עקבו אחרינו - כדי לקבל את העדכונים והתכנים החדשים לפני כולם!

תסמינים של אי סבילות לגלוטן שהם לא בהכרח צליאק

בשנים האחרונות אי סבילות ל- גלוטן מתפשטת בקרב אוכלוסיית העולם. מצב זה גורם למספר תגובות בגוף האדם במהלך ואחרי עיכול גלוטן.

זמן קריאה: 3 דקות
אילוסטרציה: (depositphotos)
גלוטן
שינוי גודל טקסט

גלוטן הוא החלבון שנמצא בדגנים האלה- שיפון, שעורה וחיטה והתסמינים הנפוצים ביותר לאי סבילות לגלוטן הם דיכאון, עייפות, בעיות במערכת העיכול וכאב.

שיפון הוא דגן שנמצא לעתים קרובות בדגני בוקר, בלחם ובבירה. חיטה היא דגן שנמצא בעיקר בלחם, דגני בוקר ובפסטה ואתם גם תמצאו אותו לעתים קרובות ברטבים לסלט ובמרקים קנויים.

שעורה היא גם סוג של דגן, הנמצא בדרך כלל במארזי אוכל קנויים ובבירה לבנה או שחורה. שלושת הדגנים האלה מכילים גלוטן וכל אחד מהם עלול לגרום להתפתחות של מצב הנקרא רגישות ל-גלוטן.

ישנם מצבים שבהם אי סבילות ל- גלוטן מתפתחת אצל האנשים הסובלים ממנה, למחלה הנקראת צליאק. מחלה זו מסווגת כהפרעה אוטואימונית העלולה לגרום נזק למעי הדק.

כאשר האדם עם מחלת צליאק צורך גלוטן, הגוף שלו מגיב בתגובה לא רגילה של מערכת החיסון התוקפת את המעיים. הנזק הנוצר כתוצאה מתקיפה זו, פוגע ביכולת של הגוף לספוג חומרים מזינים.

כאשר מחלת הצליאק אינה מטופלת, היא יכולה לגרום לבעיות בריאותיות ארוכות טווח. נכון להיום, 1 מתוך 100 אנשים סובל ממצב זה של רגישות לגלוטן. במאמר זה אתם תלמדו לזהות את התסמינים השכיחים ביותר של אי סבילות לגלוטן.

8 תסמינים נפוצים של אי סבילות ל- גלוטן

1. ערפל מוחי

זה יכול להיות תסמין קצת מבלבל, מכיוון שישנם מספר דברים שיכולים לגרום לערפול מוחי ולא רק רגישות ל- גלוטן. תסמין זה גם מקושר למחלת צליאק.

במאמר ששמו 'רגישות לגלוטן כמחלה נוירולוגית', שפורסם בכתב העת לנוירולוגיה האמריקאי 'נוירוכירורגיה ופסיכיאטריה', התגלה משהו מעניין ומדאיג.

התגלה ש-אימונוגלובולינים שהם סוג של נוגדן בגוף, מגיבים בצורה לא רגילה לגלוטן והתגובה הזו מובילה לירידה בתפקוד הקוגניטיבי.

2. עלייה בלתי צפויה במשקל

עלייה בלתי צפויה זו במשקל נגרמת בשל תת ספיגה ומעי דולף, מקושרת גם היא לרגישות לגלוטן ולדלקת מערכתית המופעלת על ידי גלוטן.

האנשים הסובלים מרגישות לגלוטן, צריכים להוציא את הגלוטן לחלוטין מהתזונה שלהם והמשקל שלהם ישוב למשקל הרגיל במהירות.

3. פעילות לא תקינה של מערכת החיסון

כאשר אדם רגיש ל- גלוטן, לנוגדנים מסוג אימונוגלובולין A יש השפעת נגד על מערכת החיסון שלהם. נוגדנים אלה הנמצאים במערכת העיכול, ברוק ועוד, הם התגובה הראשונית של הגוף להתקררות, שפעת ולמחלות אחרות.

אך כאשר הם פועלים נגד מערכת החיסון, הם לא יכולים להגן על הגוף כראוי מפני מחלות אלה.

4. בעיות בשיניים

מחקר שפורסם בכתב העת 'בי.אמ.סי. גסטרואנטרולוגיה' (BMC Gastroenterology) גילה שישנו קשר בין רגישות לגלוטן לבין מצב הנקרא 'כיב דלקתי בחלל הפה', המקושר לכיבים ולפצעים מוגלתיים בפה.

תת ספיגה יכולה לגרום לרמות נמוכות של סידן בקרב אנשים עם רגישות ל- גלוטן וכולנו יודעים היטב, שמינרל זה הכרחי לבריאות הפה שלנו.

5. כאבי ראש ומיגרנות

מיגרנות הן דבר כואב מאוד והן מתרחשות יותר, בקרב אנשים הסובלים מרגישות ל- גלוטן.

במחקר שהתקיים לאחרונה התגלה ש-56% מהמשתתפים הסובלים מרגישות לגלוטן, סובלים ממיגרנות. אולם רק 14% מקבוצת השליטה של המחקר שלא הייתה עם רגישות לגלוטן, סבלה ממיגרנות.

6. בעיות בעור

מצב זה כבר קושר לאקזמה, אקנה ול-דרמטיטיס הרפטיפורמיס (DH- פריחה על העור, מגרדת) כי תת הספיגה הנוצר בשל הרגישות ל- גלוטן, משפיע גם על העור.

התסמינים הם אדמומיות, גירוד, פריחות, תחושת צריבה ושלפוחיות. דרמטיטיס הרפטיפורמיס, הוא מצב מאוד קשה ולקבוצת האנשים הרגישים לגלוטן יש הגדרה למצב זה.

הם מגדירים אותו כ"מחלה כרונית של העור הבאה לידי ביטוי על ידי שלפוחיות מימיות ומגרדות, שעשויה להיות דומה לפצעי בגרות או לשלפוחיות".

7. כאבי פרקים ושרירים

לעתים קרובות למדי, הסיבה השוכנת מתחת לכאבי פרקים ושרירים נובעות מההשפעות של הדלקות הנגרמות בשל הרגישות ל- גלוטן.

מחקר שפורסם על ידי הקרן לדלקות פרקים האמריקאית, מצא את הקשר שבין כאבי פרקים ושרירים לבין רגישות לגלוטן.

8. עייפות ותשישות

תסמינים אלה מזכירים מעט את הערפל המוחי, מכיוון שהדרך שבה הם פועלים עדיין לא ברורה לחלוטין. נעשו מעט מאוד מחקרים על נושא זה.

אך מומחים לרפואה אומרים שאי סבילות ל- גלוטן, יכולה לגרום לעייפות ותשישות בשל דה-הקצאה של רזרבות האנרגיה והדלקות שיש בגוף.

איך לדעת אם אתם רגישים ל- גלוטן

כמובן ובוודאי שאם אתם עייפים ותשושים רוב הזמן או שעליתם פתאום במשקל, זה לא בהכרח אומר שאתם רגישים לגלוטן, אך אם יש לכם יותר מתסמין אחד מהנ"ל המתרחשים בו זמנית, כדאי שתפנו לבדיקות.

אחת הדרכים לברר אם יש לכם רגישות לגלוטן לפני שאתם פונים לבדיקות, היא לא לצרוך גלוטן בשום צורה החל מלחם ועד מזונות מעובדים המכילים גלוטן, במשך שבועיים רצופים.

במשך שבועיים אלה, במידה ואתם רגישים לגלוטן, אתם תחושו לפתע מלאי אנרגיות, כאבי הראש והמיגרנות ייעלמו, אתם תרדו במשקל ויהיה לכם קל יותר להתרכז בדברים שאתם עושים ועוד..

אם הגעתם עד כאן, סימן שאתם אנשים רציניים שאכפת להם מהבריאות המשיכו לקרוא והגרילו כתבה נוספת שתעזור לכם לשמור על אורח חיים בריא!



לתשומת לבכם - מאמרי בריאות נועדו למטרת עיון בלבד ולא כתחליף לייעוץ רפואי.
הרשמה
עדכן אותי על
guest
0 תגובות
תגובות קודמות
תגובת חדשות תגובות עם לייקים
משוב בתוך הטקסט
צפה בכל התגובות