קלנדולה (ציפורני החתול) היא צמח מרפא עם פרחים שצבעם נע בין צהוב לכתום עז וכנראה שראיתם אותם בגינות פרחים או ירק, אך לא היה לכם מושג שישנם זנים מסויימים המכילים יתרונות בריאותיים מופלאים.
זן מסוים של פרח הקלנדולה המכונה גם מריגולד ובשמו הבוטני קלנדולה אופיסינליס (Calendula officinalis) משמש כבר למעלה מ-1,000 שנה להכנת משחות מצמחי מרפא, תה, טינקטורות ולטיפולי עור.
בעוד שזן הקלנדולה המכונה טגטס גינוס (tagets genus) נשתל בדר"כ בגינות על מנת להרחיק חרקים, להוספת צבע ולהפצת ניחוח נעים.
בזן הקלנדולה המכונה קלנדולה גינוס (Calendula genus) נעזרים על מנת להכין תרכובות רבות: אנטי דלקתיות, נוגדות עוויתות ואנטי פטרייתיות.
קלנדולה – קצת היסטוריה וידע כללי
קלנדולה אופיסינליס משתייכת למשפחת הצמחים המכונה 'מורכבים' (Asteraceae/Compositae).
צבעם של פרחי הקלנדולה (מריגולד-marigolds) הוא צהוב-כתום, הם קטנים ועלי הכותרת שלהם נקטפים ומיובשים, הודות לסגולות הרפואיות הרבות שלהם.
בעוד שישנם זנים רבים של מריגולד הגדלים ברחבי העולם, קלנדולה אופיסינליס נחשבת למרפאה ביותר מכולם.
היא ילידת מצריים ואזורים מסוימים בים התיכון אך נכון להיום היא גדלה בכל היבשות והיא פורחת בחודשים החמים של השנה, בערך מחודש מאי ועד אוקטובר בחצי הכדור הצפוני.
במחקרים בוטניים למדו החוקרים שציפורני החתול מכיל מרכיבים פעילים רבים, כולל נוגדי חמצון שונים ושמנים נדיפים.
המרכיבים הפעילים האלה מעניקים לקלנדולה את צבעה ואת ריחם העז של הפרחים, את היכולת להדוף פטריות מסוימות, מזיקים וחרקים בנוסף ליכולת לשפר את זרימת הדם ולחסל דלקות.
יתרונות הבריאות העיקריים של קלנדולה
1. מפחיתה דלקות ונזקים של רדיקלים חופשיים
מחקרים מראים שעשרות הכימיקלים הצמחיים הפעילים של הקלנדולה הופכים אותה לצמח מרפא ציטוטוקסי טבעי, שמגן על הכבד ולספסמוגני (spasmogenic) אשר פעילותו הוכחה בניסויים על בעלי חיים כמו גם על בני אדם.
ישנן הוכחות רבות לכך שהתמציות הנלקחות מהפרח מפחיתות את החלבון התגובתי סי ( C-reactive protein), את רמות הציטוקינים (cytokine) ושהן מגינות על תאי הגוף מפני הרדיקלים החופשיים.
הרדיקלים החופשיים הם הגורמים העיקריים להזדקנותם ולהתדרדרותם המוקדמת, של תאי הגוף.
נוגדי החמצון שמכילה הקלנדולה גם מפחיתים את הנזק החמצוני מהרדיקלים החופשיים הנוטה להשפיע על הרקמות העדינות כדוגמת אלה הנמצאות בעיניים.
בנוסף לכך שהם גם מגינים מפני זיהומים בעור, במערכת העיכול ובאיברי הרבייה אשר נגרמים ע"י וירוסים או חיידקים.
כפי שהוכח במחקר שפורסם ב-2009.
ואף יתרה מכך, במחקר שפורסם ב-2001 למדו החוקרים שקלנדולה (ציפורני החתול) מפחיתה משמעותית את צמיחתם של חיידקים בפצעים פתוחים.
2. קלנדולה מחסלת דלקות עיניים ואת דלקת הלחמית
ממצאיהם של מחקרים שונים שנעשו על בעלי חיים מראים שהחוקרים למדו, שקלנדולה מטפלת בדלקת הלחמית ואף במצבי דלקת עיניים שונים כולל כרוניים.
תכונותיהן המוכחות של תמציות הקלנדולה כוללות פעילות אנטי בקטריאלית, אנטי ויראלית, אנטי פטרייתית ודרבון מערכת החיסון שגם מסייעות בחיסול דלקות עיניים וגם מגינות על הראייה ע"י שמירה על הרקמות העדינות של העיניים מפני סוגי קרינה שונים, התדרדרות, הזדקנות ונזק חמצוני.
על פי מחקר סקירה שבו בחנו החוקרים את ממצאיהם של 84 מחקרים על קלנדולה.
3. בעלת תכונות חיטוי טבעיות
שימוש אחד בתמצית קלנדולה שנחקר היטב הוא טפטופה של טיפה אחת אל תוך חלקה הפנימי של האוזן, כדי לטפל בדלקת אוזניים חיידקית ולהפחתת הכאב.
החוקרים למדו כי טיפות הקלנדולה מפחיתות את הנפיחות ואת הדלקת באוזן הפנימית תוך מספר קצר בלבד של ימים מרגע השימוש בה, אף ללא צורך באנטיביוטיקה בחלק מהמקרים.
הודות לתכונותיה האנטי פטרייתיות העוצמתיות, ניתן להיעזר בה גם לטיפול בדלקת או זיהום בנרתיק ובשפשפת.
מריחת משחה או קרם המכילים קלנדולה וחיידקים פרוביוטיים כדוגמת לקטובצילוס ספורוגנס (Lactobacillus sporogenes) או חומצה לקטית על האזור הפגוע במפשעה או באיבר הרבייה במשך 4 שבועות מפחיתה את:
- הכאב
- הגירוד
- הצריבה בעת מתן שתן
- ואת היובש
כפי שלמדו החוקרים במחקר סקירה שפורסם ב-2014.
4. קלנדולה מרפאה פצעים, כוויות ופריחה בעור
ברפואות המסורתיות נהגו למרוח קלנדולה על עור מגורה, על העפעפיים ובכל מקום אחר כדי להרגיע גירוד, אדמומיות, רגישות, יובש ונפיחות.
במחקרים למדו החוקרים שקלנדולה מעודדת את צמיחתן של רקמות בריאות, מגבירה את זרם הדם למקום הפגוע ומגבירה את ייצור הקולגן הממצק ומחזק את העור, מעניק לחות ומאיץ את ריפוי העור לאחר ניתוח או נזק כלשהו.
יכולת ריפוי הפצעים של קלנדולה נובעת הודות לעובדה שהיא מגרה את תאי ייצור האפיתל, בעיקר בעקבות נוכחותם של גליקופרוטאינים (glycoproteins) ונוקלאופרוטאינים (nucleoproteins).
גליקופרוטאינים – glycoproteins – גליקופרוטאין נמצא בשימוש בעיקר ע"י חלבונים הפועלים מחוץ לתא כדוגמת אנזימים, נוגדנים והורמונים. כאשר בין הייתר הוא מרכיב חיוני של תאי בעלי החיים ובני האנוש ותאים צמחיים.
נוקלאופרוטאינים – nucleoproteins – נוקלאופרוטאין המכונה גם חלבון גרעיני, הוא אחד ממספר מערכות הקיימות בתאים של יצורים חיים, המורכבות מחומצות גרעין ומחלבונים. במערכות אלה קיימים קשרי מימן וקשרים אלקטרוסטטיים, בין חומצות הגרעין לחלבונים.
ברפואות המסורתיות נהגו למרוח מוצרים של קלנדולה, על כיבים שונים (פנימיים וחיצוניים) ועל פציעות למניעת זיהומים.
אנשים עם עור יבש, מתקלף או נוטה לפריחה כדאי למרוח קלנדולה בשילוב עם שן קוקוס או חמאת שיאה, כדי לשפר את לחות ומיצוק העור.
בנוסף ניתן להיעזר במריחת קלנדולה כדי:
- לרפא תפרחת חיתולים ולהגן על עור רגיש
- לאיזון הגוון של עור מצולק (המפחית את שינוי הגוון)
- לטיפול בדליות ולהפחתת המראה שלהן
- לטפל בעקיצות חרקים נפוחות
- לריפוי כוויות
- לטיפול בדרמטיטיס ובאקזמה
- לריפוי חבורות על העור
- לריפוי חתכים מזוהמים
- להרגעת העור לאחר הגילוח
- לטיפול בשערות חודרניות
- לריפוי קשקשים על הקרקפת
- לריַפוי סימנים נוספים של זרימת דם לקויה ודלקת, המשפיעים על העור
5. מרפאה ומקלה על כאבי טחורים
הודות לעובדה שקלנדולה מזרזת את ריפויין של רקמות ומפחיתה נפיחות, מריחתה על אזור פי הטבעת ואיברי הרבייה, מסייעת בריפוי ובהפחתת הכאב הנובע מטחורים ומפיסורה.
במחקר שנערך על בעלי חיים שחקר את השפעותיו של הטיפול בקלנדולה (ציפורני החתול) על פצעים מדממים, למדו החוקרים שמריחת קלנדולה במשך 8 ימים רצופים, הובילה לסגירה של 90% מפצעי הרקמה.
לעומת 51% בלבד, של בעלי החיים שעליהם לא מרחו קלנדולה.
6. קלנדולה מרגיעה התכווצויות ועוויתות
פעילותה נוגדת העוויתות של הקלנדולה המופלאה יעילה מאוד בהקלה על עוויתות שרירים, התכווצויות שרירים לא רצוניות כואבות מאוד, התכווצויות בבטן והתכווצויות של התסמונת הקדם וסתית ושל הווסת.
קלנדולה (מריגולד) מרגיעה את ההתכווצויות והעוויתות ע"י שיפור זרימת הדם לאזור הכואב וע"י הפחתת התגובות הדלקתיות.
כפי שלמדו החוקרים במחקר שפורסם ב-2006.
אתם יכולים לשתות תה מהעלים כדי לסייע לעיכול וכדי לשפר את בריאות הכבד ו/או למרוח על הבטן משחה או תמצית קלנדולה, כדי שתיספג אל תוך השרירים המתוחים דרך העור.
7. דוחה חרקים מטבעה
בזכות ריחם החריף של הפרחים, תכולת נוגדי החמצון והשמנים הנדיפים שמכילה הקלנדולה היא מרחיקה באופן טבעי יתושים, מזיקים וחרקים אחרים.
זו אחת הסיבות לכך שאנשים שותלים פרחי קלנדולה (מריגולד) בגינות ירק וגם ניתן להוסיף את התמצית שלה לנרות, למבשמי אוויר ולתרסיסים דוחי חרקים.
זאת בנוסף לכך שניתן להוסיף תמצית קלנדולה (ציפורני החתול) לתחליבי גוף שונים, כדי למנוע עקיצות יתושים.
מריחת קלנדולה על העור מונעת עקיצות, אך שתילת הפרחים בחצר או בגינה שלכם מגינה על האדמה.
ארומת הפרחים פועלת מתחת לאדמה ומרחיקה תולעים נימיות (nematodes- סוג של טפילים) ומזיקים אחרים שעשויים לפגוע ביבולים שלכם.
עפ"י כתב העת החקלאי האמריקאי, שתילת קלנדולה בסביבת היבול יכולה להועיל אף למשך 3 שנים.
קלנדולה אופני השימוש
את מוצרי הקלנדולה השונים אתם יכולים למצוא בחנויות טבע ואף באינטרנט.
אם בחרתם בתמצית או בטיפות, תוכלו להוסיף כמויות קטנות למוצרי הטיפוח שכבר קיימים לכם בבית כדוגמת שמפו או קרם גוף.
חשוב מאוד לאחסן את תמצית או טיפות הקלנדולה במקום יבש וחשוך הרחק מאור ישיר ולחות, וכדאי להשתמש בהם תוך שנה עד שלוש שנים מרגע הרכישה.
משחות קלנדולה
לריפוי ומניעת תפרחת חיתולים בתינוקות, מומלץ להכין משחה המכילה 1.5% קלנדולה.
לבגירים מומלץ להכין משחה חזקה יותר עם ריכוז של 3-8% תמצית קלנדולה מרוכזת, לטיפול וריפוי גרד ונפיחות.
קרם קלנדולה יעיל במיוחד לריפוי פריחות ולריפוי תגובותיו של עור רגיש בשילוב עם מרכיבים אנטי דלקתיים אחרים כדוגמת שמן עץ התה, שמן אתרי לבנדר, שמן קוקוס וג'ל אלוורה.
אתם יכולים לשלב את המרכיבים הללו יחדיו לשם יצירת משחה טבעית ביתית או להוסיף קלנדולה למשחות ביתיות שמכילות את אחד או יותר מהמרכיבים הנ"ל.
במקרה ויש לכם בחצר או ששתלתם כבר קלנדולה (מריגולד) בגינה, אתם יכולים להכין קרם ביתי טבעי של קלנדולה ע"י קטיפת הפרחים וייבושם ובשלב הבא:
לטחון אותם יחד עם שמן קוקוס אורגני שהופק בכבישה קרה, לחמם את התערובת חימום קל ביותר (מבלי להגיע לרתיחה) ולאפשר לה להתקרר לטמפרטורת החדר, לפני המריחה על העור.
טיפות קלנדולה (מריגולד)
לטיפול בדלקת אוזניים כדאי להיעזר בתכשיר המכיל קלנדולה, בוצין, שום ופרע מחורר (מנוקב). במידה ויש לכם טיפות קלנדולה, תמרחו עד 2 טיפות בחלקה הפנימי של האוזן עד שהדלקת מחלימה או במשך 3 עד 4 ימים רצופים.
במקרה ואתם רוצים ליצור ספריי דוחה חרקים טבעי ביתי – אתם יכולים להיעזר בשמן קלנדולה, בתמצית או בטיפות.
ציפורני החתול ב- תה ובכלל צריכה שלה
מפרחי ציפוני החתול המיובשים אתם יכולים להכין תה בריאות. בשלב הראשון תייבשו את הפרחים באופן מוגן ממזיקים בשמש או שתקנו פרחים יבשים.
תרתיחו מים בקומקום תה ותוסיפו 1 כף פרחים יבשים לקומקום, רגע לפני שהמים רותחים לגמרי. אתם יכולים מספר כוסות במהלך היום, על פי חומרת המצב שלכם.
למרות שהרבה יותר נפוץ למרוח קלנדולה על העור, ישנן תרופות הומאופתיות שמכילות תרכיז של פרחים נהדרים אלה שאותן נוטלים דרך הפה.
תרופות הומאופתיות אלה משמשות לרוב עבור חיסול דלקות, מניעת עוויתות ולמניעת הזדקנות מוקדמת של הגוף.
היות והמינון תלוי במצב שבו אתם מטפלים ובריכוז המוצר- תקפידו תמיד לקרוא בעיון רב את המלצות המינון או שתפנו לרופא הומאופת/ית, לקבלת המלצות שמותאמות לכם באופן אישי.
תופעות לוואי אפשריות מקלנדולה
קרם קלנדולה ביתי או קנוי ידוע היטב בכך שהוא אינו גורם לתופעות לוואי, אפילו אצל אנשים עם עור רגיש.
אך אם אתם יודעים שיש לכם אלרגיה לצמחים המשתייכים למשפחת ציפורני החתול (מריגולד) הנקראת מורכבים:
- אמברוסיה (ragweed)
- חיננית רב שנתית (daisies)
- חרצית (chrysanthemums)
- קמומיל (chamomile – בבונג)
- אכינצאה (echinacea)
ולצמחים אחרים המשתייכים למשפחה זו, אל לכם לצרוך או למרוח קלנדולה.
לנשים בהריון או מניקות מומלץ לפנות להומאופת או לעשבונאי כדי לברר מה הן ההשפעות, מכיוון שלמדע אין מידע על כך.
אל תמרחו קלנדולה ישירות על פצע פתוח, אלא אם קיבלתם הוראה מפורשת מעשבונאי/ת או הומאופת/ית לעשות כך מכיוון שעלול להיווצר גירוי.
תתחילו עם כמות קטנה מאוד על העור כדי לראות את התגובה שלו ולאחר מכן, תוכלו להגדיל את המינון בהדרגה.
אינטראקציות עם תרופות
נטילת קלנדולה דרך הפה בין אם מדובר בטיפות, תה או תמצית נוזלית, עשויה ליצור אינטראקציה עם תרופות הרגעה.
יש מי ששם לב לכך שציפורני החתול בעיקר בשילוב עם כדורי שינה, תרופות נוגדות חרדה ותרופות הרגעה, מגבירה את תחושת הנמנום.
אז אם אתם נוטלים את אחת מהתרופות הבאות, כדאי שתתייעצו עם רופא של צמחי מרפא לפני שאתם נוטלים קלנדולה דרך הפה:
- קלונאזפאם (clonazepam / Klonopin)
- לוראזפאם (lorazepam / Ativan)
- פנוברביטל (phenobarbital / Donnatal)
- זולפידם (zolpidem / Ambien)
למידע נוסף על פרחי מרפא:
- תה צמחים, 6 סוגים שמתאימים ל-3 מצבים נפוצים
- תה סרפד, 9 יתרונות בריאותיים שכדאי להכיר
- ורבנה רפואית: הצמח שיכול לשפר את השינה, להפחית חרדה ולרפא דלקות
- יסמין, 5 יתרונות בריאותיים מפתיעים של הפרח הנפלא
- פרחים אכילים לצלחת צבעונית וטעימה ויתרונות הבריאות שלהם
- פרח התשוקה הסודי: השמן שמפיג חרדות, משפר זוגיות ומטפל בדיכאון
מעוניינת להתחבר לשיפקה מגזין בריאות
היי ברורית, מוזמנת ♥
https://linktr.ee/shifke