר)
- לגברים: 0.6-1.2 מ"ג/ד"ל (מיליגרם לדציליטר)
יתכנו שינויים קטנים בערכים, בהתאם למעבדות השונות ולשיטות שלהן.
כעת, לאחר שאנו מבינים היטב מה הוא קריאטינין ומה המשמעות של קריאטינין גבוה, נמשיך לתרופות הטבעיות המוכחות מחקרית, שמורידות את הרמות שלו ומאזנות אותו.
תרופות טבעיות לאיזון קריאטינין גבוה
1. תשתו תה קמומיל (בבונג) בכל יום
בנוסף לכך שהוא חומר הרגעה טבעי קל המסייע בהרפיית הגוף, למדו החוקרים במחקר שהוא גם מוריד את רמות הקריאטינין בדם. במחקר אחר שפורסם בכתב העת הסעודי 'מחלות כליה והשתלות' דיווח שמתן שילוב של ציספלאטין (cisplatin-תרופה כימותרפית) יחד עם בבונג דו גווני (Matricaria chamomilla) משפיע לטובה על תפקוד הכליות תוך הפחתת הרעילות של הציספלאטין בכליות, ע"י הפחתת רמות האוריאה הקריאטינין ועוד.
תכינו לעצמכם כוס של תה קמומיל בעזרת 1 כף פרחים יבשים, בתוך כוס מים רותחים. תנו לתה לשבת 10-15 דקות, תסננו אותו ותשתו. תכינו לעצמכם 2-3 כוסות תה בבונג ביום.
2. תה סרפד מפחית קריאטינין גבוה
תה סרפד מסייע לכליות שלכם להפריש החוצה את הפסולת הודות לתכונותיו המשתנות ובנוסף לכך, הוא גם מטהר את הדם ומחזק את מערכת החיסון. במחקר שפורסם בכתב העת האסייתי 'פסיפיק ביו-רפואה טרופית' למדו החוקרים שתמצית סרפד מגינה מפני שינוי ברמת החנקן והקריאטינין בסרום, לאחר הנדוס פגיעה כלייתית בשל תרופות, בקרב ארנבונים.
תכינו לכם את התה בעזרת 1 כף עלי סרפד יבשים או גבעול קטן טרי, בתוך כוס מים רותחים. תנו להם לשבת 10-15 דקות, תסננו ותשתו בין 1-2 כוסות ביום. חשוב להקפיד על לא יותר מ-2 כוסות ביום ובמידה ואתם נוטלים תרופות מדללות דם, ללחץ דם גבוה, משתנות או תרופות לסוכרת, קחו בחשבון שיתכן ותה הספרד עלולים להפריע להן.
נשים בהריון ומניקות, מומלץ לכן להתייעץ עם עשבונאי, לפני שתיית תה סרפד.
3. שורש שן הארי – תה
שורש שן הארי פועל כמשתן טבעי המסלק רעלים מגופכם, הוא מוריד את רמות הקריאטינין ואף מסייע בשיפור תפקוד הכליות והפחתת בצקות ו/או נפיחות, שנוצרו בעקבות אגירת נוזלים. כפי שלמדו החוקרים במחקר שפורסם ב-2009.
תכינו לכם את התה בעזרת 1 כף של אבקת שורש שן הארי בתוך כוס מים רותחים, תנו להם לשבת בין 10-15 דקות, תסננו ותשתו אותו. תשתו אותו 2 פעמים ביום, למשך שבוע, תעשו הפסקה של שסוע ושוב תשתו אותו למשך שבוע. במקרה ואתם נוטלים תרופות לסוכרת או ללחץ דם גבוה, תתייעצו עם עשבונאי כדי לוודא שאין אינטראקציה ביניהם.
4. קינמון בתזונה מסייע לכם להפחית קריאטינין גבוה
הודות לעובדה שקינמון משתן הוא יעיל מאוד למי שיש קריאטינין גבוה ו/או בעיות בכליות מכיוון שהוא מגביר את תפוקת הכליות ומעודד את יכולת הסינון שלהן, בנוסף לכך שהוא גם מווסת את רמות הסוכר בדם וע"י כך, הוא מונע נזק נוסף לכליות.
במחקר שנערך על חולדות ופורסם בכתב העת 'דוח רעילות' למדו החוקרים שצריכת מי קינמון שעתיים לפני ספיגת ביספנול איי (BPA) ו/או אוקטיל-פנול (octyl phenol), משפרים את השפעותיהם הנפרוטוקסיות (nephrotoxic- פגיעה בכליה מתרופות), עפ"י הירידות המשמעותיות ברמות האוריאה והקריאטינין בסרום, בהשוואה לקבוצות שלא קיבלו מי קינמון.
תעשירו את התזונה שלכם עם קינמון ע"י הוספתו לדייסת שיבולת השועל, למשקאות החמים, למאפים, לשייקים, לחמין, לתבשילים מסוימים וכו'.
5. תשלבו ג'ינסנג סיבירי בתזונה שלכם
הג'ינסנג הסיבירי מכיל מטבעו תרכובות אלותרוסידיות (eleutheroside) והוא מהווה בעיקר תוסף תזונה, הודות לתכונותיו מגבירות האנרגיה. אך הוא מהווה גם תרופה טבעית יעילה המסייעת לכליות שלכם להיפטר מהקריאטינין העודף, היות והוא מפיח רוח חיים בכליות תוך שהוא מעודד את זרימת הדם בהן ויחד עם זאת הוא גם נוגד עייפות ולחץ.
במחקר שפורסם ב-2012 דיווחו החוקרים שהג'ינסנג הסיבירי מפחית משמעותית את רמות חנקן האוראה והקריאטינין בסרום, מה שמצביע על שיפור בתפקוד הכליות כשבנוסף, הוא גם מגביר משמעותית את הפרשתם של הקריאטינין והאוראה בשתן. המינון המומלץ הוא 300-600 מיליגרם ליום וכדי לדייק, כדאי לכם להתייעץ עם עשבונאי/ת (הרבליסט/ית).
חשוב שלא תבלבלו בין ג'ינסנג סיבירי לזנים אחרים, בעיקר לא עם ג'ינסנג אסייתי כי הוא דווקא נוגד השתנה. הוא גם עשוי ליצור אינטראקציה עם תרופות מסוימות, אז כדאי שתייעצו עם עשבונאי או רופא לפני הנטילה שלו.
תרופות טבעיות נוספות מוכחות מחקרית שמאזנות קריאטינין גבוה
6. תה אסטרגלוס (קדד)
אסטרגלוס הוא צמח מרפא ברפואה הסינית המסורתית שמאט את התקדמותה של מחלת כליות כרונית. הוא פועל כמשתן מתון ומסייע באיזון רמות הקריאטינין והתרכובת הנקראת אספרגין (asparagine) שהוא מכיל, מסייעת בהוצאת נוזלים מהכליות. עפ"י מחקר.
7. זקן תירס
תה זה פועל בגוף גם כמשתן וגם כמחסל דלקות. הוא מסייע בהגברת תפוקת השתן וע"י כך הוא מסייע בסילוק עודפי הקריאטינין. בנוסף הוא גם מפחית בצקות ומוריד לחץ דם גבוה. עפ"י מחקר.
8. תה מרווה
מרווה מגבירה את קצב סילוק הקריאטינין בחולים עם אי ספיקת כליות ע"י סיוע בסינון, ובסילוקו מהגוף. היא גם מסייעת בשיפור זרימת הדם בכליות. במחקר שפורסם ב-2018 למדו החוקרים שמרווה מסייעת בהפחתת הנזק הכלייתי הנגרם מוונדיום ומחזירה את השליטה על רמות האוריאה, חומצת השתן, הקריאטינין ורמות חנקן האוריאה בפלזמת הדם.
9. תה ריבס סיני (Chinese rhubarb tea)
ריבס סיני ממריץ את ניקוי הרעלים במעיים ומגביר את תפוקת השתן. הוא מפחית את הקריאטינין ע"י הגברת הפרשת תוצרי הפסולת המטבוליים כולל קריאטינין. מה שהופך אותו לצמח הידוע בכך שהוא מסייע בשיפור תפקודי הכליות. במחקר התגלה שלריבס יש השפעה חיובית בהקלה על תסמיני אורמיה, הפחתת קריאטינין בסרום, שיפור רמות ההמוגלובין וכוונון הפרעות בחילוף החומרים של שומנים בקרב 1,322 חולים, עם מחלת כליות כרונית.