פרג מוכר לכולם בעיקר כקישוט על מאפים כמו בייגל, אך לזרעי הפרג הנהדרים יש תכונות רבות מעבר לקישוט של מאפים שונים.
זרעי הפרג הפריכים מציעים לכם יתרונות תזונתיים רבים; והם נאכלים ברחבי העולם כחלק ממנות ומאפים שונים.
זרעי הפרג הם זרעיו של צמח הפרג ושמו הבוטני הוא פפבר סומניפרום (Papaver somniferum-פרג האופיום), שבו נעזרו אנשים במשך מאות שנים כמקור לאופיום טבעי לשם שיכוך כאבים ולטיפול במחלות כדוגמת שיעול ושלשולים.
לזרעי הפרג אין את אותן תכונות שמכיל הצמח שעליו הם גדלים, אך ישנם מספר דברים שכדאי לדעת על אכילתם.
מה הם זרעי פרג?
מקורו של צמח הפרג הוא במזרח התיכון ומשם, הוא פוזר לאזורים ממוזגים אחרים ברחבי העולם. זרעי הפרג הם זעירים ובהתאם לאזור הגידול שלהם יכולים להיות להם צבעים שונים, למרות שלרוב צבעם שחור.
זרעי פרג הם זרעים של פרג האופיום בצורת כליה ובדר"כ מוסיפים אותם לאוכל כדי לשדרג את הטעם, לשפר את המרקם ולהוספת פריכות.
את זרעי הפרג אפשר לאכול שלמים או טחונים, להוסיף אותם לארוחה או להכין מהם שמן פרג. לאכילת זרעי פרג אין השפעות פסיכולוגיות, למרות שישנה נטייה להשתמש בהם בתעשיית התרופות לשם ייצור אופיאטים.
טעמם של זרעי הפרג נובע בעיקר מהתרכובת הנקראת פנטילפורן-2 (2-Pentylfuran). בדר"כ קוצרים אותם כאשר הם בשלים ומיובשים, כאשר הם משמשים לייצור מזון.
אך כאשר משתמשים בהם לייצור אופיאטים, קוצרים אותם גם כאשר התרמילים שלהם ירוקים ולא בשלים.
זרעי הפרג משמשים כבר מאות שנים כטיפול טבעי למגוון מצבים בריאותיים כולל:
- אסתמה
- עצירות
- שלשולים
- שיעול
- נדודי שינה
- סוגים שונים של סרטן
הפרופיל התזונתי של פרג
זרעי הפרג מכילים סיבים תזונתיים אשר יוצרים תחושת שוסע וסיפוק לאורך זמן. הם מכילים גם שומנים צמחיים, מינרלים וויטמינים שונים, אשר מסייעים בשמירה על בריאותו הכללית של גופכם.
1 כף (9 גרם) של פרג מכילה:
- 46 קלוריות שהופכות לאנרגיה בגוף
- 1.6 גרם חלבון
- 3.7 גרם שומן צמחי
- 2.5 גרם פחמימות מלאות
- 1.7 גרם סיבים תזונתיים
- 0.2 גרם סוכר צמחי
- סידן 40 מיליגרם
- ברזל 0.6 מיליגרם
- מגנזיום 30.4 מיליגרם
- מנגן 0.6 מיליגרם
- נתרן 2.3 מיליגרם
- 126 מיליגרם סידן
- זרחן 76.1 מיליגרם
- נחושת 0.1 מיליגרם
בנוסף לכך גרעי הפרג מכילים גם מעט תיאמין, ברזל, פולאט, ויטמין E, כולין, אשלגן וסלניום.
הפרג עשיר במיוחד במינרל מנגן, שהוא יסוד קורט החיוני לשמירה על בריאות העצמות וקרישת הדם. מינרל זה גם מסייע לגופכם להשתמש בחומצות האמינו, בשומנים ובפחמימות.
זרעים אלה גם עשירים בנחושת, מינרל הדרוש לייצור רקמות החיבור ולהובלת הברזל.
שמן פרג שאותו ניתן להפיק בעזרת כבישה קרה, עשיר במיוחד בחומצות השומן אומגה-6 ואומגה -9 והוא אף מכיל כמות קטנה של החומצה האלפא לינולנית החיונית, אומגה-3.
פרג ושמן פרג שהופק בכבישה קרה, הם מקור מצוין לפוליפנולים שהם סוג של נוגדי חמצון שמונעים עקה חמצונית, מפחיתים את הסיכון להתפתחותן של מחלות לב וכלי דם והם אף מונעים את נזקיהם של הרדיקלים החופשיים לתאי הגוף.
יתרונות הבריאות של פרג
1. מקור מצוין למנגן טבעי
מנגן הוא מינרל חיוני שמסייע בטיפול ובמניעת מצבים כגון: עצמות חלשות, אוסטאופורוזיס, דלקות, דלקת מפרקים ניוונית, התסמונת הקדם וסתית ואנמיה.
למנגן יש תפקיד חשוב ביצירתם ובהפעלתם של אנזימים רבים ובנוסף, יש לו השפעות נוגדות חמצון אשר מגינות על המיטוכונדריה תוך כדי צמצום העקה החמצונית.
2. פרג הוא מקור טוב לשומנים בריאים
זרעי הפרג עשירים בחומצה לינולאית שהיא סוג של חומצת השומן אומגה-6. לעתם קרובות אתם שומעים ששומני אומגה-6 הם פרו-דלקתיים ואינם מועילים כמו אומגה-3.
אך האמת היא שאנו זקוקים לשני סוגי חומצות השומן החיוניות הללו.
חומצה לינולאית היא חומצת שומן בלתי רוויה שנמצאת במגוון רחב של גליקוזידים (glycosides), במיוחד מהסוג עם תכולת שומן גבוהה כדוגמת זרעי פרג.
צריכה מתונה של חומצה לינולאית משפיעה לטובה על בריאות הלב, כפי שלמדו החוקרים במחקר שפורסם ב-2017. למשל, היא מאזנת את רמות הכולסטרול בדם ומונעת טרשת עורקים.
כדי להנות ממרב יתרונותיה הבריאותיים לא מומלץ לכם לצרוך כמויות גבוהות של שמנים צמחיים מזוקקים, אשר מכילים כמויות גבוהות מאוד של אומגה-6.
כן מומלץ לכם לאכול מגוון של מזונות מלאים המספקים לגופכם סוגים שונים של שומנים בריאים כדוגמת זרעים, אגוזים, שמן זית, שמן קוקוס וכדומה.
יתרונות בריאות נוספים של פרג כוללים: שמירה על העצמות בריאות וחזקות, דל בפחמימות, עשיר בסיבים תזונתיים, מזין את העור.
תופעות לוואי אפשריות
בדומה לזרעים אחרים ואגוזים, אכילת זרעי פרג עשויה לגרום לתגובות אלרגיות, בקרב אנשים רגישים. תגובה אלרגית מאכילת פרג אינה נפוצה במיוחד בהשוואה לאלרגיות בתגובה לשקדים ובוטנים, אך היא אפשרית.
אנשים שעשויים להיות אלרגיים לפרג הם אנשים שיש להם תגובות אלרגיות ל:
- אגוזי לוז
- שיפון
- קיווי
- שומשום
- כוסמת
בעוד שמרבית האנשים יכולים לאכול כמויות של פרג ללא שום בעיה, במידה ויש להם היסטוריה של בעיות הקשורות למעיים או אלרגיות או שאת בהריון או מניקה, כדאי להתייעץ עם הרופא לפני שצורכים אותו בכמויות גדולות כתרופה.
מספר מחקרים מראים שצריכת פרג אפילו בכמויות גבוהות הנעות בין 35-250 גרם (שווה ערך לשלוש עד 8 כפות) בבת אחת, היא בטוחה עבור רוב המבוגרים.
אך צריכה גבוהה יותר של זרעי פרג, עלולה לגרום לבעיות בעיכול בשל חסימת מעיים.