
תה קמומיל (בבונג) הוא משקה אהוב ברחבי העולם גם כתחליף לתה שחור או ירוק, מכיוון שהוא נטול קפאין.
צמח המרפא קמומיל הרב גוני, הוא אחד מצמחי המרפא הקדומים ביותר המוכרים לאנושות.
לפרחי הקמומיל היבשים יש השפעות חיוביות רבות על הבריאות, הודות לרמות הגבוהות של נוגדי החמצון כדוגמת טרפנואידים ופלבונואידים אשר מנטרלים רדיקלים חופשיים ומונעים ומרפאים מחלות.
נוגדי החמצון החיוניים הללו נמצאים בשמנים הטבעיים העוצמתיים של הצמח, והם הגורמים העיקריים לסגולות הריפוי הטבעיות שלו.
קמומיל המשמש כתרופה טבעית יעילה שאין לה תופעות לוואי שליליות ידועות, נמצא בשימוש כבר בערך 5,000 שנה בתה, בתמצית צמחים ובאופנים קוסמטיים המגבירים שלווה, חיוניות, מראה צעיר ואריכות ימים.
מה הוא קמומיל?
צמחי הקמומיל (בבונג) הם חברים במשפחת המורכבים (Asteraceae family) ונכון להיום ישנם שני סוגים נפוצים של בבונג בשימוש רפואי:
קמומיל גרמני (German chamomile) – קמומילה רקוטיטה (chamomilla recutita)
קמומיל רומאי (Roman chamomile) – קממיליום נוביל (chamaemelum nobile)
מקורו של צמח הקמומיל הוא בצפון אפריקה ומערב אירופה, אולם בימים אלה הוא גדל בכל רחבי העולם באזורים עם האקלים הממוזג.
הרישומים מראים שיתרונות הקמומיל הוכרו במשך מאות שנים, והעשב המופלא הזה היה בשימוש רפואי וקוסמטי.
בגרמניה נהגו להיעזר בו כדי לפתור בעיות עיכול לפחות מהמאה הראשונה לספירה והרישומים מראים שהמצרים סגדו לצמח, וקדישו פסטיבלים לסגולות הריפוי שלו.
אצילות מצריות נהגו לרסק את פרחי הבבונג ולמרוח אותם על העור, כדי לשמר את המראה הזוהר והצעיר שלהן וכדי להאט באופן טבעי את סימני ההזדקנות.
הרומאים נעזרו בקמומיל כצמח מרפא לריפי מחלות וכדי לעודד אריכות ימים. סגולות הריפוי שלו נפוצו ברחבי אירופה ובשלב מסוים, הביאו הבריטים צמחי קמומיל לצפון אמריקה.
הרופאים ברחבי אירופה ובישובים המוקדמים של אמריקה כללו בבונג בשקיות המרפא שלהם מכיוון שהוא משכך כאבים, מפחית משמעותית דלקות ומטפל באלרגיות ובבעיות עיכול.
כמובן שגם בהומאופתיה נעזרו בו ואף היו אנשים שהשתמשו בו כדאודורנט, שמפו ובושם טבעיים.
בימינו תה קמומיל ותמציות צמחים נמכרים ברחבי העולם למאכל אדם. בכוס תה אחת של קמומיל יש שתי קלוריות, שני מיליגרם נתרן טבעי והוא נטול כולסטרול.
תה קמומיל משמש לשיפור וריפוי מצבים רבים ושונים כולל:
- דיכאון וחרדה
- אלרגיות עונתיות
- מצבים דלקתיים
- עוויתות שרירים
- תסמיני התסמונת הקדם וסתית והפרעות וסת אחרות
- נדודי שינה
- בעיות בעור
- כיבי קיבה (אולקוס)
- פצעים
- הפרעות במערכת העיכול
- דלקות פרקים וכאבים ראומטיים
- טחורים
בבונג משפר את בריאותנו ע"י כך שהוא מרגיע את הגוף, מקל על כאבים קלים, מחסל גירויים בעור ומקל על חרדה.
תה קמומיל לפני השינה
במחקר אף התגלה כי שתיית תה קמומיל לפני השינה עשויה להפחית את העייפות, לשפר את איכות השינה ולהקל על סימפטומים של דיכאון.
רשימת הדרכים שבהן ניתן להיעזר בתמצית הקמומיל ארוכה מאוד, אך שתיית תה קמומיל היא הדרך הפופולרית ביותר להיעזר בצמח המרפא המופלא והעוצמתי הזה.
יתרונות הבריאות של תה קמומיל (בבונג)
1. עתיר בנוגדי חמצון
רכיבי נוגדי החמצון העיקריים המופקים מפרחי קמומיל היא קבוצת הטרפנואידים (terpenoid) של נוגדי החמצון כולל קמזולן (chamazulene) ונגזרות של אצטילן (acetylene derivatives).
מכיוון שתרכובות עדינות אלה אינן יציבות, הדרך הטובה ביותר לשימור שלהן היא בתמיסה אלכוהולית או בצורת שמן אתרי.
מרכיבים נוספים של פרחים נהדרים אלה כוללים מספר תרכובות פנוליות, בעיקר פלבונואידים כולל אפיגנין, קוורצטין, פאטולטין (patuletin) וגלוקוזידים (glucosides) שונים.
כפי שלמדו החוקרים במחקר נרחב שנערך על צמח המרפא קמומיל.
תרכובות נהדרות אלה מפחיתות דלקות בגוף ע"י נטרול הרדיקלים החופשיים, ריפוי הנזקים שנעשו על ידם ומניעת מוטציה בתאים.
ראשית יתרונות הקמומיל נובעים מנוגדי החמצון העוצמתיים שלו שמשפרים את תפקודי מערכת החיסון, מפחיתים שיבושים במצב הרוח, משככים כאבים ומפחיתים נפיחות ואף משפרים את בריאותם של העור, הציפורניים, השיער, השיניים והעיניים.
2. תה קמומיל מפחית חרדה ודיכאון
בין אם אתם מחליטים להיעזר בתה קמומיל, תמיסה או שמן אתרי קמומיל הוא אחד מצמחי המרפא הטובים ביותר להרגעת מתח ויצירת רוגע. כפי שלמדו החוקרים במחקר שפורסם בכתב העת 'טיפולים אלטרנטיביים בבריאות ורפואה' ובמחקר סקירה כללית שפורסם בכתב העת 'פרמקוגנוסיה'.
שאיפת אדי קמומיל של שמן אתרי קמומיל מומלצת כתרופה טבעית לדיכאון ולהרגעת חרדות באופן כללי וזו אחת הסיבון לכך ששמן אתרי קמומיל הוא מרכיב נפוץ בנרות טבעיים רבים, במוצרי ארומתרפיה ובטיפולי שהייה באמבט.
לעתים קרובות נעזרים בתמצית בבונג כחומר הרגעה קל להרגעת עצבים וחרדות מכיוון שהאדים שלו מגיעים ישירות לחלק של הריח במוח, מרגיעים את המתח ומפחיתים את תגובת הלחץ של הגוף.
ריחות מגיעים ישירות למוח ובשל כך, ניתן להיעזר בהם להפעלה רגשית. המערכת הלימבית אומדת את הגירויים התחושתיים ומטביעה בזיכרון הנאה, כאב, סכנה או ביטחון.
הטבעות אלה מכוונות את התגובה הרגשית שלנו כמו רגשות של פחד, כעס ומשיכה למשל. הרגשות הבסיסיים והאיזון ההורמונלי שלנו, נובעים מתגובה לריח הבסיסי ביותר.
ריחות הם מסלול ישיר לזיכרון ולרגש שלנו כאשר ריחות כדוגמת קמומיל, מקלים על הכאב ובאופן כללי משפיעים על האישיות ועל ההתנהגות שלנו.
מחקרים רבים מוכיחים ששימוש בניחוחות על בסיס שמן, היא אחת מהדרכים המהירות ביותר להשגת תוצאות פסיכולוגיות.
3. משפר את העיכול שלכם
היות וקמומיל הוא מרגיע עיכול עוצמתי אתם יכולים להיעזר בו כטיפול טבעי בבעיות שונות במערכת העיכול כולל:
תמצית קמומיל מסייעת בקיצור מהלך שלשולים וקוליק (גזים בבטן) בקרב ילדים ותינוקות, כמו גם להקל על כאב וחרדה.
שמן בבונג מכיל גם תרכובות אנודין (anodyne- משקיט) שהן נוגדות עוויתות, מפחיתות התכווצויות, מטפלות בעצירות ובכאבי בטן נוספים.
יתרונות רבים אלה נובעים מהשפעותיו המרגיעות הטבעיות של הבבונג, מכיוון שהמוח והמעיים מתקשרים ישירות האחד עם השני דרך עצב הואגוס (vagus nerve-העצב התועה).
לכן כאשר הנפש רגועה יותר היא מסייעת בריפוי מעי דולף; ואף משפרת מצבים כרוניים כדוגמת מעי רגיז ובעיות אחרות הקשורות למעיים.
יתרונותיו המרגיעים של קמומיל הופכים אותו לבחירה טבעית מצוינת עבור נשים בהריון להרפיית מערכת העיכול, וכטיפול טבעי לבחילות.
4. תה קמומיל הוא אנטי דלקתי ומשכך כאבים עוצמתי
תה קמומיל מכונה לעתים משכך כאבים צמחי, היות והוא והוא מהווה תרופה ביתית פופולרית לשיכוך כאבים כבר מאות שנים.
פרחי הקמומיל לבדם או בשילוב עם מזונות אנטי דלקתיים נוספים משמשים להרגעת כאב, גודש, נפיחות ואדמומיות. פרחי הקמומיל יעילים מאוד בהפחתת נפיחות בפנים, גירויים בעור, כאבי שיניים, כאבים מזיהומים ובעיות הנובעות מדלקת בסיסית.
זו הסיבה לכך שמוסיפים תמצית בבונג למוצרי יופי (בעיקר הטבעיים) כדוגמת קרם פנים וגוף, משחות שיניים וסבוני רחצה.
במחקר מוצלב למדו החוקרים שפורסם בכתב העת 'מדע נוירולוגי' למדו החוקרים שג'ל קמומיל מפחית כאבים של מיגרנה.
תה קמומיל גם מפחית באופן טבעי כאבים הנובעים מדלקת פרקים, פציעות, כאבי גב, חום והריון. סגולותיו מפחיתות הכאבים משמשות ברפואה הטבעית להרגעת הגוף והנפש לאחר הלידה.
בחלקים מסוימים בעולם כדוגמת מקסיקו, נותנים לנשים לשתות תה קמומיל לאחר צירים כדי להרפות את שרירי הבטן ולאפשר להן לנוח.
5. תה קמומיל מחסל תאי סרטן
במספר מחקרים שבהם החוקרים צללו כדי ללמוד על פעילותו נוגדת הסרטן של קמומיל, התגלו הוכחות לכך שצריכת קמומיל עוצרת את גדילתם של גידולים סרטניים ושהוא מהווה טיפול טבעי בסרטן.
דיכוי התאים הסרטניים נובע מנוגדי החמצון הצמחיים שמכיל הקמומיל הנקראים אפיגנין (apigenin), שהם מרכיבים ביו אקטיביים המסייעים בחיסול תאי סרטן העור, הערמונית, השד והשחלות.
במחקר שפורסם בכתב העת של 'הפדרציה של אגודות אמריקאיות לביולוגיה ניסויית', למדו החוקרם שתמציות קמומיל גורמות להשפעות מזעריות של מעכבי גדילה על תאים בריאים תקינים.
כשבמקביל הן מחסלות תאי סרטן אנושיים ובאופן מיוחד תאים חסינים אנדרוגנים, המובילים לעתים לסרטן הערמונית (פרוסטטה).
למידע נוסף: על פי מחקרים: תה קמומיל מכבה תאים סרטניים
6. תה קמומיל מקל על גודש באף
יתרונותיו הטבעיים של הבבונג, כוללים חיסול זיהומים והפחתת הגודש במערכת הנשימה.
שתיית תה קמומיל הוא דרך טבעית נהדרת להיפטר במהירות מהצטננות, שפעת או זיהום בסינוסים כמו סינוסיטיס למשל.
במספר מחקרים למדו החוקרים ששאיפת אדי קמומיל מועילה בהקלה על הצטננות. אתם אפילו יכולים לגרגר תה קמומיל או תמצית כדי לחסל דלקת בריריות של הפה והגרון.
7. משפר את בריאות העור
אם אתם סובלים מפצעונים כדוגמת אקנה, עור יבש, מגורה, אדום ו/או קמטים בכל גיל, תערבבו שמן קמומיל יחד עם שמן קוקוס או זית ותמרחו על העור.
מכיוון שקמומיל מעודד עור בריא וחלק ומפחית גירויים, הודות לתכונותיו האנטי בקטריאליות והאנטי דלקתיות הטבעיות שלו. כפי שלמדו החוקרים במחקר סקירה שיטתית.
הפלבונואידים והשמנים האתריים הנהדרים של הבבונג נספגים אל השכבות העמוקות של העור, מה שמאפשר לו לשמור על המראה הצעיר, השלמות וההגנה החיסונית שלו.
מעצם היותו תרופה טבעית ברפואות המסורתיות נעזרו במשך אלפי שנים לטיפול בפצעים, כיבים, אקזמה, שגדון, גירויים בעור, חבורות, כוויות ואפטות (כיבים).
אנו אף מודעים לכך שקמומיל יעיל מאוד גם בהעלמת סימני ההזדקנות כדוגמת קמטוטים וכתמים כהים, מטפל בקשקשים ומשמש כטיפול טבעי באבעבועות רוח ושהוא אפילו גורם לצלקות לדהות.
כמו כן הוא מהווה טיפול טבעי עוצמתי כנגד תפרחת חיתולים ואף ניתן למרוח אותו סביב העיניים, כדי לחסל זיהומים ושעורה.
8. תה קמומיל משפר את בריאות השיניים והחניכיים שלכם
בנוסף לכל סגולותיו הנ"ל תה קמומיל גם מחסל זיהומים וחיידקים שונים בחלל הפה, בשיניים ובחניכיים.
הקמומיל מפחית את הכאב של כיבים הקשורים לסרטן, פצעים וכאבי שיניים כשיחד עם זאת הוא גם מחסל את החיידקים המזיקים שעשויים לחיות בתוך הפה.
במחקר שפורסם בכתב העת 'מדע הפה', למדו החוקרים שמי פה המורכבים מתוספת של 1% תמצית קמומיל מפחיתים ביעילות את הצטברותם של ביופילם ואת הדימום, בקרב אנשים עם דלקת חניכיים.
9. מגן על הלב שלכם
צריכת קמומיל במזון מעניקה לכם הגנה על הלב הודות לרמות הגבוהות של הביופלבנואידים שהוא מכיל מטבעו, הוא מפחית את הסיכון למוות ממחלת לב כלילית גם בקרב גברים קשישים.
במחקר שפורסם בכתב העת 'לאנסט' שבו אמדו החוקרים את צריכת הפלבנואידים של 805 גברים בגילאי 65-84, למדו החוקרים שצריכה גבוהה יותר של פלבנואידים מהמון ומצמחי מרפא, מונעת באופן משמעותי תמותה ממחלת לב כלילית.
10. תה קמומיל – טיפול טבעי בדלקות עיניים
תה קמומיל ידוע בתכונותיו האנטי-דלקתיות והאנטי-מיקרוביאליות, אשר מסייעות בהפחתת אדמומיות, נפיחות וגירוי בעיניים. שימוש נכון בתה קמומיל יכול להעניק הקלה טבעית ויעילה לדלקות עיניים ולתחושת אי-נוחות.
אופן ההכנה:
- חלטו פרחי קמומיל בכוס מים רותחים (ללא סוכר).
- כסו את הכוס והניחו לתה להתקרר לטמפרטורת החדר.
שיטת הטיפול:
השרו כרית צמר גפן בתה המצונן, סחטו בעדינות את עודפי הנוזלים והניחו את הכרית על העיין העצומה למשך 10 עד 15 דקות.
תדירות השימוש:
בוקר, צהריים וערב, בהתאם לחומרת הדלקת ולתחושת ההקלה. מומלץ לעקוב אחר התגובה ולוודא שהעיניים מגיבות היטב לטיפול.
אם התסמינים אינם משתפרים או מחמירים, יש לפנות לייעוץ רפואי.
כמה כוסות של תה קמומיל אפשר לשתות ביום?
השמנים הטבעיים של צמח המרפא קמומיל אינם מסיסים במים, אך למרות זאת שתיית תה קמומיל מסייעת בהרגעת הגוף והבטן בסופו של יום עמוס. אתם יכולים לשתות בין 1 ל-4 כוסות תה קמומיל ביום.
קמומיל תופעות לוואי
קמומיל בטוח לצריכה בכמויות שהוא נמצא במזון ובטוח לצריכה, כאשר הוא נצרך כתה או כתמרוק למריחה על העור לפרקי זמן קצרים.
שמן אתרי קמומיל מיועד אך ורק לשימוש חיצוני. כדי לוודא שאין לכם רגישות אליו תעשו בדיקה על אזור קטן ונסתר בעור, כך שתוודאו שאין לכם רגישות לשמנים של הצמח לפני שאתם מורחים אותו על אזורים גדולים.
לאנשים עם אלרגיות עונתיות כדוגמת אלרגיה לאמברוסיה (ragweed) ולקרובי המשפחה שלה, לא מומלץ בכלל להשתמש בשמן אתרי קמומיל מכיוון שהוא עלול לגרום לתגובות אלרגיות.
מוצרים המכילים קמומיל נחשבים לממריצי רחם קלים, אז אם את בהריון מומלץ לדבר עם מומחה הרבליסט (עשבונאי- מומחה לצמחי מרפא) לפני שאת צורכת תמציות קמומיל. אך צריכת תה קמומיל באופן מתון לא צריכה לגרום לעניינים כלשהם.