ויטמין B1 חשוב בעיקר לחילוף החומרים ולתפקוד המוחי. במקרה של מחסור מתחילות להתפתח בעיות נוירולוגיות רצינות, שבמקרים מסוימים עלולות להוביל לתרדמת ולמוות.
המחסור בויטמין B1 קשור בעיקר לאנשים עם הפרעות כמו אלכוהוליזם ואנורקסיה המובילים לתת תזונה. דו"ח חדש שיצא לאחרונה מעלה את האפשרות לאבחון מצב זה והשכיחות הצפויה תהיה בערך 2.8% מהאוכלוסייה.
אודות ויטמין B1
B1 הוא הויטמין הראשון שהתגלה מקבוצת ה- B קומפלקס והוא מוכר גם בשם תיאמין. הוא נמצא בצמחים ובבעלי חיים וכמויות קטנות של ויטמין זה נמצאות כמעט בכל המזונות.
באופן בסיסי, תזונה מאוזנת הייתה מספקת לגוף כמות מספקת של ויטמין זה. הסיבה לכך שהסיכון למחסור כל כך גבוה בימים אלה, נעוצה באוכל המעובד.
ויטמין B1 נהרס בקלות ע"י חום וע"י שיטות עיבוד המזון המודרניות. המחלה הראשונה שקושרה למחסור בויטמין B1 היא בריברי (beriberi – מחלה מטבולית).
מחלה זו הייתה נפוצה באזורים בעולם שאכלו בהם הרבה אורז שעבר קילוף (אורז לבן). B1 נמצא בשכבות החיצוניות של האורז, לכן ויטמין זה קולף מגרגרי האורז.
המחסור בויטמין B1, הוא הסיבה העומדת מאחורי הפרעה מוחית חמורה הנקראת אנצפלופתיה ע"ש ורניקה (Wernicke encephalopathy- מאפייניה הם בלבול, ריצוד עיניים והליכה לא יציבה, מתגלה בדר"כ אצל אלכוהוליסטים).
תסמינים למחסור בויטמין B1
קבוצה של נוירולוגים מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת לויולה שבשיקגו ארה"ב, פרסמו דו"ח על ההשלכות של המחסור בויטמין B1.
הם מתארים בדו"ח את התסמינים העיקריים של אנצפלופתיה ע"ש ורניקה, כגון בלבול, הזיות, אובדן קואורדינציה של השרירים ובעיות בראייה כמו ראייה כפולה ותנועות לא רצוניות של העיניים.
אם לא מטפלים במצב זה, עלול להיגרם נזק כרוני למוח, שתוצאותיו עלולות להסתיים בתסמונת קורסקוף. תסמונת זו היא צורה של דמנציה והיא מאופיינת באובדן זיכרון עמוק ובחוסר יכולת ליצור זיכרונות, בחרדה ובאפתיה (אדישות).
הרופאים של לויולה דיווחו שכ- 80% מהחולים באנצפלופתיה ע"ש ורניקה מפתחים תסמונת קורסקוף; ומהרגע שהיא מתרחשת רק 20% מהחולים מחלימים.
אבחון מהיר חשוב מאוד כדי למנוע מהחולה להיכנס לשלב הכרוני של המחלה.
מקורות לויטמין B1
1. קטניות וירקות
הם המקורות העשירים ביותר בויטמין B1 ובמיוחד שעועית חיל הים (לבנה), שעועית מנומרת, שעועית לימה, שעועית אדומה, שעועית שחורה וגם בעדשים ואפונה יבשה.
2. זרעים
זרעים מכילים גם הם כמויות טובות של B1 כמו לדוגמה גרעיני דלעת (לא קלויים) וזרעי פשתן.
כפי שהזכרנו קודם, עיבוד האוכל הורס את התיאמין, לכן דגנים מלאים מכילים הרבה יותר B1, מאשר דגנים מזוקקים. תתחילו לאכול קמח מלא ואורז מלא.
המינון היומי המומלץ הוא 1.4 מיליגרם ליום.
אולם ניסוי שבוצע במחלקת הפסיכולוגיה באוניברסיטת ויילס שבסוואנסי אנגליה הראה, שצריכה גבוהה יותר של ויטמין B1 מגבירה ומשפרת את היכולות המנטליות.
לחלופין ניתן לרכוש טבליות של ויטמין B1 מאתר הבריאות iHerb