לציטין הוא תרכובת שומנית צמחית הנוצרת באופן טבעי אשר ממלאה תפקיד חשוב בשמירה על מבנה התאים, יחד עם תמיכה בתפקודי גוף שונים.
חשוב מאוד להכיר את תפקידיו בגוף, כדי להבין כמה חשוב לשלב אותו בתזונה היומית שלכם.
תפקידיו של לציטין בגוף
1. תומך בבריאות הלב
לציטין עשיר בפוספוליפידים (phospholipids) שמאזנים את רמות הכולסטרול ומחקרים שונים מציינים כי לציטין סויה בפרט, מאזן את רמות כולסטרול ה-LDL בזמן שהוא מעלה את רמות כולסטרול ה-HDL.
מה שמוביל לשיפור בריאות הלב.
במחקר שנערך על לציטין סויה כתוסף תזונה, למדו החוקרים כי הוא מפחית את רמות הכולסטרול הכולל ב-42% ואת כולסטרול ה-LDL ב-56.15%, לאחר חודשיים של נטילתו.
יכולתו המופלאה לאזן את רמות כולסטרול ה-LDL תוך כדי קידום סינתזת כולסטרול ה-HDL, תורמת לפרופיל לב וכלי דם בריא יותר.
בנוסף לכך במחקר סקירה הוא הראה יכולת לשפר את בריאות הלב וכלי הדם, גם בקרב אנשים עם סיכון למחלות לב או לחץ דם גבוה.
2. לציטין משפר את העיכול
לציטין מקל ואף מקדם את ריפויין של הפרעות עיכול כדוגמת תסמונת המעי הרגיז וקוליטיס כיבית, ע"י כך שהוא משפר את רפידת הקיבה והמעיים מה שמוביל להפחתת הדלקת. כפי שלמדו החוקרים במחקר שפורסם ב-2013.
תכונותיו המתחלבות של לציטין (שאינן קשורות כלל לחלב) משפרות את הריר במעיים, מה שמקל על העיכול ומגן על רירית מערכת העיכול. על פי מחקר שנערך על בעלי חיים.
3. תומך בבריאות המוח
לציטין מכיל כולין מטבעו, שהוא חומר תזונתי החיוני לתפקודי המוח ולזיכרון.
מספר מחקרים מציינים שתוסף התזונה של לציטין תומך בתפקוד הקוגניטיבי, גם בקרב מבוגרים וגם בקרב אנשים עם מחלות ניווניות כדוגמת אלצהיימר.
במחקר אחד למשל למדו החוקרים שפוספטידילסרין (phosphatidylserine) וחומצה פוספטית (phosphatidic acid) שמקורן בסויה, משפרות את הקוגניציה, הזיכרון ומצב הרוח בקרב קשישים.
אף יותר מכך, כאשר אנשים עם אלצהיימר נטלו אותו כתוסף תזונה, נוצרה השפעה מייצבת על תפקודם היומיומי, מצבם הרגשי ומצבם הכללי.
4. לציטין מגן על הכבד שלכם
הוכח במחקר שצריכת לציטין מסייעת במניעת נזקים לכבד ע"י עידוד חילוף החומרים של שומנים; והפחתת הצטברותם של שומנים בכבד, מה שמועיל מאוד גם לאנשים הסובלים מכבד שומני לא אלכוהולי.
אחת הסיבות לכך היא תכולת הפוספטידילכולין (phosphatidylcholine) שלו, כפי שלמדו החוקרים במחקר שפורסם בכתב העת 'בי.אמ.ג'יי'.
ואילו במחקר אחר למדו החוקרים שתזונה עשירה בלציטין משנה לטובה את הומאוסטזיס הכולסטרול בכבד, תוך כדי שהיא מגבירה את פעילותם של אנזימים מסוימים המעורבים בחילוף החומרים של כולסטרול.
הומאוסטזיס– homeostasis – שמירה על שיווי משקל פנימי במערכת.
5. לציטין מפחית את תחושות המתח והלחץ
הפוספוליפידים שמכיל הלציטין מטבעו לוקחים חלק בייצורו של אצטילכולין (acetylcholine), שהוא נוירוטרנסמיטר המשפיע לטובה על מצב הרוח והתפקוד הקוגניטיבי. כפי שלמדו החוקרים במחקר שפורסם ב-2021.
אף ישנם מחקרים אשר מציינים כי תהליך ייצור זה מפחית מתח ומשפר את מצב הרוח.
6. תומך בבריאות העור
ללציטין יש תכונות המעשירות בלחות ומרככות את העור.
הוא מסייע בשמירה על לחות העור, ואף הוכח במחקר סקירה שהוא משפר את מחסום העור ואף מפחית יובש וגירוי.
למשל, אורגנוגלים (organogels) פלורוניים-לציטין של סילימרין נמצאו יעילים במחקר לטיפול בדלקת עור אטופית.
7. משפר את תפקודי מערכת החיסון
ללציטין יש תפקיד חשוב בהגברת התגובה החיסונית בעת הצורך, על פי מחקר.
במחקר סקירה ציינו החוקרים שהפוספוליפידים שמכיל הלציטין מסייעים בשיפור מנגנוני ההגנה של הגוף, מה שהופך אותו ליעיל מאוד בחיזוק ההגנה הטבעית של גופכם מפני מחלות וזיהומים.
8. לציטין מסייע בהנקה
ישנה המלצה לנשים מיניקות לצרוך מזונות המכילים לציטין, כדי לסייע במניעת סתימות של צינורות החלב. כפי שלמדו החוקרים במחקר שפורסם ב-2024 שהוא עושה.
זאת בעקבות מחקר שפורסם ב-2012 שבו למדו החוקרים שהלציטין מפחית את צמיגות חלב האם, כך שנוצר שיפור בזרימה ונוצרת הפחתה בסיכון לחסימות כואבות שעלולות לגרום לדלקות בשד.
קרן ההנקה הקנדית אף ממליצה על צריכת תוסף תזונה לציטין בעת ההנקה, 1,200 מיליגרם ארבע פעמים ביום, כדי לסייע במניעת סתימתן החוזרת ונשנית של צינורות החלב אצל אימהות מניקות.
9. מקל על תסמיני גיל המעבר
החומר הטבעי הנהדר הזה הקיים במגוון רחב של מזונות מהצומח וגם מעטים מהחי, מסייע בהקלה על תסמיני גיל המעבר כדוגמת עייפות ומצב רוח ירוד, על פי מחקר אקראי, סמיות כפולה ומבוקר פלצבו.
מספר מחקרים מציינים שתוספת לציטין לתזונה היומית משפרת את העייפות הגופנית והנפשית בקרב נשים לאחר גיל המעבר, הודות להשפעתו החיובית על האצטילכולין ועל תפקודי המוח.
10. מסייע בטיפול בדיסקינזיה מאוחרת הנגרמת מתרופות
דיסקינזיה מאוחרת היא הפרעת תנועה הנגרמת בעקבות שימוש ארוך טווח בתרופות אנטי פסיכוטיות מסוימות, כפי שלמדו החוקרים במחקר סקירה שפורסם ב-2017.
מספר מחקרים מציינים כי לציטין מסייע בהפחתת התסמינים ע"י הגדלת רמות האצטילכולין, שהוא מוליך עצבי המעורב בבקרה המוטורית של הגוף.
11. לציטין מסייע בטיפול בקוליטיס כיבית
במחקר שפורסם ב-2013 בחנו החוקרים את יכולותיו של הלציטין לשיפור הקוליטיס הכיבית והחוקרים למדו שהוא מגן על רירית המעי הגס, מפחית את הדלקת ואף משפר את בריאותם הכללית של המעיים.
תוצאותיו של מחקר מטא אנליזה הראו, שכדאי לשלב אותו כחלק מהטיפול בקוליטיס הקיבתי.
12. לציטין מסייע במניעת ובהגבלת מחלות כיס מרה
הודות לעובדה שיש ללציטין תפקיד חשוב בפירוק השומנים בגוף, צריכה קבועה שלו מהמזון מסייעת במניעת היווצרותן של אבני מרה ואף מפחיתה את הסיכון להתפתחותן של מחלות כיס המרה.
כלומר שע"י כך שהוא משפר את חילוף החומרים של השומן בגוף, הוא מסייע בהגנה על תפקודו התקין של כיס המרה תוך כדי שהוא מפחית את הסיכון לסיבוכים כואבים.
13. מזרז את ריפוי הפצעים
יכולתו הטבעית של הלציטין לשפר את שלמות קרומי התאים, מסייעת לריפוי מהיר יותר של פצעים. כפי שלמדו החוקרים במחקר שפורסם ב-2023.
במחקר השוואתי למדו החוקרים כי לציטין מזרז את ריפויין של הרקמות הפגועות; ואף יוזם התאוששות מהירה יותר מפציעות.
לציטין – מקורות המזון העשירים ביותר
לציטין קיים מטבעו במגוון מזונות מהצומח וגם בכמה מהחי.
להלן מספר מקורות מזון לדוגמה:
- פולי סויה שאינם מהונדסים גנטית – הם מקור טבעי מצוין ללציטין איכותי בכמות גבוהה שנספג היטב בגוף.
- זרעי חמנייה (גרעינים שחורים) – מהוות מקור מצוין ללציטין איכותי טבעי בכמות גבוהה שגם נספג היטב בגוף.
- בוטנים קלויים קלות – מהווים גם כן מקור טבעי מצוין ללציטין בכמות גבוהה, שנספג היטב בגוף.
- קטניות – בכל סוגי הקטניות יש לציטין צמחי איכותי שנספג היטב בגוף.
- נבט חיטה – עשיר מאוד בלציטין צמחי טבעי איכותי. רצוי לוודא שאינו מהונדס גנטית.
- איברים פנימיים של חיות כדוגמת כבד – מכילים פוספוליפידים.
- חלמונים של ביצה – גם כן מכילים לציטין.
יש לשים לב לדברים הבאים בנוגע לתוסף תזונה לציטין
לציטין בטוח לגמרי לצריכה מלבד המקרים הבאים:
אם יש לכם אלרגיה לביצים או לסויה, חשוב שלא תצטרכו את תוסף התזונה המופק מהם.
יש אנשים שעשויים לחוות בעקבות נטילת תוסף התזונה לציטין תסמיני עיכול קלים כדוגמת שלשולים, בחילות או כאבי בטן.
יתכן ותהיה אינטראקציה עם תרופות מסוימות בעת נטילת תוסף התזונה לציטין, בעיקר עם תרופות הקשורות לקרישת דם או לכולסטרול.
חשוב מאוד לא לצרוך יותר מידי לציטין כאשר מדובר בתוסף התזונה, מכיוון שעשויות להיות תופעות לוואי כגון כאבי ראש, סחרחורות או ירידה בלחץ הדם.