דלג לכותרת המאמר דלג לתוכן המאמר
שיפקה
עקבו אחרינו בוואטסאפ
  • בריאות
  • יופי
  • עשה זאת בעצמך
  • בריאות
  • יופי
  • עשה זאת בעצמך
  • אפליקציית שיפקה
  • קבוצת וואטצאפ
  • ניוזלטר
  • צור קשר
  • אודות

ריח עובש בכביסה שלא עובר? מי מייצר אותו ומה הלחות בבית עושה לנשימה

דף הבית » עשה זאת בעצמך

Avatar photo מערכת שיפקה Avatar photo על המחבר שיפקה מגזין בריאות שיפקה הוא מגזין בריאות מבוסס מחקר. כל כתבה נשענת על מקורות מדעיים ומוסדיים (PubMed, ארגון הבריאות העולמי, NIH) המצוינים בגוף הכתבה, ומתעדכנת בגלוי כשיש צורך. לצד כתבות המערכת מתפרסמים באתר מאמרים של מומחים אורחים, כל אחד בתחומו. התכנים אינם תחליף לייעוץ רפואי. אודות שיפקה ← · 26/10/2026 · 8 דקות קריאה

תליתם כביסה בסלון ולמחרת היא מריחה כמו עובש? ריח עובש בכביסה מגיע בעיקר מחיידק. מה מזין אותו, איך מונעים אותו ומה הלחות עושה לנשימה?

ריח עובש בכביסה: מגבת לחה תלויה על גומי הדלת של מכונת כביסה פתוחה ומעט מים עומדים בקפל התחתון של הגומי
עקבו אחרינו בוואטסאפ

הוצאתם את הכביסה מהמכונה, תליתם אותה בסלון ולמחרת המגבת מריחה כמו סמרטוט רטוב. הבגדים נראים נקיים והאבקה הייתה ריחנית, אז למה ריח עובש בכביסה חוזר שוב ושוב?

את הריח הזה מייצר בעיקר חיידק ולא עובש. החיידק נאחז בסיבי הבד ובגומי של המכונה ושורד גם יום שלם על המתלה. בכתבה תמצאו איזה חיידק עומד מאחורי הריח, אילו הרגלים פשוטים מונעים אותו ומה הקשר בין לחות בבית לבין הנשימה שלכם.

1. חיידק עמיד מייצר את ריח העובש בכביסה

הריח של סמרטוט רטוב מוכר כמעט לכל מי שמייבשים כביסה בתוך הבית. בסקר שנערך בטוקיו למשל, 86% מתוך 580 נשים סיפרו שנתקלו בריח כזה בכביסה שלהן1.

חוקרים מחברת קאו (Kao), יצרנית יפנית של חומרי כביסה, בודדו את החיידקים מבגדים שהתחילו להריח אחרי ייבוש בתוך הבית. האשם העיקרי היה החיידק מורקסלה אוסלואנסיס (Moraxella osloensis): הוא מייצר את החומר שגורם לריח החמוץ בכביסה. החיידק עמיד במיוחד ליובש ולקרינה אולטרה סגולה, כך שהוא שורד את הייבוש ונשאר בבגד גם אחריו2.

אותו חיידק נמצא גם במכונות כביסה: בבדיקה של 16 מכונות בגרמניה, שפורסמה בשנת 2026, הוא היה נפוץ במיוחד בגומי של הדלת3. כלומר שלמרות השם, ריח עובש בכביסה מגיע בדרך כלל מחיידקים שחיים גם בבגד וגם במכונה.

2. ייבוש איטי בתוך הבית מזין את הריח

כשאתם מנסים להיפטר מריח עובש בכביסה, הדבר שהכי קל לשנות הוא הזמן שהבגדים נשארים רטובים. חוקרים מאוניברסיטת גנט בבלגיה ריכזו בסקירה את כל מה שידוע על הריח שנוצר בבגדים, מהרגע שלובשים אותם ועד שהם מתייבשים1.

לפי הסקירה, ייבוש מהיר ומייבש כביסה הפחיתו את כמות החיידקים בבד ואילו ייבוש איטי השאיר יותר חיידקים. בגדים שנשארים לחים, למשל בתוף של המכונה אחרי שהתוכנית נגמרה, מפתחים את הריח המעופש המוכר. גם ייבוש בחוץ ובשמש נקשר לפחות חיידקים ולפחות ריח1.

החוקרים כותבים שרק מעט מחקרים בדקו את תנאי הייבוש עצמם ובכל זאת, ההמלצה שלהם ברורה: ייבוש מהיר ורציף. בבית זה אומר לתלות את הכביסה מיד כשהתוכנית נגמרת, להשאיר רווח בין הבגדים ולפתוח חלון או להדליק מאוורר.

3. כביסה בטמפרטורה נמוכה משאירה חיידקים בבד

תוכנית קצרה בטמפרטורה של 30 מעלות חוסכת חשמל, אבל היא לא מורידה את כמות החיידקים בבד. לפי הסקירה, כשאתם מכבסים כך עם חומר כביסה בלי מלבין, חומץ או מלח, החיידקים בעיקר עוברים בין המכונה, המים והבגדים1.

לעומת זאת, בטמפרטורה של 50 מעלות ומעלה הוסרו מספיק חיידקים, בלי קשר לסוג חומר הכביסה ולתוכנית. חומרי כביסה עם מלבין על בסיס חמצן מפצים במידה מסוימת על טמפרטורה נמוכה יותר, אבל חלק מהפטריות עמידות גם להם1.

בפועל, כבסו מגבות, מצעים ובגדי בית בטמפרטורה של 60 מעלות אם התווית מאפשרת. ואם מדובר בבגדים עדינים שלא עומדים בחום, בחרו חומר כביסה עם מלבין חמצני שמתאים לבדים צבעוניים.

4. בגדי ספורט סינתטיים שומרים את הריח גם אחרי כביסה

חולצת ריצה מפוליאסטר יכולה לצאת מהמכונה נקייה ועדיין להריח מזיעה ישנה. זה קורה כי השומן שהעור מפריש נדבק לסיבים הסינתטיים וקשה להסיר אותו בכביסה, כך שהוא נשאר על הבד והופך למזון לחיידקים1.

בבדיקות, פוליאסטר שכובס הריח חזק יותר מכותנה או מצמר גם כשכמות החיידקים בבדים הייתה דומה. מרכך כביסה החמיר את הריח בפוליאסטר ובתערובות סינתטיות. בכותנה לעומת זאת, לא נמצאה לו השפעה על הריח1.

לכן בבגדי ספורט ובבגדים סינתטיים אפשר לוותר לגמרי על מרככי כביסה. כדאי גם לכבס אותם זמן קצר אחרי האימון ולתלות אותם מיד כשהתוכנית נגמרת. ואם החולצה מריחה בעיקר מתחת לזרועות, חלק מהפתרון נמצא בעור עצמו ובמה שמפחית הזעה בבית השחי.

5. הגומי והמגירה של המכונה מחזירים את החיידקים לבגדים

גם מכונה שנראית נקייה יכולה להחזיק בתוכה שכבות של חיידקים. הם נאחזים בחלקים שנשארים לחים וקשה לנקות אותם: מגירת האבקה, הגומי של הדלת, המסנן והמים שעומדים בתחתית1.

במכונות שנבדקו בגרמניה נמצא חיידק הריח בעיקר בגומי של הדלת3. לכן כדאי לנגב את הגומי אחרי כל כביסה ולהשאיר את הדלת ואת המגירה פתוחות עד שיתייבשו. רוב יצרני המכונות ממליצים גם להריץ לעיתים קרובות כביסת תחזוקה בטמפרטורה גבוהה עם חומר מלבין1.

כשהגומי והמגירה נשארים לחים, גם מכונת כביסה שנראית נקייה הופכת למקור של הריח. ולכן לפי הסקירה, ניקוי חודשי של המכונה משפר את התוצאה של כל כביסה1.

6. ניחוח חזק מכסה את הריח ולא מסלק אותו

ריח חזק של אבקה או מרכך נותן תחושה של כביסה נקייה. אלא שהבושם רק נשאר על הבד ותופס את המקום של חלק מהריחות שהכביסה הסירה. וכשהכביסה עצמה חלשה מדי, החיידקים והריח יכולים להצטבר בבגדים לאורך זמן1.

גם ניחוח של שמנים אתריים לכביסה מוסיף ריח נעים, אבל הוא לא מחליף ייבוש מלא וטמפרטורה מתאימה. אם אתם מחפשים תחליף למרכך, תוכלו לשים חומץ בכביסה בתא המרכך.

לעולם אל תערבבו חומץ או כל חומצה אחרת עם אקונומיקה, כי התערובת משחררת גז כלור. רופאים בטורקיה תיארו 55 מטופלים שהגיעו למיון עם פגיעה בדרכי הנשימה אחרי שניקו את הבית בתערובת של אקונומיקה וחומצה4. הסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה מזהירה גם מערבוב אקונומיקה עם חומרים שמכילים אמוניה5.

ריח עובש בכביסה ולחות בבית: מה הקשר לנשימה?

המחקרים על ריח עובש בכביסה לא בדקו את ההשפעה שלו על הבריאות, אבל כביסה שמתייבשת לאט בחדר סגור מוסיפה לחות לאוויר. מאותה סיבה ממליצה הסוכנות להגנת הסביבה להוציא את צינור האוורור של מייבש הכביסה אל מחוץ לבית5.

סקירה של המעבדה הלאומית ברקלי בארצות הברית חיברה יחד את הנתונים מהמחקרים על לחות ועובש בבתים. לפי החישוב שלה, בבתים לחים ועם עובש היו 30% עד 50% יותר תסמינים של אסתמה ובעיות נשימה6. בסקירה נוספת עברו חוקרים מאוניברסיטת אולו בפינלנד על 16 מחקרים ומצאו שריח עובש בבית נקשר לסיכון גבוה יותר לפתח אסתמה7. אבל אלה מחקרי תצפית, כלומר הם מראים קשר ולא מוכיחים שהלחות היא הסיבה.

סקירה של קוקרן, ארגון שמסכם מחקרים ברפואה, ריכזה 12 מחקרים על מה שקורה כשמתקנים בתים שנפגעו מלחות ועובש. אצל מבוגרים התיקון הפחית צפצופים בנשימה ודלקות באף, אבל אצל ילדים לא נמצא הבדל במספר ימי האסתמה. עם זאת, החוקרים העריכו את איכות הראיות כבינונית עד נמוכה מאוד8.

לחות נמוכה בבית עוזרת גם נגד קרדית האבק, גורם מוכר לאלרגיה בדרכי הנשימה. בניסוי מעבדה, לחות יחסית ממוצעת מתחת לרף של 50% עצרה את ההתרבות של הקרדית, גם כשהלחות עלתה לכמה שעות ביום9.

הסוכנות להגנת הסביבה ממליצה לשמור בבית על לחות יחסית שלא עולה על 60%, כשהטווח האידיאלי הוא 30% עד 50%. אדים על החלונות מבפנים הם סימן ללחות גבוהה5. כדי לדעת בדיוק, הציבו מד לחות קטן בסלון ובדקו אם הכביסה שמתייבשת שם מעלה את הלחות.

מתי כדאי לפנות לרופא?

תסמינים שמקורם באוויר בבית דומים לפעמים להצטננות, כך שכדאי לשים לב מתי ואיפה הם מופיעים. אם הם נחלשים או נעלמים כשאתם מחוץ לבית, ספרו על כך לרופא, כי ייתכן שהמקור נמצא בבית10. פנו לרופא המשפחה אם אתם מזהים אחד מהסימנים האלה11:

  • צפצופים או שריקה כשאתם מוציאים אוויר.
  • שיעול שמופיע בעיקר בלילה או מוקדם בבוקר.
  • קוצר נשימה או לחץ בחזה.
  • אם יש לכם אסתמה: תסמינים תכופים או חזקים מהרגיל.

אם הנשימה קשה מאוד ולא נרגעת, התקשרו מיד למד"א בטלפון 10112.

הכתבה סוקרת מחקרים והנחיות רפואיות ואינה מהווה תחליף לייעוץ רפואי.

מקורות

הנתונים בכתבה מבוססים על המחקרים והגופים הבאים
12 מקורות
  1. Van Herreweghen F et al. Biological and Chemical Processes that Lead to Textile Malodour Development. Microorganisms, 2020.PubMed
  2. Kubota H et al. Moraxella species are primarily responsible for generating malodor in laundry. Applied and Environmental Microbiology, 2012.PubMed
  3. Seyednikkhoo S et al. Bacterial communities in domestic washing machines associated with user-perceived odours. Applied Microbiology and Biotechnology, 2026.PubMed
  4. Gorguner M et al. Reactive airways dysfunction syndrome in housewives due to a bleach-hydrochloric acid mixture. Inhalation Toxicology, 2004.PubMed
  5. U.S. Environmental Protection Agency. A Brief Guide to Mold, Moisture and Your Home.epa.gov
  6. Fisk WJ et al. Meta-analyses of the associations of respiratory health effects with dampness and mold in homes. Indoor Air, 2007.PubMed
  7. Quansah R et al. Residential dampness and molds and the risk of developing asthma: a systematic review and meta-analysis. PLoS One, 2012.PubMed
  8. Sauni R et al. Remediating buildings damaged by dampness and mould for preventing or reducing respiratory tract symptoms, infections and asthma. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2015.PubMed
  9. Arlian LG et al. Reducing relative humidity to control the house dust mite Dermatophagoides farinae. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 1999.PubMed
  10. U.S. Environmental Protection Agency. Introduction to Indoor Air Quality.epa.gov
  11. National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI). Asthma: Symptoms.nhlbi.nih.gov
  12. National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI). Asthma Attack.nhlbi.nih.gov
הקישורים מובילים לפרסום המקורי (PubMed, WHO, NIH). המידע נועד להרחבה ואינו תחליף לייעוץ רפואי.
2 שיתופים
שתפו בוואטסאפ שתפו בפייסבוק שתפו בטלגרם

אל תפספסו

  • כרית, מתי צריך להחליף אותה ומדוע?
  • מה מסתתר במטהר האוויר שלכם? וכך תכינו חלופה טבעית בקלות
  • מצעים, כל כמה זמן חייבים להחליף והסיבה שתגרום לכם להחליף אותם
השאירו תגובה
לבטל

הרשמה לניוזלטר של שיפקה

צעד קטן לחיים בריאים

הירשמו וקבלו מאמרי בריאות, טיפים לאורח חיים בריא ועוד - ישר למייל שלכם

איך תרצו להירשם?

הרשמה מהירה עם חשבון Google שלכם.

אם תבחרו לבטל - זה קל ופשוט. אבל אנחנו מאמינים שתמצאו כאן ערך אמיתי.

נרשמת בהצלחה! 🎉

המאמרים והטיפים כבר בדרך אליך 📩

שווה לבדוק גם בספאם – ולסמן אותנו כ"לא ספאם"

שיפקה

תנאי הניוזלטר

מה נאסף, למה משתמשים במידע, ואיך מבטלים בכל רגע.

מה נאסף
שם מלא וכתובת אימייל בלבד.
למה משתמשים במידע
רק לשליחת הניוזלטר ולניהול הרשמה או ביטול.
תדירות
פעם בשבוע, במוצאי שבת, עם הכתבות החדשות של השבוע. בשבוע בלי כתבות חדשות לא יישלח מייל.
ביטול הרשמה
בכל מייל יש קישור «ביטול ההרשמה לניוזלטר». לחיצה אחת מספיקה.
יצירת קשר
לשאלות: shifkeofficial@gmail.com

חדש בשיפקה חצי לימון טרי וחצי לימון סחוט לצד קערית סודה לשתייה וקערית מלח גס על אריחים לבנים ליד הכיור: מרכיבים של חומר ניקוי טבעי

חומר ניקוי טבעי קל להכנה לניקוי וחיטוי משטחים שונים ולהסרת שומנים

חומר ניקוי טבעי ממיץ לימון, סודה לשתייה ומלח לאבנית באמבטיה, לברזים, לזכוכיות ולשומן במטבח. למה לא מערבבים את הלימון והסודה בקערה אחת?
25/10/2026
אודות
ניוזלטר
צור קשר
מדיניות פרטיות
איך אנחנו כותבים
נגישות

הישארו מעודכנים

קבוצת וואטסאפ
אפליקציית שיפקה

עקבו אחרינו

© 2026 שיפקה - כל הזכויות שמורות