דלקת מפרקים שגרונית, טרשת נפוצה ומחלת גרייבס הן רק כמה, מתוך 80 ומעלה המחלות האוטואימוניות המוכרות ברפואה העכשווית. מה שמאחד מחלות אלה, היא מערכת חיסון פעילה מידי או לא פעילה מספיק.
זה נראה סותר, אך המערכת שנועדה להגן על גופכם יכולה להזיק לגופכם אם היא עובדת קשה מידי.
אם גורם בלתי מזוהה מתפעל את התגובה האוטואימונית (מה שעושות רוב המחלות הטואואימוניות) הנוגדנים שהגוף מייצר עלולים לתקוף רקמה בלתי מזיקה מתוך בלבול.
1. הורדה פתאומית במשקל
זה הוא אחד מהתסמינים המוקדמים הנפוצים ביותר של רוב המחלות האוטואימוניות. ללא שום סיבה, הורדה במשקל ללא שום שינוי במאמץ הגופני או בתזונה, אינו טבעי.
תסמין זה לעתים קרובות קשור למחלת הצליאק- מחלה שבה המעי דלקתי ולמחלת גרייבס (גורמת להפעלת יתר של בלוטת התריס מבלי שיופרש ההורמון המתפעל שלה- TSH), בין השאר.
2. כאבי שרירים או מפרקים
אולי תשימו לב פתאום שהשרירים שלכם כואבים בלי שהתאמצתם בצורה משמעותית, או שאולי כיפוף מפרקים מסוימים גורם לכם לתחושת חוסר נוחות. לתסמין זה אולי מתלווה גם כאב חד וזמני שחוזר על עצמו.
3. ביצועים מנטליים ירודים
יכול להיות שפתאום קשה למישהו להישאר ממוקד ולהתעניין במשהו לאורך זמן. תחושה של ערפול מנטלי מקושרת למצבים רבים ושונים, אך היא הוצמדה למחלות האוטואימוניות כמו טרשת נפוצה ומיאסטניה גראביס.
מיאסטניה גראביס זו מחלה שבאה לידי ביטוי בעיקר בעייפות של השרירים תוך מאמצים חוזרים ונשנים עם שיפור לאחר מנוחה.
4. התפרצויות של פריחות חוזרות על העור
תסמין זה יכול להיות קשור למחלה אוטואימונית עם רגישות לקרני השמש הגורמת לכתמים מגרדים.
סוגים רבים של סרפדת (חרלת- פריחה אלרגית שכיחה הגורמת להופעת פצעים אדומים על העור) או פריחות המופיעות בהתפרצויות פתאומיות, מזוהות לעתים עם גורמים כמו אוויר יבש ומאכלים מסוימים ועלולות להיות קשורות לפעמים למחלה אוטואימונית.
5. עייפות או עלייה במשקל
עלייה פתאומית במשקל ועייפות קשורים גם הם למספר מחלות אוטואימוניות כמו מחלת הצליאק ו- הפטיטיס אוטואימונית. עייפות ארעית או תנודות במשקל הן טבעיות.
אך אם זה קורה לעתים קרובות או בצורה דרמטית, אז יכול להיות שהגיע הזמן לחקור את עובי הקורה.
6. יובש
יובש הוא קשר ישיר למחלה אוטואימונית והוא יכול להופיע במספר אזורים בגוף. על העור, הפה ואזור העיניים, הם המקומות שהכי קל להבחין בהם, הגורמים לחוסר נוחות אצל חולים עם הפרעה אוטואימונית.
7. חוסר תחושה
זה הוא אחד מהתסמינים המצומצמים ביותר והקלים ביותר לזיהוי. אם אדם מאבד את התחושה או חווה תחושות עקצוץ אקראיות בידיים או בכף הרגל או בכל מקום אחר בגוף, זה יכול להיות קשור לתגובת יתר של נוגדני הגוף.
8. קרישי דם והפלות
תסמינים מסוימים של מחלה אוטואימונית יכולים להיות לצערנו הרב יותר דרמטיים ומשני חיים מתסמינים אחרים. קריש דם בעורק יכול להוביל לסיבוכים בריאותיים רציניים והפלות לפעמים קשורות לתסמונת הנוגדנים העצמיים האנטי-פוספוליפידים ולמחלת צליאק.
מחלות אוטואימוניות מסוימות יכולות לגרום גם לחבורות בלתי מוסברות על גופכם.
9. נשירת שיער או כתמים בעור
מחלות אוטואימוניות מסוימות כמו אלופציה אראטה (מצב שבו מערכת החיסון של הגוף תוקפת את זקיקי השיער וכך נוצרת נשירה), מקושרות ישירות לזקיקי השיער ולגרימת כתמי התקרחות.
יש גם כאלה הגורמים להיווצרות של כתמים דהויים בצבע הבשר, בדר"כ בצבע לבן ולהתקלפות של העור. ישנן סיבות אחרות לנשירת שיער שאינן קשורות בהכרח למחלה אוטואימונית.
10. בעיות בעיכול או כאבי בטן
כאב בבטן יכול להתפרץ לזמן קצר או לזמן ממושך. עיכול לא סדיר בתדירות גבוהה בנוסף לדם או צבע דהוי של צואה או שתן, יכולים להצביע גם הם על תגובות אוטואימוניות מיותרות.
היפוך מחלה אוטואימונית
אמנם ישנן יותר מ-80 סוגים של מחלות אוטואימוניות שלפעמים קשה לזהות אותן, אך זה לא אומר שנחרץ גורלם של אנשים לחיות חיים ארוכים של קרבות ומלחמות במחלה האוטואימונית שלהם.
ישנם רופאים בודדים היכולים לעזור, לכן הכוח למניעה נמצא בידיים שלכם. הצעד הראשון הוא כמובן זיהוי המחלה. אם ישנם תסמינים מדאיגים חוזרים ונשנים, הדבר הטוב ביותר לעשות, הוא להתייעץ עם איש רפואה מקצועי.
רופא לעתים קרובות ייתן לכם תיאור קונקרטי של המחלה, כדי שתוכלו לזהות את פעילות הגורמים המסוימים ולהחליט על אפשרויות הטיפול.
הדרך היעילה ביותר להילחם במחלה אוטואימונית, היא לזהות את התסמינים שנשלחים אליכם מתוך גופכם ע"י הנוגדנים המותשים שלכם או ע"י יצירת נוגדנים חדשים.
ישנם 3 גורמים עיקריים שאנשים תרים אחריהם בדרך כלל
- מתפעלים במזון כמו דגנים, מזון עם נתרן גבוה ותזונה לא מאוזנת.
- חלקיקים הנישאים באוויר כמו אבקות או אבק.
- מתפעלים סביבתיים כמו כימיקלים הנישאים באוויר ומזהמים.
- מחסור בויטמינים.
- תרופות מסוימות.
זיהוי ההפרעה המסוימת שלכם עם רופא, תהיה קלה יותר כאשר אתם כבר יודעים מה המתפעלים העיקריים. תרחיקו את עצמכם מהגורמים האלו ותראו אם המצב משתפר או נשאר אותו דבר.
רופאים רבים ממליצים לנסות שינויים בתזונה והוצאת המזונות היוצרים דלקתיות בגוף, מחוץ לתזונה. העשרת התזונה בפירות וירקות טריים, בטחינה אורגנית, שומנים בריאים כמו שמן קוקוס ושמן זית, אגוזים וגרעינים לא קלויים וכו'…
הפרעות רבות בעור כמו פסוריאזיס נהיות גרועות הרבה יותר אם מאפשרים להן להתייבש ולהתפשט. מריחת שמן קוקוס או שמן זית על עורכם בנדיבות במשך היום, בעיקר אחרי מקלחת, תשמור על עורכם לח ועם הגנה טובה יותר מפני התלקחות אוטואימונית.
חשוב מאוד שתזכרו שרוב התסמינים בפני עצמם, אינם מהווים אינדיקציה מפורשת לאף מחלה. התסמינים שצוינו למעלה נראים כלליים מכיוון שרבים מהם מהווים אינדיקציה למגוון רחב של מצבים בריאותיים.
אתם אולי תבחינו בתסמין או שניים הקשור למחלה שאינה קשורה בכלל למחלה אוטואימונית, אך מכל אחד מהתסמינים הרשומים למעלה, אסור לכם להתעלם, בעיקר אם הם מופיעים למשך תקופה ארוכה או אם הם חוזרים ונשנים.
הרופאים אולי יעדיפו לטפל בתסמין קטן מבלי להתעמק בו יותר מידי, אך אם לא תמצאו את השורש הגורם לכך, זה עלול לאפשר את החמרת מצבו של החולה בעתיד.