עקבו אחרינו - כדי לקבל את העדכונים והתכנים החדשים לפני כולם!

אינסומניה היא הרבה יותר מחוסר היכולת שלכם להירדם

כולנו חווינו לילות כאלה שבהם המשפט "אני אראה עוד פרק אחד", הופך לצפייה בכמה פרקים ברצף של הסדרה בטלוויזיה עד עלות השחר, או לילות שבהם אתם מתהפכים ומסתובבים בזמן שהקפה של אחה"צ, מסתובב לכם בגוף.

זמן קריאה: 3 דקות
אילוסטרציה: (depositphotos)
אינסומניה
שינוי גודל טקסט

אינסומניה היא חוויה שכולנו חווינו לפחות פעם אחת בחיים שלנו, אצל חלקנו ה- אינסומניה נמשכה זמן קצר יותר או ארוך יותר ואצל כל אחד מאיתנו היא הופיעה בתקופות שונות בחיים.

לאינסומניה יש טווח רחב של גורמים הכוללים ביניהם את מצב ההורמונים, מחלות, בעיות התאקלמות אחרי החלפת השעון, או צורך כפייתי להבין משהו על החיים ולפעמים אף בהקשר של סדרה בטלוויזיה.

בדרך כלל אנו צוחקים על זה ואומרים שזו הסיבה לאינסומניה שלנו, אך למעשה, אינסומניה היא הרבה יותר מרק לפספס מספר שעות שינה מידי פעם, אינסומניה היא מצב בריאותי רציני המשפיע על איכות החיים שלנו.

לכן השאלה החשובה הנשאלת היא:

מה מפריד בין הפרעה של קפאין או צפייה אל תוך הלילה בסדרה האהובה, לבין אינסומניה קלינית?

ד"ר קארל באזיל, מנהל חטיבת האפילפסיה והשינה ב-פרסביטריאני של ניו יורק ובמרכז הרפואי של קולומביה, אומר ש-"אינסומניה היא חוסר יכולת להירדם או לישון מספיק זמן בלילה כדי לחוש ערניים ביום".

'ינשופי לילה' ישנים מצוין, כל עוד מתאפשר להם ללכת למיטה בשעה מאוחרת ולישון עד שעה מאוחרת למחרת. ד"ר באזיל הוסיף שאנשים עם אינסומניה שונים מאנשים הישנים בשעות האור.

"אנשים שישנים בשעות האור, מתעוררים בקלות יותר למשמע רעשים או בשל הפרעות אחרות, אך הם יכולים לחזור לישון בקלות והם ישנים מספיק שעות".

לעומת זאת, אינסומניה היא עניין אחר לגמרי מכיוון שלאינסומניה יש מספר גורמים פיזיים כמו למשל כאב כרוני, אלרגיות, גודש בסינוסים, דלקת פרקים, אסתמה, פעילות יתר של בלוטת התריס, יתר לחץ דם ובעיות במערכת העיכול.

דיכאון וחרדה תורמים גם הם לאינסומניה מתמשכת. למרות שאינסומניה הא תסמין של מצבים אחרים, מדובר במצב בריאותי רציני בפני עצמו.

באזיל אומר שאי שינה, משפיע בשלב מסוים על חיי הערות שלכם ובעיקר על יכולת הריכוז. "גם תאונות נפוצות יותר כאשר אנשים מחוסרי שינה" אומר באזיל.

אך התשישות הכבדה והמתמדת הזו יגרמו לכם לעשות הרבה יותר מאשר רק לשפשף את העיניים ולפספס את שלט העצור שבצומת, יש לה השפעות מזיקות ארוכות טווח על היבטים בלתי נראים אחרים, של הבריאות שלכם.

"אם מחסור בשינה הוא כרוני, הוא מעלה את הסיכון שלכם לזיהומים, מפחית את פעילות מערכת החיסון והוא עלול להיות קשור לבעיות בריאותיות אחרות שיש לכם", מסביר באזיל.

אינסומניה יכולה להציב אתכם על הגלגל של האוגר מבחינת בעיות בריאותיות, מחסור מתמשך בשינה יגרום לכם לחלות ומחלה תמנע מכם לישון.

לפעמים לקיחת תוסף תזונה טבעי כמו מלטונין או שתיית כוס של תה קמומיל (בבונג), מספיקה כדי לשלוח אתכם לארץ החלומות. אך לפעמים, אנו זקוקים להתערבות רפואית.

"אינסומניה ארעית היא די אוניברסלית, אך אם אתם תמיד שוכבים במיטה במשך זמן ארוך, 30 דקות ומעלה, בין אם עד שאתם נרדמים, או שאתם מתעוררים מוקדם מידי בבוקר, כדאי שתתייעצו עם הרופא שלכם", אומר באזיל.

"למרבית הרופאים הכלליים יש ניסיון עם הפרעות שינה, אך אם הרופא שלכם אינו בטוח כיצד להמשיך, כדאי לכם לשקול לגשת למומחה לשינה", מוסיף באזיל.

על פי הקרן הלאומית לשינה אמריקאית, "חוקרים התחילו לחשוב על אינסומניה כעל בעיה שבה המוח שלכם אינו מסוגל להפסיק להיות ער, למוח שלכם יש מחזור שינה ומחזור ערות.

"כאשר אחד מהם מתרחש והשני מפסיק, אינסומניה יכולה להיות בעיה של כל אחד מצדדי המחזור הזה, כלומר יותר מידי תמריץ של ערות, או פחות מידי תמריץ לשינה".

המחקר

המחקר הזה הניב תוצאות מעניינות שעשויות לשנות חיים. "טיפולים התנהגותיים תמיד חשובים, מכיוון שהם יכולים ללמד את המוח שלכם הרגלי שינה טובים יותר", מסביר באזיל.

"לטווח הקצר, גם תרופות יכולות לסייע לאמן אתכם לישון טוב יותר, אך הן אף פעם לא פתרון לטווח הארוך. לטיפול ב- אינסומניה כרונית, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי יכול להיות יעיל מאוד".

בין אם אתם מוצאים עצמכם בוהים כל הזמן בתיקרה או שאתם סופרים את הרגעים היקרים האחרונים, לפני שהשעון המעורר שלכם מצלצל, או שיש לכם התקפים קשים של לילות חסרי שינה, חשוב מאוד שתדאגו לבריאות ולאיזון שלכם.

כלומר תאכלו אוכל בריא, תעשו פעילות גופנית ותזמנו את כוח הרצון שלכם ללחוץ על הפסק בצפייה בסדרה שלכם בנטפליקס.

אם אתם חושבים שאתם מתמודדים עם אינסומניה, כדאי שתפנו לרופא שלכם כדי שהוא ימצא לכם טיפול שיתאים לצרכים שלכם ויפתור את הבעיה.

אם הגעתם עד כאן, סימן שאתם אנשים רציניים שאכפת להם מהבריאות המשיכו לקרוא והגרילו כתבה נוספת שתעזור לכם לשמור על אורח חיים בריא!



לתשומת לבכם - מאמרי בריאות נועדו למטרת עיון בלבד ולא כתחליף לייעוץ רפואי.
הרשמה
עדכן אותי על
guest
0 תגובות
תגובות קודמות
תגובת חדשות תגובות עם לייקים
משוב בתוך הטקסט
צפה בכל התגובות