עקבו אחרינו - כדי לקבל את העדכונים והתכנים החדשים לפני כולם!

6 העקרונות הבסיסיים של התזונה המקרוביוטית

התזונה מהווה חלק מהותי ומרכזי בחיי היום יום והפעילויות שלנו והיא המשפיעה העיקרית על בריאותנו ועל הרווחה הנפשית שלנו במהלך חיינו. ההשפעות של התזונה שלנו נמצאות באחריותנו, בין אם הן טובות או מזיקות לנו.

זמן קריאה: 5 דקות
צילום: (shutterstock)
תזונה מקרוביוטית
שינוי גודל טקסט

בעשורים האחרונים המודעות לתזונה בריאה, החלה לעלות יותר ויותר באזור המערב בעיקר, מכל מיני סיבות. יש אנשים שהמודעות שלהם עלתה בשל משקל יתר, לחץ דם גבוה, סוכרת, או בשל הידיעה על הכימיקלים שיש במזונות מעובדים, איש איש וסיבתו.

התזונה המקרוביוטית, היא הרבה יותר מאשר תזונה, מכיוון שהיא מהווה גם דרך חיים וגם "אהבת חכמה" (פילוסופיה). המקרוביוטיקה הגיעה אלינו היישר מחוכמת אנשי המזרח וגם היא מושתת על היסודות של היין (נקבה) והיאנג (זכר).

Advertisements

מסורת הרפואה העתיקה של אנשי המזרח נמצאת בהבנה עתיקת יומין, שמשמעותה של מחלה, כל מחלה שהיא, היא חוסר איזון. ישנם עקרונות מקרוביוטיים שכבר מבוססים היטב ע"י מחקרים מדעיים.

התזונה המקרוביוטית החלה את דרכה באי יפני מבודד, שמקורות המזון בו היו מוגבלים. תושבי האי אולצו לאכול את אותו מזון יום אחר יום, אצות ים, ירקות ופירות מקומיים, דגים, דגנים ואורז. לא היו בהישג ידם בשר כלשהו מהחי וגם לא חלב ומוצריו.

אי לכך ובהתאם לזאת, הם יצרו דרכים יצירתיות לבישול המזונות היומיומיים שלהם, שגם היו תואמים ברוב הזמן לעונות השנה. לפני שנעבור למזונות שעליהם מבוססת התזונה המקרוביוטית, נדגיש לפני כן את המזונות שאסורים או שצריך לאזן מאוד את אכילתם.

המזונות האסורים שצריך לא לצרוך בכלל או לאזן מאוד את צריכתם הם: ירקות ממשפחת הסולניים כגון עגבנייה, חציל ופלפל, תבלינים חריפים, מזונות המכילים סוכר מעובד, קפה, ביצים, שוקולד חלבי, חלב ומוצריו ובשר.

העקרונות של התזונה המקרוביוטית, נותנים לנו את הכלים ואת המצפן, כדי שנוכל להשפיע על חיינו לטובה. הדרך להיעזר בעקרונות אלה כדי להגשים חיים ארוכים ובריאים, מלאים ומספקים יותר, היא על ידי העלאת איכות חיינו.

Advertisements

אתם יכולים להעלות את איכות חייכם על ידי כך שתתחילו לבחור מעכשיו, במצרכים באיכות גבוהה ולהשתמש בהם ביום יום.

היחס הכללי של המזונות בתזונה המקרוביוטית הוא: 40%-60% דגנים מלאים, 25%-30% ירקות גולמיים, 5%-10% קטניות, שילוב מרקים 5%-10%, אכילת אצות ים 3%-5% ודגים אפשר לאכול בין 1 פעם ל-3 פעמים בשבוע.

התזונה המקרוביוטית מורכבת ממספר עקרונות בסיסיים וחשובים מאוד.

1. תאכלו רק מזונות מלאים

מזונות מלאים הם מזונות הנמצאים בצורתם המקורית, הלא מעובדת. מזונות אלה לא עברו קילוף של החומרים המזינים שהם מכילים, השופעים בחיוניות.

על פי הגישה המקרוביוטית, הנוכחות של החומרים המזינים החיוניים והשלמים שיש במזונות מסוימים, משפיעים בצורה סינרגטית חיובית על גופכם ועל המזון שאתם אוכלים.

לאורגניזם (לגוף) שלכם המייצג גם הוא שלמות, קל יותר להיעזר בחומרים המזינים שמקורם במזונות מלאים, מאשר במזונות מעובדים שהחומרים המזינים שלהם הופרדו מהם.

המזונות שבהחלט מומלץ לכם להימנע מהם על פי הפרוביוטיקה הם מזונות מעובדים מכל סוג. בנוסף לכך, בשל העיבוד שאותם מזונות עוברים, הם נשלפים מהחיוניות והחומרים המזינים שלהם.

מזונות מעובדים אלה לעתים קרובות מכילים תוספים שלא רק שאינם עוזרים לבריאות גופכם, הם גם לרוב מזיקים לו.

2. תבחרו במזונות אורגניים

מזונות אקולוגיים (שאינם מזיקים לאיכות הסביבה או שהם מזיקים פחות לאיכות הסביבה), הם הבחירה הנכונה ביותר לתזונה שלכם. מזונות אלה גדלים באדמה שלא טופלה בכימיקלים והיבול הנובע ממנה אינו מרוסס במהלך כל תקופת הצמיחה.

ע"י אכילת מזונות אורגניים, אתם מונעים מעצמכם אכילת מזונות שהונדסו גנטית (GMO), שהחלו לתפוס תאוצה במשך השנים האחרונות בכל רחבי העולם.

המזונות הגדלים בצורה אורגנית בעלי ערך תזונתי גבוה יותר והם ממלאים את האורגניזם שלכם בכוח חיים ואת בלוטות הטעם שלכם בטעם עשיר ואמיתי.

ישנה חשיבות גבוהה מאוד למזונות שאתם מכניסים לגופכם, כאשר אתם אוכלים מזונות שאינם אורגניים אתם מכניסים לגופכם יסודות כימיים שונים המזהמים את גופכם.

כל זאת בניגוד לחנויות של תוצרי מזון חקלאיים אורגניים, השומרים על איכות הסביבה ועל שלמות כדור הארץ שלנו. השמירה על איכות הסביבה חשובה מאוד מכיוון שזה כדור הארץ היחיד שיש לנו.

3. תכבדו את הגיוון

יישום עיקרון הגיוון בתזונה המקרוביוטית משתקף במספר דרכים:

  • מזונות שונים שאתם יכולים לבחור מהם.
  • דרכים שונות לבישול ולשימוש בתבלינים.
  • טכניקות שונות לחיתוך האוכל.
  • יצירתיות בסידור הארוחות המוכנות.

4. תתאימו את התזונה המקרוביוטית על פי עונות השנה והצרכים שלכם

המשמעות של עיקרון זה היא שעליכם להתאים את התזונה שלכם לתנאי האקלים שאתם חיים בהם, בשל הזמינות וההכנה של המצרכים.

זה אומר שבחורף למשל אתם בוחרים מזונות ודרכי בישול המחממים את גופכם, כשלעומת זאת בקיץ אתם בוחרים במזונות ודרכי בישול המקררים את גופכם.

התאמת התזונה לפי הצרכים האישיים שלכם חשובה מאוד גם היא, מכיוון שכל אחד מכם יחיד במינו ושונה מאנשים אחרים.

כאשר אתם מתאימים לעצמכם תזונה אישית, עליכם לקחת בחשבון את הגיל, המגדר, את סוג הפעילות שאתם מבצעים כל יום ואת מצבכם הבריאותי. התאמת התזונה האישית שלכם משקפת את הכבוד שיש לכם לצרכיהם השונים של אנשים שונים.

אתם יכולים ליישם את עקרונותיה של התזונה המקרוביוטית על ידי כך שתבחרו באורח חיים טבעוני או צמחוני, או בתזונה ים תיכונית (מורכבת מירקות, פירות, דגנים מלאים, אגוזים, עוף ושמן זית) או בתזונה המבוססת על מאכלים מזרחיים.

אתם יכולים לבחור בכל אחת מהתזונות האלה בהתאם לאורח החיים שלכם, הפעילויות שאתם עושים בכל יום והאקלים שבו אתם חיים.

5. תאכלו בצורה מאוזנת

על פי עקרונות המקרוביוטיקה, תזונה של אנשים במזג אוויר מתון (כמו למשל בישראל) צריכה לכלול:

  • 30%-60% דגנים מלאים ומוצריהם (אורגנים)
  • 25%-40% ירקות (אורגנים)
  • 10%-20% קטניות ומוצריהן (אורגנים)
  • 10% הנותרים כוללים פירות, זרעים, אגוזים, תבלינים (אורגנים) וכדומה.

הפרופורציה מומלצת זו בתזונה המקרוביוטית נובעת משימת לב קפדנית לתנאי מזג האוויר, התפתחות אבולוציונית, מאפיינים גופניים של בן אדם וגם מהצרכים המיוחדים של החיים המודרניים, שבהם אנו חשופים במידה רבה ללחצים ולסביבה מזוהמת.

חשוב מאוד שפרופורציות אלה לא יובנו בצורה מכאנית ופשוטה כמשמעה; ולא ליצור כל ארוחה רק כדי לשרת את אמות המידה שנקבעו, מכיוון שאלה קווים המנחים את התפיסה, שבתוכה אתם יכולים לנוע ולעשות לעצמכם סיכום של כל העקרונות יחד.

תיישמו את העקרונות האלה כשיסוד החשיבה שלכם קשור לארוחות היום יומיות. חשוב מאוד להקדיש תשומת לב רבה בזמן הכנת האוכל. היות והאוכל נחשב למקור האנרגיה החיונית של החיים.

הבישול הוא שינוי הצורה (transformation) של האנרגיה, לכן חשוב מאוד לשמר את כוח החיים והחומרים המזינים שיש במזון.

6. תהיו מתונים

העיקרון האחרון של התזונה המקרוביוטית אומר שהאיכות הסופית של מזונות מסוימים, נקבעת על פי הכמות שלהם. כל מזון ללא שום קשר ליעילות שלו, לא צריך להיאכל בכמויות בלתי מוגבלות.

אם אתם שותים מצרך אחד בריא או מספר מצרכים בריאים בכמות גבוהה, נוהג זה עלול ליצור תזונה שעיקרה הוא מזון אחד ולפגוע בגופכם בשלב מוקדם או מאוחר.

כשבו זמנית אם אתם אוכלים מגוון מזונות לא בריאים לעתים קרובות מידי כחלק מהתזונה המקרוביוטית שלכם, גופכם עלול להינזק. פתיחות, גמישות ושינוי התפיסה שלכם, מתבקשים על מנת לשמור על התזונה והבריאות שלכם.

אלה הם 6 העקרונות הבסיסיים שעליהם בנויה התזונה המקרוביוטית. כפי שאתם רואים עקרונות אלה פשוטים וקלים מאוד להבנה ויישום.

הבהרת התפיסות המוטעות הנפוצות ביותר הקשורות לתזונה המקרוביוטית

ישנן מספר תפיסות מוטעות מסוימות בנוגע לתזונה המקרוביוטית שצריך להבהיר.

תפיסות מוטעות אלה נובעות בדרך כלל בשל ידע ומידע שאינם מעמיקים מספיק, כשהקו המנחה של תפיסות מוטעות אלה מבוסס על קו המחשבה שתזונה זו דורשת מאמץ רב בשינוי ההרגלים של איכות החיים.

1. מזון מקרוביוטי הוא סוג מיוחד של מזון

מקרוביוטיקה היא לא מזון, היא תזונה המהווה דרך לבחירת מזונות, המבוססת על העקרונות המקרוביוטיים. המזון שהגישה המקרוביוטית ממליצה עליו הוא כוללני ואקולוגי (צועד יד ביד עם איכות הסביבה).

2. תזונה מקרוביוטית היא תזונה מצומצמת

מחשבה זו שגויה מיסודה, מכיוון שזה בדיוק להפך. ארוחות המורכבות מהעקרונות המקרוביוטיים, מגוונות מאוד ואת זה כבר הבנתם לבד לאחר שקראתם את כל העקרונות הנ"ל.

אם תיישמו את עקרונות התזונה המקרוביוטית, תוך כדי שתתאימו אותם לבחירות ולצרכים האישיים שלכם, אתם תמצאו את עצמכם אוכלים מגוון מזונות, שכולם מזונות איכותיים.

הו אז התזונה שלכם תהייה מכוונת לבריאות ואיכות חיים, עם מגוון רחב מאוד של מזונות ודרכים רבות ושונות באופן הכנתם.

3. זה מסובך לבשל על פי העקרונות המקרוביוטיים

שוב פעם מחשבה שגויה מיסודה. כל שיטת בישול לוקחת זמן ואם אתם מחליטים להכין את הארוחות שלכם על פי עקרונות המקרוביוטיקה, אתם למעשה מתחילים לצעוד לעבר שינוי ההרגלים הקיימים שלכם.

זה נכון שתצטרכו לשנות את לוח הזמנים שלכם ולהיות מאורגנים יותר עם הזמן שלכם היות ושינוי אורח החיים שלכם עד כה, רק יקדם אתכם לחיים בריאים ואיכותיים יותר.

אולם משך זמן הבישול של ארוחה איכותית על פי העקרונות המקרוביוטיים, ייקח את אותו משך זמן הבישול כמו של כל ארוחה אחרת.

התוצאות של המעבר לבחירת מזונות איכותיים יותר, לא יאחרו להגיע ואתם תחושו את השינויים הטובים בבריאותכם, באורח חייכם ובאיכות חייכם.

Advertisements
אם הגעתם עד כאן, סימן שאתם אנשים רציניים שאכפת להם מהבריאות המשיכו לקרוא והגרילו כתבה נוספת שתעזור לכם לשמור על אורח חיים בריא!


Advertisements

לתשומת לבכם - מאמרי בריאות נועדו למטרת עיון בלבד ולא כתחליף לייעוץ רפואי.
הרשמה
עדכן אותי על
guest
0 תגובות
תגובות קודמות
תגובת חדשות תגובות עם לייקים
משוב בתוך הטקסט
צפה בכל התגובות