הוא מופיע על המדפים בדיוק כשהחום מתחיל לטפס – מתוק ורענן.
שזיף הוא לא רק עוד פרי – הוא כוכב עונתי עם נוכחות של ממש. צבעים שמתחלפים בין בורדו עמוק לזהוב שקוף, מרקם שמאזן בין עסיסיות לעקצוץ עדין של חמיצות, וערך תזונתי שמצדיק כל ביס.
אבל מאחורי הברק הסגלגל מסתתר עולם שלם של תכונות בריאותיות, חומרים פעילים, ומחקרים מרתקים – כאלה שלא רק הופכים אותו לתוספת מעולה לקערת הפירות שלכם, אלא גם לפרי עם ערך אמיתי לגוף ולנפש.
מה יש בו שעוזר לעיכול, שומר על הלב, מזין את העצמות ומדבר בשפה של אנטי-אייג'ינג? איך ייתכן שפרי כל כך קטן, הוא בעל השפעה כל כך גדולה?
הגיע הזמן להסתכל על השזיף מחדש – לא כקישוט על שולחן הקיץ, אלא כמרכיב של בריאות שמגובה בעובדות, נתונים ומחקרים.
השזיף שייך למשפחת פרי הגלעין – פירות עם ליבה קשה במרכז, עטופה בפרי רך וקליפה דקה. מדובר בתת-זן של עץ נשיר ממשפחת הורדיים, שמביא איתו לא רק טעם – אלא גם גיוון מרתק של צורות, צבעים ויתרונות בריאותיים.
לשזיף יש לא פחות מ- 20 זנים עיקריים, וכל אחד מהם מביא איתו אופי משלו. בישראל תמצאו בעיקר שני שחקנים בולטים: השזיף האירופאי מזן שגיב, שגדל בעיקר בהרי יהודה והגליל – והשזיף היפני, הנפוץ ביותר, שמקבל תנאים אידיאליים בכרמל, בשפלה, בהרי יהודה ובעמק החולה.
בהתאם לזן השזיפים שונים בצורה, בגודל ובצבע. הצבעים כוללים אדום, סגול, כחול-שחור, ירוק, ענבר או צהוב, בעוד שהפרי עצמו עשוי להיות במגוון צבעים כולל כתום, ורוד, צהוב או ירוק.
השזיפים גם שונים בגודלם, ישנם שגודלם כגודל אפרסק ויש כאלה שהם קטנים כמו דובדבן, רוב הזנים הם עגולים אך ישנם זנים שצורתם לב או סגלגלה.
ערכים תזונתיים של שזיף
מעבר לצבעים העזים והטעם הרענן, השזיף הוא גם פצצת בריאות קטנה. הוא עמוס ברכיבים תזונתיים טבעיים שתורמים לגוף כמעט מכל כיוון אפשרי: ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ופיטוכימיקלים – כולם מופיעים בו יחד בהרכב טבעי, מאוזן ונגיש.
בתוך כל ביס תמצאו קלוריות איכותיות, מעט שומן טוב, פחמימות מלאות, סיבים תזונתיים, סוכר טבעי ומנת חלבון קטנה – בדיוק מה שצריך כדי לתדלק את הגוף, בלי להעמיס.
השומן שבו? מהסוג הצמחי והמיטיב – שילוב של שומן רב בלתי רווי עם שומן חד בלתי רווי. הפחמימות? מגיעות עם ערך מוסף בזכות סיבים תזונתיים וסוכרים טבעיים שהגוף יודע לזהות ולעכל בקלות.
ומה עם הוויטמינים והמינרלים?
כאן נכנס לתמונה קומפלקס מרשים במיוחד: ויטמין C, ויטמין K, נחושת, ויטמיני B1, B3 ו-B5, ואשלגן – כולם פועלים יחד לטובת מערכת החיסון, חילוף החומרים, העור והעצמות.
יתרונות הבריאות העיקריים של שזיף
1. עשיר בנוגדי חמצון
רדיקלים חופשיים נוצרים בגופנו כל הזמן ויחד עם הרדיקלים החופשיים הנכנסים אל גופינו מאוכל אולטרה מעובד ומהאוויר, נוצר בגוף עומס.
רדיקלים חופשיים אלה עשויים לגרום לנזקים חמצוניים שונים בגוף, להזדקנות מוקדמת ואף למגוון מחלות.
לכן אכילת מזונות המכילים נוגדי חמצון כולל שזיפים מכל הזנים חשובה מאוד, מכיוון שהם מקור טבעי נהדר לנוגדי החמצון שמנטרלים את הרדיקלים החופשיים הללו.
כפי שלמדו החוקרים במחקר שנערך על זני שזיפים שונים.
התרכובות הפוליפנוליות שמכילים השזיפים כוללות חומצות פנוליות כדוגמת אנתוציאנינים (anthocyanins), פלבנולים (flavanols) וחומצות כלורוגניות (chlorogenic acids).
לכל התרכובות הללו יש תכונות נוגדות חמצון, אנטי דלקתיות ואנטי סרטניות. כפי שלמדוה חוקרים במחקר שפורסם בכתב העת 'חקלאות וכימיה של מזון'.
2. שזיף מסייע לשמור על סדירות מערכת העיכול שלכם
שזיף, בדומה לשזיף המיובש, הוא פרי עם השפעות משלשלות, אעפ"י שהשזיף המיובש מפורסם יותר בעניין הזה.
גם השזיף הטרי וגם המיובש מוסיפים נפח לצואה, ומקטינים את זמן המעבר שלה במערכת העיכול.
שזיפים ושזיפים מיובשים, יעילים יותר מפסיליום מבחינת השמירה על סדירות פעילות המעיים. על פי מחקר סקירה שיטתי שפורסם בכתב העת 'פרמקולוגיה ותרפויטיקה של מערכת העיכול'.
השזיף מכיל גם סורביטול (sorbitol), שהוא סוכר אלכוהולי צמחי שמקל על עצירות.
אך חשוב מאוד לאכול שזיפים במתינות ולא להפריז, מכיוון שאכילת יתר יכולה לגרום לגזים, שלשולים ונפיחות בבטן.
הסיבים התזונתיים, החומצות הכלורוגניות והתרכובות הפנוליות תורמים כולם לשמירה על בריאותה של מערכת העיכול שלכם.
3. מפחית את הסיכוי להשמנת יתר
השזיפים עשירים מטבעם בסיבים תזונתיים והוכח כי הם משפרים את הרגישות לאינסולין ואת חילוף החומרים של שומנים וגלוקוז, תוך כדי שהם מפחיתים דלקות.
וזו הסיבה לכך שהחוקרים ציינו שפרי זה מועיל במניעת ובשליטה על השמנת יתר, ובעיות הקשורות להשמנת יתר.
הסיבים התזונתיים שמכילים השזיפים והשזיפים המיובשים הם פרה-ביוטיים, והם מזינים את חיידקי המעיים הטובים.
ככל שחיידקי המעיים שלנו בריאים יותר כך הם מסייעים יותר בספיגת החומרים המזינים, לחילוף החומרים של שומנים, בסילוק רעלים ועוד.
פרה-ביוטיקה גם מסייעת בהגברת הרגישות לאינסולין, מה שמסייע בטיפול ובמניעת סוכרת סוג 2.
4. שזיף תומך בחוזק העצמות שלכם
אכילת שזיפים מיובשים מידי יום נמצאה קשורה במחקר, לעלייה ביצירת עצמות בקרב אנשים לאחר גיל המעבר.
מחקרים על בעלי חיים הראו ששזיפים ושזיפים מיובשים, אף מרפאים את אובדן העצם.
אולם חשוב לציין שמרבית המחקרים על שזיפים מיובשים נעשו על חולדות וישנו צורך במחקרים על בני אדם, כדי לאשר סופית את היתרון הזה.
5. הוא טוב ללב שלכם
פירות (וירקות) באופן כללי חיוניים לבריאות הלב שלכם, מכיוון שהם מכילים סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון.
אולם יתכן שלשזיפים ולשזיפים מיובשים, ישנו יתרון נוסף ללב שלכם.
אנשים ששתו מיץ שזיפים טבעי ואכלו 3-6 שזיפים מיובשים בכל בוקר במשך חודשיים, חוו ירידה ברמות הכולסטרול הכללי ובכולסטרול ה-LDL, כמו גם ירידה בלחץ הדם, בהשוואה למשתתפי המחקר ששתו מים בכל בוקר על קיבה ריקה.
ומה לגבי תופעות לוואי? חשוב לדעת גם את זה
למרות יתרונותיו הרבים, לשזיף – כמו לכל מזון – יש גם צד שכדאי להכיר, במיוחד אם אתם רגישים.
התופעה הנפוצה ביותר הקשורה לצריכת שזיפים היא תסמונת הפה האלרגי (Oral Allergy Syndrome) – תגובה שמתרחשת אצל אנשים שרגישים לאבקנים מסוימים, כמו למשל של עצי ליבנה או דשא, וכתוצאה מכך מגיבים גם לפירות כמו שזיף.
איך זה מתבטא? לעיתים קרובות – בנפיחות קלה בשפתיים, גירוי בחך, עקצוץ בלשון או תחושת אי נוחות בגרון. זה לא מסוכן ברוב המקרים, אבל בהחלט לא נעים.
החדשות הטובות? ברוב המקרים, בישול השזיף משנה את מבנה החלבונים ו"מרגיע" את מערכת החיסון – כך שמי שרגיש לשזיפים טריים, יכול לעיתים ליהנות מהם בצורת ריבה, אפייה או בישול.
ולשאלה שאולי עברה לכם בראש – לא, אין אינטראקציות ידועות בין שזיפים לבין תרופות. כלומר, מבחינה זו אתם יכולים להרגיש בטוחים.